mai 2009
Festivalul TIFF 2009
Vineri seara, a început oficial cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Peste 1000 de spectatori au asistat la ceremonia de deschidere, în deja tradiţională locaţie a festivalului: Cinema Republica din Cluj-Napoca.

"Ediţia de anul acesta va fi cel puţin la fel de spectaculoasă ca cea din 2008", a promis preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, pe scena cinematografului, într-un scurt discurs de deschidere, în care a enumerat câteva din surprizele şi noutăţile pregătite special pentru cinefili. Primul moment emoţionant al deschiderii a fost lansarea campaniei Salvaţi Cinema Republica, iniţiată de TIFF, despre care Tudor Giurgiu a declarat că "are datoria de a trage un semnal de alarmă asupra stării unui cinematograf de valoare". Organizatorii festivalului speră ca, împreună cu autorităţile locale, să reuşească să resusciteze un cinematograf cu o capacitate de 1000 de locuri, care adună în prezent doar 7 spectatori pe zi şi care traieşte cu adevărat doar 10 zile pe an, în perioada de desfăşurare a TIFF-ului.

Prezentând campania, Tudor Giurgiu a făcut un apel la toţi cinefilii clujeni, cărora le-a propus să trimită, în perioada 30 mai - 7 iunie 2009, pe adresa [email protected], o poveste memorabilă legată de experienţe trăite la acest cinematograf. La finalul festivalului, cele mai frumoase amintiri vor fi recompensate cu materiale promoţionale marca TIFF.

La scena Galei de Deschidere au fost prezenţi si primarul orasului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, precum şi directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov. Acesta din urmă a fost iniţiatorul celui de-al doilea moment emoţionant de dinaintea proiecţiei filmului Amintiri din Epoca de Aur: toţi cei peste 100 de membri ai echipei TIFF au fost invitaţi, unul câte unul, pe scena de la Republica, în faţa unei săli care i-a aplaudat minute în şir.

După discursul de deschidere, a urmat proiecţia mult asteptată a filmului Amintiri din Epoca de Aur, difuzat într-o proiecţie unică, în varianta integrală, de 155 de minute, în prezenţa celor 5 regizori: Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Constantin Popescu şi Răzvan Mărculescu. La finalul filmului, echipa realizatoare a fost invitată pe scenă de Mihai Chirilov, în aplauzele entuziaste ale publicului TIFF.

TIFF 2009 doreşte să mulţumească tuturor instituţiilor, partenerilor şi sponsorilor care susţin această ediţie.

Instituţii: Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj, Programul Media al Uniunii Europene
Parteneri oficiali: Vodafone şi Ursus
Sponsori: Iulius Mall, Autostrada Transilvania, Mastercard, Zentiva, TNT, Tenaris Silcotub, Cafeaua NESCAFÉ, Banca Transilvania, UPC România, Mercedes-Benz, HBO România, Credit Europe Asigurari, Energobit, City Plaza, ElectroGroup, Compania de Apă Someş, Discovery Channel, Murfatlar România, Mouton Cadet, Santal
Parteneri media naţionali: Realitatea TV, Europa FM, 24 FUN, Adevărul, Adevărul de Seară, Adevărul TV, Click, Click femei, Forbes, Dilemateca, Dilema Veche, Ghid HBO, Elle, Joy, Viva, Hotnews.ro, Cinemagia.ro, Port.ro, Acasa.ro, HBOClub.ro, Feeder.ro, Trilulilu.ro, Liternet.ro, NewsIn Mobile
Parteneri media locali: Realitatea TV Cluj, TVR Cluj, Radio Cluj, Radio Paprika, Clujeanul, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Transindex.ro, Filmttet.ro, CinemaRx.ro
Transportator oficial TIFF: Tarom
Sponsor tehnologic: LG.

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.