mai 2009
Festivalul TIFF 2009
Duminică, 31 mai 2009, în cadrul Rroma Day, tiffarii au parte de două experienţe cinematografice speciale.

La cinema Arta, de la ora 12.30, TIFF recomandă proiecţia filmului Ia-mă şi du-mă departe / Prendimi e portami via a cărui regie este semnată de Tonino Zangardi. O emoţionantă poveste a unei iubiri imposibile dintre un băiat neglijat de părinţi şi o fată de etnie rromă care trăieşte într-o caravană aflată vizavi de casa băiatului. Relaţia celor doi tineri va stârni ura comunităţii, iar întâlnirea dintre cele două grupuri se va termina în mod dramatic.

Cinefilii nocturni se pot bucura, începând cu ora 22.00, la Taverna, de o producţie de origine maghiară, Dusty Suit, în regia lui Arthur Bálint. Un fost muzician încearcă să-şi câştige existenţa din muncă fizică. Asta nu îl împiedică pe Frici, ca, de fiecare dată când e invitat în tabere muzicale, să-şi amintească de zilele de altădată şi să-şi deplângă soarta care l-a forţat să renunţe la pasiunea sa.

De asemenea, tot duminică, 31 mai 2009, de la ora 13.00, la TIFF Meeting Point, puteţi afla mai multe detalii despre cultura rromă, în cadrul unei expoziţii inedite: Gypsy.

Creată de Mihaela Cîmpeanu, Gypsy îşi propune să ne apropie de o lume pe care mulţi o marginalizează, ca urmare a unor idei eronate, rezultate cel mai adesea din ignoranţă.

"Am simţit nevoia de a arăta şi o altă latură a rromilor, adică a unei etnii care nu doreşte să fie izolată, aşa cum se face în prezent. Gypsy înseamnă atât o expoziţie foto, care surprinde cele mai simple momente din viaţa de zi cu zi a rromilor din prezent, cât şi o instalaţie compusă din obiecte tradiţionale.", declară Mihaela Cîmpeanu.


Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus