AperiTIFF / mai 2009
Festivalul TIFF 2009
Huseyin Karabey realizează acest quest în numele dragostei ca un fotojurnalist corespondent de război care a surprins în poză expresia locuitorului din Sarajevo în timp ce bomba americană îi ştergea casa de pe faţa pămîntului.

"Eroina" e o actriţă îndrăgostită de un coleg de breaslă, capabilă să îşi urmeze dragostea, care dragoste n-are calităţi justificabile pentru o asemenea a-tot-antrenantă pasiune, pînă la capătul lumii. La propriu, pentru că sweetheart-ul e un irakian înfundat în zmîrcurile propriei ţări - şi pentru că te ajută să conştientizezi fulgerător unde-i capătul lumii modern.

Filmul e vehicul al uriaşului talent al actriţei Ayca Damgaci, presărat cu umor turcesc de înaltă clasă - care nu, n-are nimic de-a face cu neplăcuta menajerie de clişee pe care orice artist ratat din zonă şi disperat să facă impresie în Occident le împachetează sub titlul pompos de "balcanic" - şi multă, enorm de multă inimă. Huseyin Karabey e primul regizor turc invitat în Competiţia de la Cluj iar filmul său care pulsează răvăşitor de viaţă este promisiunea unui nou cinema turcesc despre care se va tot vorbi.

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus