iunie 2009
Festivalul TIFF 2009
La fel ca la fiecare ediţie a festivalului, una dintre secţiunile highlight ale TIFF-ului este cea dedicată, susţinută şi "alimentată" cu producţii exclusive de partenerul de tradiţie al festivalului, HBO.

În 2009, postul premium de televiziune este mai prezent ca niciodată în programul festivalului: HBO prezintă secţiunea showcase rezervată filmelor documentare, Ce se-ntâmplă, documentarule?; Cinemax, oferă secţiunile 3x3 şi Figuri politice, iar Concursul naţional de scenarii iniţiat de HBO România, ajuns la a noua ediţie şi realizat în parteneriat cu TIFF din 2005, răsplăteşte în acest an în cadrul Galei nu numai scenarii de scurt, respectiv lung metraj-ficţiune, ci şi, în premieră, cel mai original scenariu de film documentar înscris în concurs. În plus, joi, 4 iunie 2009, HBO România îşi lansează cea mai recentă producţie originală, documentarul Australia, în regia lui Claudiu Mitcu.

Proiecţiile din Ziua HBO încep la Cinema City - Sala 9, unde, la ora 13:30, Ralph Fiennes şi Susan Sarandon sunt Bernard and Doris, într-un film nominalizat la zece Premii Emmy şi trei Globuri de Aur (pentru Cel mai bun film de televiziune, Cel mai bun Actor şi Cea mai bună Actriţă într-o producţie TV). O poveste emoţionantă despre relaţia de prietenie foarte specială dintre o multimilionară şi valetul ei homosexual, pelicula, inspirată din fapte reale este una dintre cele mai emoţionante propuneri ale zilei de joi la TIFF.

După ce vor asista la meciul de fotbal inedit dintre echipele reprezentative ale cineaştilor şi persoanelor fără adăpost, programat la ora 12:00 în parcarea Iulius Mall, spectatorii TIFF îi vor putea vedea pe homeless-i pe ecran, în Australia, difuzat în avanpremieră extraordinară la Cinema Victoria, de la ora 17:00.

Celălalt documentar original marca HBO România programat la Victoria, de la ora 15:30, Apocalipsa după şoferi, regizat de Alexandru Solomon, înfăţişează un tablou sumbru al traficului din Bucureşti, cu cauzele şi consecinţele stării lui, urmărite prin poveştile paralele, unele cutremurătoare, altele "banale", toate inspirând tensiunea şi claustrarea traficului de pe bulevardele Capitalei.

Primul documentar co-produs de HBO România, Nunţi, muzici şi casete video, un film nominalizat la Premiul Gopo şi semnat Tudor Giurgiu, care prezintă "culisele" industriei fotografilor şi cameramanilor de nuntă din ţara noastră, nu putea lipsi din programul zilei: începând cu ora 22:00, spectatorii de la Cinema Open Air Taverna îl vor putea urmări "la pachet" cu lung metrajul Recount.

Recount, regizat de Jay Roach, cu Kevin Spacey şi Bob Balaban în rolurile principale, este una dintre cele mai de succes producţii marca HBO Films. Premiat cu Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de televiziune, şi câştigător al altor trei Premii Emmy, filmul spune povestea controversatelor alegeri prezidenţiale din Statele Unite din anul 2000, pornind din finalul campaniei electorale, la începutul lunii noiembrie, şi ajungând la decizia Curţii Supreme, care i-a atribuit fotoliul prezidenţial lui George W. Bush, după renumărarea buletinelor din statul Florida.

Tradiţionala proiecţie-maraton HBO are ca protagonist în acest an unul dintre personajele marcante ale politicii mondiale ale ultimelor decenii: dictatorul irakian Saddam Hussein. House of Saddam este o mini-serie, producţie originală HBO, care va avea premiera pe micile ecrane din România în cursul acestei veri, şi care urmăreşte, pas cu pas, destrămarea "dinastiei" fondate în jurul figurii temutului dictator odată cu prăbuşirea regimului instaurat de acesta la Bagdad. Proiecţia cu o durată de patru ore reprezintă unul dintre must-see-urile pasionaţilor de politică, cu interviuri şi imagini de arhivă inedite, care vor arăta spectatorilor aflaţi duminică, 7 iunie, de la ora 12:00, în sala 7 de la Cinema City o imagine cu totul surprinzătoare a dictatorului şi a familiei acestuia.

Intrarea la toate proiecţiile din cadrul Zilei HBO este liberă.

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus