iunie 2009
Marţi, 9 iunie 2009, la ora 19.00, Cvartetul Belcea susţine un nou recital extraordinar la Ateneul Român. În program: Ludwig van Beethoven, Cvartetul nr. 11 în fa minor op. 95, Serghei Prokofiev, Cvartetul nr. 1 în si minor op. 50 şi Franz Schubert, Cvartetul nr. 14 D810 - Fata şi moartea. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu" în cadrul rezidenţiatului ansamblului londonez la Ateneul Român.

Cvartetul nr. 11 în fa minor op. 95 - Serioso - ocupă o poziţie singulară în creaţia lui Ludwig van Beethoven şi în istoria muzicii de cameră. Experimentele, temerare pentru 1810, anticipează dezvoltări din perioada târzie a compozitorului. "Opusul este în esenţă o dramă antică: forţă, concizie şi măreţie, o capodoperă născută din suferinţă, o creaţie cu caracter confesional, menită să învingă şi să elimine durerea." - Georg Wilhelm Berger

Cvartetul nr. 1 în si minor op. 50, unul dintre cele două cvartete pentru coarde compuse de Prokofiev, are la origine o comandă din partea Bibliotecii Congresului, în 1930. Prokofiev scrie în autobiografia sa că înainte de a-l compune a studiat cvartetele lui Beethoven, "cel mai adesea în vagoane de tren pe drumul de la un concert la altul... Poate că aceasta explică idiomul întrucâtva «clasic» al primei mişcări".

Cvartetul nr. 14 în re minor - Fata şi moartea datează din 1824, an în care Schubert îi scrie prietenului său Leopold Kupelwiser: "Sunt cea mai nefericită şi nenorocită creatură din lume. Imaginează-ţi un om a cărui sănătate nu va mai fi niciodată la fel şi a cărui disperare înrăutăţeşte situaţia... În fiecare noapte când mă îndrept spre pat sper să nu mă mai trezesc, iar în fiece dimineaţă îmi reamintesc suferinţa de ieri". Graţie dimensiunii simfonice şi densităţii ei spirituale, ca şi Cvartetul op. 95 de Beethoven, lucrarea lui Schubert a fost adaptată de Gustav Mahler pentru orchestră.

Una dintre cele mai aclamate formaţii ale momentului, Cvartetul Belcea (Corina Belcea-Fischer - vioară, Laura Samuel - vioară, Krzysztof Chorzelski - violă, Antoine Lederlin - violoncel) a luat fiinţă în 1994. Cei patru muzicieni au urmat stagii de perfecţionare cu membrii cvartetelor Chilingirian, Amadeus şi Alban Berg. Premiile câştigate la concursurile internaţionale de la Osaka şi Bordeaux, precum şi Premiul pentru muzica de cameră decernat în 2001 şi 2003 de Societatea Filarmonică Regală, au confirmat valoarea de excepţie a formaţiei.

Din 2007, la iniţiativa Institutului Cultural Român şi cu sprijinul Filarmonicii "George Enescu", Cvartetul Belcea este cvartet în rezidenţă la Ateneul Român. Pe lângă seria de recitaluri extraordinare, programul include şi cursuri de măiestrie ale căror beneficiari sunt tinere cvartete din România şi Republica Moldova.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus