iunie 2009
Festivalul TIFF 2009
Zilele Filmului Românesc continuă la TIFF şi vineri, 5 iunie 2009.

La Cinema Victoria, de la ora 17.00, cinefilii sunt luaţi cu asalt de Noul Val în filmul românesc, regizat de Marius Doicov, Vincent Guyottot. Urmărindu-l pas cu pas pe regizorul Radu Mihăileanu în timpul pregătirilor pentru noul său film, turnat la Bucureşti, echipa acestui documentar francez investighează din interior resorturile care au generat cel mai efervescent curent cinematografic din ultimii ani: Noul Val de cineaşti români. Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu echipa realizatoare, regizorii Marius Doicov şi Vincent Guyottot.

De la ora 18.00, la cinema Republica avem cu toţii întâlnire cu Planeta. De Ziua Internaţională a Mediului, va fi difuzat în premieră absolută în România documentarul cu tematica eco Home, regizat de Yann Arthus-Bertrand.

Filmul urmăreşte în detaliu impactul negativ pe care oamenii l-au avut asupra echilibrului natural al planetei în 200.000 de ani. În deschidere vor lua cuvântul actriţa Anamaria Marinca, regizorul Hanno Höfer, preşedintele MaiMultVerde, Dragoş Bucurenci, primarul oraşului Cluj, Sorin Apostu şi directorul Institutului Francez la Bucureşti, Dl. Henri Lebreton.

Nu în ultimul rând, de la ora 23.00, la TIFF Meeting Point sunt programate proiecţiile de filme realizate în cadrul workshop-ului Let's Go Digital. În premieră absolută, la ediţia de anul acesta, toate cele 5 echipe au terminat câte 3 filmuleţe în cele 8 zile de lucru efectiv la TIFF.

"Greutatea anul acesta pare să fi fost alegerea acelui film care va fi supus votului publicului şi juriului format din 8 jurnalişti şi critici de film români. Având câte 3 filme de echipă, toate foarte bune, şi subliniez asta pentru că e remarcabil ce au putut să facă într-un timp atât de scurt şi cu resurse atât de puţine - momentul cel mai dureros a fost acela în care au auzit că trebuie să aleagă doar unul care să-i reprezinte în competiţia de la Gala LGD de mâine seară. Vestea bună e că toate filmele vor fi proiectate şi, credeţi-mă, nu sunt de ratat!", a precizat Oana Darie, project manager Let's Go Digital.

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus