iunie 2009
Festivalul TIFF 2009
Vineri, 5 iunie 2009, de Ziua Internaţională a Mediului, are loc la Cluj, în cadrul TIFF, premiera oficială în România a documentarului cu tematică eco Home / Acasă, regizat de Yann Arthus-Bertrand, produs de Luc Besson şi narat de Glenn Close. Evenimentul, co-organizat de MaiMultVerde, cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje şi cu susţinerea Cod Verde, se desfăşoară la Cinema Republica, la orele 18:00, iar primii 200 de spectatori care vor aduce deşeuri reciclabile şi le vor depozita în containerele amplasate în faţa cinematografului vor intra gratis la film.

În deschidere vor lua cuvântul actriţa Anamaria Marinca, regizorul Hanno Höfer, preşedintele MaiMultVerde, Dragoş Bucurenci, primarul oraşului Cluj, Sorin Apostu şi directorul Institutului Francez la Bucureşti, Dl. Henri Lebreton. Mesajul pe care vorbitorii doresc să-l transmită este un apel la acţiune, voluntariat de mediu şi implicare proactivă a comunităţii - cele mai eficiente căi de a construi o noua cultură a responsabilităţii faţă de natură. Ca parte a campaniei Cod Verde, festivitatea de lansare va fi transmisă în direct de postul Realitatea TV.

Premiera mondială a filmului are loc pe 5 iunie 2009, de Ziua Mediului, simultan în peste 50 de ţări, inclusiv în România. Evenimentul de lansare găzduit de Festivalul Internaţional de Film Transilvania, este organizat de asociaţia MaiMultVerde, cu sprijinul voluntarilor săi. În faţa cinematografului Republica (Piaţa Mihai Viteazul 9-11) vor fi amplasate trei containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor (plastic, hârtie şi sticlă), iar cei care vor veni cu astfel de deşeuri şi le vor depozita în pubelele speciale vor primi un voucher cu care vor putea intra gratuit la proiecţie (în limita a 200 de locuri).

Voluntarii MaiMultVerde vor oferi tuturor spectatorilor care intră gratuit la film informaţii detaliate despre colectarea selectivă a deşeurilor şi o invitaţie la prima acţiune de curăţenie organizată pe 6 iunie 2009 de voluntarii de pe platforma www.MaiMultVerde.ro în Cluj. Este vorba despre ecologizarea Parcului Feroviarilor, al treilea parc ca mărime din oraş, care a fost lăsat în paragină. Mai multe detalii despre acţiunea pregătită de voluntari sunt disponibile pe blogul: http://parculferoviarilor.blogspot.com.


Despre Home

Regizat de Yann Arthus-Bertrand (faimos pentru fotografiile aeriene spectaculoase pe care le-a realizat de-a lungul timpului), produs de Elzevir Films şi EuropaCorp (compania lui Luc Besson) şi susţinut de grupul PPR, filmul urmăreşte în detaliu impactul negativ pe care oamenii l-au avut asupra echilibrului natural al planetei în 200.000 de ani. Pelicula trage un semnal de alarmă, arătând că următoarea decadă va fi crucială dacă se doreşte ca evoluţia îngrijorătoare a stării mediului să fie reversibilă.

Regizorul Yann Arthus-Bertrand a primit anul acesta titlul 2009 Champions of the Earth din partea Naţiunilor Unite, fiind premiat, astfel, alături de alte cinci persoane şi organizaţii, pentru activismul pro-mediu.

Realizatorii francezi doresc sa transmită prin acest film un mesaj de responsabilizare către un număr cât mai mare de oameni. Pe 5 iunie 2009, filmul va putea fi văzut pe YouTube - Click aici.

Francezii au pregătit o serie de evenimente care însoţesc lansarea filmului. Astfel, pe 5 iunie 2009 se vor desfăşura un număr de dezbateri şi conferinţe în cinematografele din Franţa, iar, în dimineaţa aceleiaşi zile, pelicula va fi proiectată pe un ecran plasat sub Turnul Eiffel.

Distribuitorul român al filmului este Ro Image. În Bucureşti, documentarul Home va rula în cinematografele Hollywood Multiplex şi Movieplex Cinema Plaza.


Despre MaiMultVerde

Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primul an de funcţionare, 2008, MaiMultVerde a lucrat cu peste 8000 de voluntari, a plantat 107000 puieţi, a strâns 94 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti, Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primul an a fost de peste 1,100,000 de euro, fonduri integral obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus