iunie 2009
Festivalul TIFF 2009
Una dintre cele mai puternice personalităţi ale cinematografiei italiene, actriţa Claudia Cardinale, vine la TIFF.

Sâmbătă, 6 iunie, de la ora 18.00, la cinema Republica, publicul o va putea admira atât în cadrul unei proiecţii de gală a filmului Tremurătoarele stele ale Ursei (R. Luchino Visconti), cât şi pe scena cinematografului clujean, unde va fi prezentă de la ora 18.00.

Lansat în 1965 şi distins cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, filmul spune povestea lui Andrew şi a Sandrei, un cuplu care ajunge în Italia, ţara natală a Sandrei, pentru a participa la ceremonia de comemorare a tatălui său, ucis în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Odată ajunşi, Sandra devine prizoniera trecutului: amintirile dureroase ale morţii tatălui ei, ostilitatea faţă de mama şi tatăl vitreg, precum şi relaţia incestuoasă avută cu fratele ei, transformă reuniunea de familie într-o serie de confruntări dureroase.

Claudia Cardinale este una dintre actriţele de renume ale cinematografiei italiene. Filmografia ei cuprinde peste 150 de roluri în filme şi seriale de televiziune. De-a lungul anilor '60 Claudia Cardinale a fost prezentă pe genericul unor filme remarcabile ale cinematografului italian şi european: Ghepardul (rol care a propulsat-o rapid între actriţele de top ale Italiei), Rocco şi fraţii săi, ambele în regia lui Luchino Visconti, Otto e mezzo (1963) al lui Federico Fellini, Cartouche (1962) al lui Philippe de Broca, sau Once Upon a Time in the West (1968), în regia lui Sergio Leone. Rolul din Tremurătoarele stele ale Ursei este considerat a fi unul dintre cele mai provocatoare din cariera sa.

În cadrul galei de închidere a festivalului, care va avea loc pe data de 6 iunie 2009 pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, Claudia Cardinale va fi protagonista unui moment special: actriţa va primi Premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană.

Alături de Cardinale, pe scena Teatrului va urca şi cel de-al doilea invitat de onoare TIFF, inegalabilul actor Florin Piersic, care va fi distins cu Premiul pentru întreaga carieră.

Gala de închidere a celei de-a opta ediţii TIFF se va desfăşura începând cu ora 20.30.


Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus