iunie 2009
Festivalul TIFF 2009
Spectaculoasă, plină de viaţă, vibrând de invitaţi de marcă. Aşa ar putea fi rezumată în câteva cuvinte Gala de Închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, desfăşurată pe 6 iunie 2009, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

Cel mai aşteptat moment al festivalului, desemnarea câştigătorilor celei de-a opta ediţii, s-a întâmplat în penultima seară a festivalului, debordând de numeroase surprize.

Juriul, format din Assumpta Serna, Corina Şuteu, Jim Stark, Dan Făinaru şi Szabolcs Hajdu a decis ca Trofeul Transilvania să fie acordat anul acesta ex aequo filmului Nord, pentru "modul în care descrie o călătorie ce relevă cele mai emoţionante laturi ale sufletului scandinav", şi lung-metrajului Poliţist, adjectiv, pentru "descrierea inedită a discrepanţei dintre justiţia reală şi cea intenţionată".

Anunţul, făcut de David Perrotta, Senior Director, Customer Experience, Vodafone România şi Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, a stârnit euforie în rândul publicului. Producţie de origine norvegiană, Nord este un road movie comic, romantic şi pitoresc. Povestea unui atlet, Jomar, care, după o criză psihică, s-a izolat într-o existenţă tristă. Dotat doar cu un scooter de zăpadă, şi cu 5 litri de tărie pe post de provizii, Jomar porneşte într-o călătorie dramatică şi stranie către nordul îndepărtat. Filmul a fost distins la Festivalul de la Berlin 2009 cu Premiul Fipresci pentru Cel mai bun film din secţiunea Panorama şi Premiul Europa Cinemas Label. Premiul a fost înmânat selecţionerului Festivalului de Film de la Berlin, Nikolaj Nikitin.

Al doilea laureat al serii de sâmbătă a fost Poliţist, adjectiv, în regia lui Corneliu Porumboiu. Prezentat şi premiat în cadrul secţiunii Un Certain Regard al festivalului de la Cannes 2009, unde a fost primit cu mult entuziasm atât de critică, cât şi de publicul festivalier, filmul spune povestea unui tânăr poliţist de provincie, interpretat magistral de Dragoş Bucur, care îşi pierde încrederea în legea pe care ar trebui să o aplice. Trofeul a fost înmânat regizorului Corneliu Porumboiu.

Filmului Nord i s-a acordat şi Premiul pentru imagine (semnată de Philip Ogaard), "pentru compoziţia creativă a imaginilor de iarnă din munţii Norvegiei".

Seria premiilor continuă cu Trofeul pentru Cea Mai Bună Regie, acordat lui Barmak Akram pentru "autenticitatea cu care a prezentat lumea afgană în Copilul din Kabul". Premiul pentru cea mai bună interpretare a fost o alegere cu totul şi cu totul specială a Juriului TIFF din acest an, el fiind acordat întregii distribuţii a filmului La nana / Fata în casă, în regia lui Sebastian Silva, pentru "chimia perfectă a operei lor colective".

Juriul Zilelor Filmului Românesc, compus din Neil Young - director artistic al Festivalului de la Bradford, Phillip Bergson - critic de film şi Jan Naszewski - director al Festivalului de Film New Europe, director executiv de achizitii la Shorts TV / Shorts International, a decis ca Premiul Românesc pentru secţiunea lungmetraj să fie adjudecat de filmul Cealaltă Irina (R. Andrei Gruzsinczki, 2008).

Pentru scurtmetraj, Premiul Zilelor Filmului Românesc a fost acordat filmului Pentru el (R. Stanca Radu).

Andrei Dăscălescu a fost recompensat cu Premiul de Debut din cadrul Zilelor Filmului Românesc pentru filmul Constantin şi Elena (2008), iar Amintiri din Epoca de Aur a plecat cu Menţiunea specială a juriului.

Gala de Închidere a celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a avut parte de câteva momente speciale, emoţionante, intense şi totodată pline de farmec. Primul Ministru al României, Emil Boc, i-a înmânat maestrului Mircea Albulescu, Premiul de Excelenţă. Actorul Dorel Vişan a urcat pe scena Teatrului Naţional pentru a-i aduce un omagiu regizorului Dan Piţa - căruia festivalul i-a acordat unul din cele două Premii pentru Întreaga Carieră, al doilea trofeu cu aceasta titulatură ajungând către actorul Florin Piersic direct din mâinile invitatei de onoare a acestei ediţii, celebra actriţă Claudia Cardinale. Prezenţa ei la Cluj a fost încununată cu oferirea unui trofeu TIFF pentru Întreaga Carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană.

Premii TIFF 2009

Trofeul Transilvania în valoare de 10.000 de euro, oferit de Vodafone - ex aequo Nord (R. Rune Denstad Langlo, Norvegia, 2009) şi Poliţist, adjectiv (R. Corneliu Porumboiu, România, 2009)
Premiul de regie în valoare de 3000 de euro, oferit de CNC - Barmak Akram (Kabuli Kid / Copilul din Kabul, Franţa, 2008)
Premiul pentru imagine, oferit de Kodak Cinelabs - Philip Ogaard (Nord, Norvegia, 2009)
Premiul pentru cea mai bună interpretare în valoare de 1000 de euro, oferit de Vitrina Advertising - Distribuţia filmului La nana / Fata în casă (R. Sebastian Silva, Chile - Mexic, 2008)
Premiul FIPRESCI, oferit de Juriul Asociaţiei Presei Străine de Film - Kan door huid heen / Trece prin piele (R. Esther Rots, Olanda, 2009)
Premiul publicului, oferit de Mastercard - Machan, (R. Uberto Pasolini, Italia - Germania - Sri Lanka, 2008)
Premiul de excelenţă, oferit de Mercedes-Benz - actorul Mircea Albulescu
Premiul pentru întreaga carieră oferit de Banca Transilvania - regizorul Dan Piţa
Premiul pentru întreaga carieră - actorul Florin Piersic
Premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană - actriţa Claudia Cardinale
Premiul pentru scurt metraj din secţiunea "Umbre", în valoare de 500 de euro, oferit de Cafeaua NESCAFÉ - Danse Macabre / Dans Macabru (R. Pedro Pires, Canada, 2008)
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj, oferit de ABIS - Cealaltă Irina (R. Andrei Gruzsinczki, 2008)
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru sec?iunea scurtmetraj în valoare de 1500 de euro oferit de Mediafax - Pentru el (R. Stanca Radu)
Premiul de Debut din cadrul Zilelor Filmului Românesc în valoare de 1000 de euro, oferit de Ursus - Andrei Dăscălescu, pentru filmul Constantin şi Elena (2008)
Menţiune specială a juriului Zilelor Filmului Românesc - Amintiri din Epoca de Aur (R. Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Mărculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu, România, 2009)
Premiul HBO pentru scenariu de lung metraj, in valoare de 3000 de USD, din cadrul Concursului Naţional de Scenarii, iniţiat de HBO România în parteneriat cu TIFF - Mimi Brănescu, pentru scenariul Acasă la tata
Premiul HBO pentru scenariu de scurt metraj, în valoare de 1500 USD, din cadrul Concursului Naţional de Scenarii, iniţiat de HBO România în parteneriat cu TIFF - Octav Gheorghe pentru scenariul Trofeul "Oase Manciu"
Premiul HBO pentru scenariu de documentar, în valoare de 2000 USD, din cadrul Concursului Naţional de Scenarii, iniţiat de HBO România în parteneriat cu TIFF - Adrian Voicu, pentru scenariul Victoria, între 8 şi 9
Premiul special Adevărul de Seară, ediţia de Cluj-Napoca, oferit la alegerea cititorilor săi unui film din Competiţia TIFF 2009 - Poliţist, adjectiv (R. Corneliu Porumboiu, România, 2009)
Premiul Let's Go Digital! pentru cel mai bun scurt metraj realizat în cadrul workshopului Let's Go Digital!, oferit de UPC - Stein Alaiv, realizat de Adrian Florin Ardelean, Mihai Nanu, Sergiu Zorger
Diplomă de onoare a Atelierului Let's Go Digital, ediţia a şaptea, 2009 - Elena Cosmănescu
Premiul special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale acordat producătorului Menahem Golan


Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus