AperiTIFF / mai 2009
Festivalul TIFF 2009
Bienvenue a la Nouvelle vague de French Horror, numai că regizorul de fapt e belgian, se numeşte Fabrice De Welz şi a facut anterior Calvarul / Calvaire (2004, prezentat la rîndul lui la TIFF).

Noul său film, extrem de ambiţios, e mai dificil. Vinyan e un horror atmosferic, dramatic, metaforic, iniţiatic şi turistic, exotic, care poate fi descris ca Don't Look Now meets Apocalypse Now, şi Lord of the Flies, în setting-ul lui Rambo IV.

Pe ecran mare, lat cum e făcut, cu sound design corespunzător, e impresionat ca densitate. Generic sofisticat, cu lettering gen Lars Von Trier la Europa, şi apropo de el, similarităţi şi cu Antichristul acestuia, minus factorul scandal! Un cuplu care şi-a pierdut copilul (Emmanuelle Béart, încă foarte sexy pentru vîrsta ei - 45 de ani, acum 13 ani era femme fatale în Mission: Impossible -, şi Rufus Sewell, cu voce cavernoasă şi joc reţinut), merge în Burma să-l caute, pentru că ei i se pare că l-a văzut într-un filmuleţ caritabil cu copii orfani!

Deteriorarea cuplului, voiaj iniţiatic, de-a lungul rîului, într-un vaporaş, termenul de "Vinyan" find dat un spirit neliniştit, aflat între lumi...

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus