AperiTIFF / iunie 2009
Festivalul TIFF 2009
În The Lodger: A Story of the London Fog (1927), Londra e terorizată de un misterios asasin în serie, numit Răzbunătorul (The Avenger), care ucide blonde în plină şi perpetuă ceaţă. În acelaşi timp un individ misterios se cazeză în pensiunea familiei Bunting, care începe să-l suspecteze pe chiriaş că este asasinul mult temut.

Protagonistul titular este Ivor Novello, renumit compozitor, actor şi cîntăreţ în epocă, care şi-a reluat rolul din acest film mut într-un remake sonor, din 1932 (regia Maurice Elvey). Temele caracteristice lui Alfred Hitchcock, suspiciune şi vinovăţie, care vor reveni obsedant, sunt prezente în primul său thriller, cu tuşe expresioniste, care se inspiră din povestea lui Jack Spintecătorul.

Este şi primul film de Hitchcock care se păstrează integral (copia nouă are 105 minute) şi în care regizorul are un cameo, apariţie devenită apoi trademark. Versiunea clujeană are 75 de minute şi e acompaniată live de muzica DJ Dubase & Leizaboy.

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus