Adevărul / iunie 2009
... (şi ieşit pe ecrane) este Pescuit sportiv, debutul în lungmetraj al lui Adrian Sitaru.

Această comedie dramatică în trei personaje (ceilalţi doar intră şi ies) a avut o geneză dificilă şi îndelungată - şi trebuie spus că, fără ajutorul financiar al francezilor venit in extremis (în timp ce CNC-ul dormea finanţînd rebuturi de Marius Barna sau Adrian Popovici), nu ar fi ajuns să vadă lumina ecranului. Practic, filmul a fost început înainte ca Sitaru să dea lovitura la festivalul de la Locarno cu scurtmetrajul său Valuri (care a primit acolo Leopardul de aur) şi a putut fi terminat tocmai graţie acestui premiu, care l-a propulsat pe Sitaru (38 de ani) în "liga A". Toţi actorii au jucat benevol, ceea ce e încă un motiv pentru a bate obrazul CNC-ului. În fine, scenariul porneşte de la o idee a colegului de facultate al regizorului - la fel de talentatul Radu Jude -, ceea ce demonstrează o frumoasă (mai ales că atît de rară...) solidaritate de breaslă.

Lucrurile care singularizează Pescuitul... lui Sitaru în peisajul cinematografic de la noi (chiar şi în contextul aşa-zisului "nou val") sînt maniera de a filma şi povestea.

Formal, este primul lungmetraj românesc filmat, cap-coadă, folosind ceea ce se cheamă "unghi subiectiv" - procedeu cinematografic care constă în a vizualiza totul din perspectiva unui personaj. Este modul cel mai apropiat de realitate, de fapt, chit că rezultatul poate să pară artificial (mai ales din cauza rarităţii acestui procedeu). Ca subiect, Pescuit sportiv povesteşte un moment de criză în viaţa unui cuplu (oarecum ca în Boogie), cu diferenţa că aici este vorba de doi amanţi şi că în această relaţie intervine - întîmplător - o terţă persoană (o prostituată). Filmul este despre minciuni, despre aparenţe şi despre decepţiile care vin din aparenţe (un motiv în plus ca filmul să fie povestit la persoana I).

Adrian Titieni şi Ioana Flora (Mihai şi Mihaela) sînt excelenţi, dar cireaşa de pe tort este Maria Dinulescu în rolul prostituatei (Ana/Violeta): este o performanţă actoricească - deja răsplătită cu numeroase premii - entuziasmantă. De neratat!

Regia: Adrian Sitaru Cu: Maria Dinulescu, Ioana Flora, Adrian Titieni

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus