iunie 2009
Cinemateca Astra Film deschide o nouă serie dedicată documentarelor despre Şcoală.

Skhole înseamnă (în greaca veche) "timp liber", dar pe atunci avea şi înţelesul de "instituţie care încurajează tinerii să îşi desăvîrşească educaţia, sub supravegherea unor profesori". Conceptul de şcoală e universal, formele - şi controversele - infinite.

Sistemul educaţional depinde de o întreagă configuraţie de factori: politici, sociali familiali, conjuncturali etc. Toate societăţile umane trebuie să-şi educe urmaşii, să le transmită abilităţile şi cunoştinţele acumulate de comunitatea căreia îi aparţin, pentru a-i face apţi de a înţelege şi a trăi în mediul care îi înconjoară. Cum şi cu cît succes se poate duce la bun sfîrşit o atare sarcină? Greu de spus, greu de făcut.

Sunt sisteme de învăţămînt care oferă oportunităţi, sau altele care îşi supun elevii la constrîngeri. Există şi instituţii care le combină pe cele două. Oricare ar fi abordarea, anii de şcoală au implicaţii majore asupra dezvoltării personalităţii noastre, ceea ce implică o responsabilitate uriaşă din partea celor din sistem. Cum îi fac ei faţă? Sunt autori de documentar care şi-au pus această întrebare.


Miercuri, 10 iunie 2009
A Lesson In Tolerance / Lecţie de toleranţă

(Roger Beeckmans, Belgia, 2002, 54 min)

Şcoala nr.1 e o şcoală primară situată într-un cartier al Bruxelles-ului cu o populaţie alogenă majoritară, ce practică un sistem de discriminare pozitivă.

Etichetată ca o "şcoală a rataţilor", are înscrişi elevi din 23 de ţări. Copiii belgieni pot fi număraţi pe degetele de la o mână. Directorul e un umanitar convins şi duce o luptă permanentă împotriva exclusivismului, a eşecului şi a rasismului.

Filmul urmăreşte evenimentele unui an şcolar, din prima zi de şcoală, în septembrie 2001, până la serbarea de sfârşit de an din iunie 2002.


Cinemateca Astra Film a fost, în anul 2007, un maraton al documentarului de calitate, ce s-a extins pe toată perioada anului cultural, oferind sibienilor şi vizitatorilor singurul program constant al Capitalei Culturale Europene din Sibiu, prin proiecţii zilnice de documentare de autor apreciate şi premiate în ultimii 15 ani în întreaga lume. În 2008, Cinemateca Astra Film a continuat cu proiecţii săptămânale tematice, în Sibiu, Deva şi Bucureşti.

Cinemateca Astra Film 2009 oferă, în fiecare miercuri, o porţie bună de autenticitate. Realitatea este uneori plină de umor, mari succese şi sentimente frumoase, dar şi de ironie, dezamăgiri şi tragism. Aceste elemente se regăsesc în filmele cinematecii, în proporţii variate. Rând pe rând, vor fi prezentate titluri ce creează senzaţii puternice, precum Blood Engagement sau The Shadows of Devil's Island, producţii selectate şi premiate la mari festivaluri (A Lesson in Tolerance, Inventing Cuisine etc.) şi filme preferate de publicul festivalului Astra Film (Every Good Marriage Begins with Tears, Sugartown: The Bridegrooms).

Filmele rulează de la ora 14:00, în sala de proiecţii Astra Film, din Piaţa Huet, nr. 12, Sibiu.

De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus