iunie 2009
Cinemateca Astra Film deschide o nouă serie dedicată documentarelor despre Comunităţi.

De-a lungul vieţii, oamenii fac parte din una sau mai multe comunităţi mai mici sau mai mari. Fiecărui tip de comunitate îi este propriu un anumit tip de cultură. Relaţiile între membri unei comunităţi au diferite grade de stabilitate şi se desfăşoară pe un teren cunoscut. Sentimentul de apartenenţă este un factor puternic al autoidentificării, astfel încât participanţii la acest tip de interacţiune ajung să se definească prin valorile comunităţii.
Favela Braziliană, comunitatea catolică din Saxonia şi oraşul rusesc Efrimov sunt trei comunităţi urbane care au atras atenţia nu doar a sociologilor şi poate, uneori, a poliţiei, ci şi a unor regizori, iar povestea lor a fost transpusă pe peliculă. Din 17 iunie 2009, filmele pot fi văzute la Cinemateca Astra Film din Sibiu şi la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.


Miercuri, 17 iunie 2009
Favela Rising / Favela. Febră în suburbii

(Jeff Zimbalist, Matt Mochary, SUA, 2004, 80 min)

Favelele sunt mahalalele care cresc în jurul oraşelor braziliene. Aici, traficanţii sunt la ei acasă, iar crimele - evenimente intrate în cotidian.

Anderson Sa a fost şi el traficant, care nu poate scăpa de amintirile despre rudele şi prietenii lui ucişi. Arma lui împotriva crimei şi violenţei este muzica hip-hop. Ritmurile străzii şi ale dansului afro-brazilian sunt mobilizatoare pentru comunitate şi le insuflă puterea de a se ridica împotriva terorii instaurate de armate de adolescenţi înarmaţi şi susţinute de o poliţie coruptă. Cînd eliberarea părea foarte aproape şi mişcarea afro-reggae atinsese culmile succesului, un accident tragic ameninţă să o reducă la tăcere pentru totdeauna.


Program de vizionare:

Sibiu: ora. 14:00, Sala de proiecţii Astra Film, Piaţa Huet, nr. 12
Bucureşti: ora 20:00, Noul cinematograf al regizorului roman, Sala Horia Bernea, Muzeul Ţăranului Român.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus