iunie 2009
Cinemateca Astra Film deschide o nouă serie dedicată documentarelor despre Comunităţi.

De-a lungul vieţii, oamenii fac parte din una sau mai multe comunităţi mai mici sau mai mari. Fiecărui tip de comunitate îi este propriu un anumit tip de cultură. Relaţiile între membri unei comunităţi au diferite grade de stabilitate şi se desfăşoară pe un teren cunoscut. Sentimentul de apartenenţă este un factor puternic al autoidentificării, astfel încât participanţii la acest tip de interacţiune ajung să se definească prin valorile comunităţii.
Favela Braziliană, comunitatea catolică din Saxonia şi oraşul rusesc Efrimov sunt trei comunităţi urbane care au atras atenţia nu doar a sociologilor şi poate, uneori, a poliţiei, ci şi a unor regizori, iar povestea lor a fost transpusă pe peliculă. Din 17 iunie 2009, filmele pot fi văzute la Cinemateca Astra Film din Sibiu şi la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.


Miercuri, 24 iunie 2009
My Lost Russia / Scrisoare dintr-o Rusie uitată

(Iossif Pasternak, Franţa, 2004, 52 min)
La Efremov, un orăşel de provincie, obiectivul lui Pasternak surprinde o galerie de personaje ale căror destine şi povestiri ar putea reconstitui, în miniatură, Rusia de azi: fermierul ruinat, care trimite scrisori preşedintelui Putin cerînd să i se facă dreptate, preotul, care inaugurează în sfîrşit biserica cea nouă după ani si ani de eforturi, dansatoarele de striptease care visează să devină profesoare, bătrânul pesimist, care declară că Efremov este cel mai rău loc de pe pământ, tinerii soldaţi în drum spre Cecenia.

Cineastul pătrunde cu subtilitate în cotidianul orăşelului, aruncând o privire uneori nostalgica, alteori plină de umor asupra poveştilor oamenilor simpli. Puse laolaltă, ele ne fac să înţelegem ce anume s-a schimbat, ce e pe cale să se schimbe şi ce nu se va schimba niciodată în Efremov şi în Rusia.


Program de vizionare:

Sibiu: ora. 14:00, Sala de proiecţii Astra Film, Piaţa Huet, nr. 12
Bucureşti: ora 20:00, Noul cinematograf al regizorului roman, Sala Horia Bernea, Muzeul Ţăranului Român.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus