iunie 2009
Cinemateca Astra Film deschide o nouă serie dedicată documentarelor despre Comunităţi.

De-a lungul vieţii, oamenii fac parte din una sau mai multe comunităţi mai mici sau mai mari. Fiecărui tip de comunitate îi este propriu un anumit tip de cultură. Relaţiile între membri unei comunităţi au diferite grade de stabilitate şi se desfăşoară pe un teren cunoscut. Sentimentul de apartenenţă este un factor puternic al autoidentificării, astfel încât participanţii la acest tip de interacţiune ajung să se definească prin valorile comunităţii.
Favela Braziliană, comunitatea catolică din Saxonia şi oraşul rusesc Efrimov sunt trei comunităţi urbane care au atras atenţia nu doar a sociologilor şi poate, uneori, a poliţiei, ci şi a unor regizori, iar povestea lor a fost transpusă pe peliculă. Din 17 iunie 2009, filmele pot fi văzute la Cinemateca Astra Film din Sibiu şi la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.


Miercuri, 1 iulie 2009
First Mass In Hagstedt / Prima liturghie

(Joachim Wossidlo, Germania, 2003, 58 min)

Întâia liturghie oficiată de un preot proaspăt hirotonit e ca un spectacol de debut, susţinut în faţa privirilor scrutătoare ale enoriaşilor.

Filmul urmăreşte pregătirile febrile ale comunităţii catolice din Hagstedt, un orăşel din Saxonia Inferioară, pentru prima slujbă pe care o va oficia preotul proaspăt venit în parohie. Momentul devine cu atât mai important cu cât tânărul cleric le e concetăţean.

Filmul se înscrie în stilul documentarului observaţional, apropiindu-se de subiect cu căldură şi cu un umor bine dozat. Autorii urmăresc toate etapele pregătirilor, care antrenează întreaga comunitate şi urmează regulile complicate ale sistemului german al vecinătăţilor. Punctul culminant este chiar oficierea slujbei, moment iniţiatic pentru tânărul preot, fostul "băiat simpatic din vecini" devenind una din notabilităţile oraşului.

Program de vizionare:

Sibiu: ora. 14:00, Sala de proiecţii Astra Film, Piaţa Huet, nr. 12
Bucureşti: ora 19:00, Noul cinematograf al regizorului roman, Sala Horia Bernea, Muzeul Ţăranului Român.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus