Libertatea / iulie 2009
3 ani după Borat, Sacha Baron Cohen se întoarce cu Brüno - încă o tiflă la adresa... SUA? Mă rog, şi SUA; de fapt, la adresa tuturor. "Brüno über alles".

Am zis "tiflă"? Cuvîntul e prea moale. "Scoate limba" e şi el cam moluţ - mai ales că Brüno o scoate (limba... şi nu numai limba!), la un moment dat, pentru a face cu totul altceva cu ea. Dacă aveţi peste 18 ani şi, deci, puteţi vedea acest film, o să-nţelegeţi.

Brüno e plin de momente din astea, la un mod care lasă Borat mult în urmă în materie de... hm, cum să-i zici? Obrăznicie? Alt cuvînt moale. Or, un lucru este absolut clar: acest film (regizat de acelaşi Larry Charles, dar tot pe scenariul lui SBC) nu e deloc "moale"! La drept vorbind, e-atît de tare încît - cum spuneam - Borat pare un fel de exerciţiu de întărire a organului; odată întărit, Brüno sparge tot cu el. E ca un ciocan pneumatic cu care SBC dă la cap prejudecăţilor de pretutindeni. Inclusiv prejudecăţii americane numite corectitudine politică.

Pentru că Brüno este gay - şi asta e poanta nr. 1 a poveştii. Brüno e un realizator de televiziune austriac, foarte homosexual şi foarte flamboaiant, care vrea să devină "austriacul cel mai celebru de la Hitler încoace". Are o emisiune de fashion numită "Funkyzeit", care e mai mult un fel de reality tv. Cînd e dat afară de la toate prezentările de modă, Brüno ajunge la concluzia că Austria e prea mică pentru el, aşa că pleacă în SUA. În California. La Hollywood. Ce alt austriac a ajuns celebru în SUA, în California, la Hollywood? Nu, nu e vorba de Hitler; e vorba de Schwarzenegger.

Dar Schwarzie nu apare în Brüno. O fi căzut la montaj?! Paula Abdul, în schimb, n-a căzut - decît în capcana lui Brüno / SBC: este chemată la un interviu şi pusă să se aşeze pe nişte mexicani servind drept scaune... Şi asta e nimic pe lîngă ce mai urmează! Brüno este, pur şi simplu, cea mai dementă comedie imaginată vreodată. Nu iartă nimic - nici cultul celebrităţii, nici cultul macho-ităţii. Nici heterosexualitatea, nici homosexualitatea. Nici terorismul, nici umanitarismul. Nici creştinismul, nici iudaismul. Nici humus-ul, nici Hamas-ul. Atenţie, însă: anumite scene pot leza sensibilitatea unor spectatori!

Dar niciun copil nu a fost vătămat la realizarea acestui film.

Regia: Larry Charles Cu: Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten, Clifford Banagale, Chibundu Orukwowu, Chigozie Orukwowu, Josh Meyers

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus