"De fiecare dată când deschid un ziar, mi se reaminteşte că trăim într-o lume în care nu ne mai permitem să ne cunoaştem vecinii. Silk Road Project este un mod muzical de a începe să ne cunoaştem vecinii." declară Yo-Yo Ma, cel care a câştigat 14 Premii Grammy. Acesta a înfiinţat Silk Road Project pentru a promova studiul tradiţiilor culturale, artistice şi intelectuale de-a lungul rutelor comerciale pe Drumul Mătăsii şi va cânta în cadrul Festivalului Enescu sâmbătă, 19 septembrie 2009, de la ora 19.30.
Lucian Ban şi New York Enesco Project vor cânta Enesco Re-imagined duminică, 20 septembrie 2009, de la ora 19.30. Despre proiectul său realizat special pentru Festivalul Enescu, Lucian Ban ne-a dat o declaraţie: "Întâmplarea a făcut să descopăr cu adevărat muzica lui George Enescu nu în timp ce studiam la Conservatorul din Bucureşti, în anii '90, ci mult după aceea în Brooklyn, NYC. Pentru cineva plecat din ţară, mai ales pentru un artist, ceva din ethos-ul românesc rămâne întotdeauna undeva, subliminal, şi poate de aceea muzica lui m-a atins cu atât mai mult fiind acolo.
Cred că multe lucrări ale lui Enescu, dintre care unele mai puţin cunoscute, au o structură foarte apropiată de aceea a muzicii de jazz, de aceea am dorit să prezint muzica lui împreună cu unii dintre cei mai cunoscuţi muzicieni ai genului din lume. Împreună cu reputatul contrabasist John Hebert am reorchestrat o serie de lucrări ale lui Enescu pe care le vom prezenta în premieră în concertul din 20 septembrie.
Muzicienii newyorkezi au fost şi ei impresionaţi de complexitatea şi frumuseţea lucrărilor pe care le-am ales şi sunt convinsă că împreună vom putea prezenta muzica lui Enescu unui public poate mai puţin familiarizat cu ea, dar care sper că se va îndrăgosti de această muzică, aşa cum mi s-a întâmplat mie într-o bună zi, în Brooklyn."
Uri Caine a înregistrat 19 albume de când s-a mutat la New York, printre care, cea mai recentă lucrare a sa este Sindromul Othello. A realizat un CD cu Bedrock Trio, un trio de jazz cu care a creat aranjamente din compoziţii de Mahler, Wagner, Beethoven, Bach şi Schumann. La Bucureşti Uri Caine va prezenta programul "Mahler and Mozart Re-imagined" luni, 21 septembrie 2009, de la ora 19.30.
Marţi, 22 septembrie 2009, ora 19.30, în cadrul aceleaşi serii de concerte vom avea ocazia să-l ascultăm pe Florin Răducanu împreună cu Classical Trubadures Orchestra. Din program fac parte compoziţii de Bach, Beethoven, Chopin şi Enescu.
Grupul Swingle Singers a devenit sinonim cu virtuozitatea vocală incredibilă, cu armonia, cu excelenţa şi cu spectacole de înalt nivel. Actuala alcătuire de tineri respecta programul obişnuit, aducând tribut primului grup francez format care folosea tradiţionalul swing Bach, oferind totodată publicului mai multe compoziţii moderne şi aranjamente intensificate de o uimitoare coregrafie şi lumini. Grupul va fi prezent la Bucureşti în concert miercuri, 23 septembrie 2009, ora 19.30.
Joi, 24 septembrie 2009, ora 19.30, Viatcheslav Nokikov, Toivo Unt şi Brian Melvin vor prezenta programul Paintings on Schubert, Skriabin, Bach, Ligeti and Tchaikovski.
Jacques Loussier, un adevărat maestru în tehnica adaptării şi improvizaţiei, care are 15 ani experienţă de turneu şi 6 milioane de albume vândute, va susţine împreună cu André Arpino şi Benoit Dunoyer de Segonzac programul Bach meets Loussier vineri, 25 septembrie 2009, ora 19.30.
Toate concertele din seria Teme clasice în prelucrări moderne, în afara celui susţinut de Yo Yo Ma care va fi la Opera Română, vor avea loc la Sala Mică a Palatului, denumită şi Auditorium.
Descarcă programul Festivalului Enescu 2009 pe zile sau pe serii de concerte.
Festivalul George Enescu, 2009
Galerie foto de Virgil Oprina.