Mari solişti
Toate aceste concerte simfonice vor avea audienţe de mii de oameni şi vor oferi publicului prilejul întâlnirii cu solişti de anvergură, români sau străini, precum Remus Azoiţei în Caprice Roumain pentru vioară şi orchestră, Rudolf Buchbinder în Rahmaninov - Rapsodia pe o temă de Paganini op. 43, inegalabila Martha Argerich cu două concerte în aceeaşi seară (11 septembrie 2009), Ravel - Concert pentru pian şi orchestră în Sol şi Prokofiev - Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în Re bemol Major.
Vor mai putea fi ascultaţi Joshua Bell cu Simfonia Spaniolă pentru vioară şi orchestră de Lalo, Nikolai Lugansky, cu Beethoven - Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestră, David Geringas cu Enescu - Simfonia concertantă pt. violoncel şi orchestră, Dan Grigore cu Schumann - Concertul pentru pian şi orchestră Hélène Grimaud cu Rachmaninov - Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră, Nikolaj Znaider, cu Ceaikovski - Concertul pentru vioară şi orchestră, Nelson Freire cu Brahms - Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră, Renaud Capuçon cu Saint-Saens - Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră. Viviane Hagner cu Brahms - Concertul pentru vioară şi orchestră în Re Major op. 77, Jean-Yves Thibaudet cu Liszt - Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră.
De mulţi dintre ei am auzit, pe unii în vom asculta pentru prima oară, în orice caz cota acestora este una pentru care ne invidiază multe festivaluri europene.
Mari orchestre
Şi pentru că vorbeam de contextul festivalier, care este diferit de cel al stagiunii, la fiecare nouă ediţie a festivalului constat că orchestrele româneşti scoase din contextul stagiunii cântă altfel în faţa unui public de mii de oameni, care în bună măsură este unul care nu le-au ascultat în concertele obişnuite, dar este atras de aura de eveniment.
Şi ne referim aici întâi la concertul de deschidere a seriei simfonice din 8 septembrie 2009, cu Filarmonica "George Enescu" dirijată de Maxim Vengerov, solişti Alexandru Tomescu - vioară, Horia Mihail - pian, Răzvan Suma - violoncel în Triplul Concert pentru pian, vioară, violoncel şi orchestră de Beethoven.
Orchestra Naţională Radio apare pe scena Sălii Palatului pe 21 septembrie 2009 sub bagheta lui Asher Fisch cu un program spectaculos: Sinphonia de Berio (solişti Swingle Singers), "La Valse" de Ravel şi Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Prokofiev cu Julian Rachlin.
Pe scena Sălii Palatului vom asculta nume europene de rezonanţă, atât în privinţa orchestrelor, cât şi a dirijorilor. Orchestra Filarmonică Radio France, dirijor Dmitrij Kitajenko va cânta în serile de 9 şi 10 septembrie 2009 Stravinski - Suita "Pasărea de foc", Şostakovici - Suita de balet nr.3 şi Ceaikovski - Simfonia nr. 5. Royal Philharmonic Orchestra va evolua cu doi dirijori în cele două seri, promiţându-se concerte de top cu Mussorgsky - Ravel - Tablouri dintr-o expoziţie cu Charles Dutoit la pupitru (11 septembrie), şi cu Saint-Saens - Simfonia nr. 3 în do minor "cu orgă" şi Ravel - Suita a II-a "Daphnis şi Cloe", dirijor Horia Andreescu (12 septembrie 2009). Serile de 13 şi 14 septembrie 2009 sunt girate de Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino dirijată de Roberto Abbado într-un program Enescu - Simfonia nr. 2 în La Major şi Mahler - Simfonia nr. 1 în Re Major şi apoi de Cristian Mandeal cu Strauss - "Aşa grăit-a Zarathustra".
Philharmonia Orchestra din Londra va fi dirijată de Vladimir Ashkenazy şi putea fi văzută în serile de 15 şi 16 septembrie 2009, cu Debussy - Preludiu la după-amiaza unui faun şi Marea şi Şostakovici - Simfonia nr.8 "Stalingrad". Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra evoluează în serile de 17 şi de 18 septembrie 2009 cu Yuri Temirkanov şi apoi cu Nikolai Alexeev ca dirijori, punctele de atracţie fiind Ceaikovski - Simfonia nr. 6 "Patetica", Enescu - Suita nr. 2 în Do Major şi Prokofiev - Suita "Romeo şi Julieta".
Orchestra Regală Concertgebow din Amsterdam dirijată de Mariss Jansons va putea ascultată pe 19 septembrie 2009 cu Haydn - Simfonia nr. 100 "Militara" şi Dvorak - Simfonia nr. 8. Să nu uităm că violonistul român Liviu Prunaru este concert-maestrul acestei redutabile orchestre olandeze. Mariss Janosons revine ca dirijor pe 24 septembrie 2009 cu Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, în program Beethoven - Simfonia nr. 7, Wagner - Preludiu şi Moartea Isoldei şi Strauss - Suita "Rosenkavalier".
Mai recomandăm reîntâlnirea cu Orchestre du Capitole de Toulouse dirijată de Tugan Sokhiev în serile de 22 şi 23 septembrie 2009 cu Berlioz - Simfonia fantastică, Enescu - Suita a III-a "Sătească" şi Stravinsky - Le Sacre du Printemps. În concertele finale, pe 25 şi 26 septembrie 2009, este invitată Orchestre de la Suisse Romande cu Marek Janowski la pupitru (şi aici concert-maestru este un român, Bogdan Zvorişteanu), având în program Franck - Simfonia în re minor, Enescu - Suita nr. 1 în Do Major şi Brahms - Simfonia nr. 2 în Re Major.
Dacă parcurgând acest articol aţi avut impresia citirii unei dări de seamă, vă asigur că motivul este acela că mi-a fost greu să fac o selecţie mai dură. Pentru oricine ascultă cu plăcere muzică clasică, toate concertele de mai sus nu trebuie ratate.
Descarcă programul Festivalului Enescu 2009 pe zile sau pe serii de concerte.
Festivalul George Enescu, 2009
Galerie foto de Virgil Oprina.