Festivalul şi mai ales concursul au avut o istorie tumultuoasă. Spun, mai ales concursul, pentru că, inevitabil, el a fost marcat de trecerea prin perioada comunistă de ipocriziile care au marcat orice act de cultură autentic. Şi care au făcut ca, la un moment dat, ca acesta să treacă în penumbră până a fost salvat de trecerea într-o perioadă validă pentru cultură: cea de după 1989. Salvat printr-o mişcare a organizatorilor care au înţeles momentul: salvându-l pentru posteritate, printr-un act de voinţă lăudabil, de o ratare definitivă şi reîncadrându-l pe acelaşi palier cu festivalul.
Să o luăm, aşadar, sistematic, pentru a nu fi acuzaţi de prea multă exaltare.
La cea de-a 19-a, adică cea din anul acesta, 2009, înscrierile la Concursul Internaţional "George Enescu" depăşesc cu mult cifrele din ediţiatrecută. Astfel, vor intra în concurs: 77 de concurenţi la secţiunea Vioară, 84 de concurenţi la Pian, 180 de lucrări înregistrate pentru secţiunea Compoziţie (107 camerale, 73 simfonice). Anul acesta, concursul se va desfăşura între 30 august şi 5 septembrie 2009, urmând ca pe 6 septembrie 2009 să aibă loc decernarea premiilor în cadrul Galei laureaţilor, ce va fi transmisă ulterior de postul de televiziune Mezzo. Concurenţii înscrişi provin din 40 de ţări (de pe 4 continente): Albania, Armenia, Belarus, Belgia, Bulgaria, Coreea, Coreea de Sud, Canada, Cehia, Chile, China, Cipru, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Iran, Israel, Italia, Japonia, Kazakstan, Lituania, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Osetia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania, S.U.A., Suedia, Taiwan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam. Vor juriza renumiţi muzicieni şi profesori: - la Vioară: Nam-Yun Kim (Coreea), Krzysztof Wegrzyn (Polonia), Mihaela Martin (România), Florin Croitoru (România), Sergey Kravchenko (Rusia), Werner Scholz (Germania), Igor Petrushevsky (Marea Britanie), Pevel Berman (Italia), Daniel Podlovschi (România). La Pian: Rolf-Dieter Arens (Germania), Karin Lechner (Argentina), Alan Weiss (SUA), Akiko Ebi (Japonia), Wolfgang Manz (Germania), Valentin Gheorghiu (România), Dan Grigore (România), Therese Dussaut (Franţa), Elisabeth Eschwe (Austria). La Compoziţie: Octavian Nemescu (România), Szigmund Krause (Polonia), Hubert Stuppner (Elveţia), Cornel Ţăranu (România), Dan Dediu (România), Costin Miereanu (Franţa).
Premiile pentru secţiunile de interpretare (Pian şi Vioară) sunt după cum urmează: Premiul I: 15.000 euro, Premiul II: 10.000 euro, Premiul III: 5.000 euro, secţiunea de Vioară este susţinută de BCR. Pentru secţiunea Compoziţie, premiile sunt: lucrări simfonice: 10.000 euro, lucrări camerale: 7.000 euro. Alte premii: Fundaţia Culturală Erbiceanu va oferi un Premiu "Constanţa Erbiceanu", în valoare de 2.500 euro celui mai bine clasat concurent român la concursul tinerilor pianişti din cadrul ediţiei a XIX-a a Concursului şi Festivalului George Enescu; la secţiunea Pian a Concursului Internaţional George Enescu se acordă un premiu în valoare de 6.000 Euro pentru cea mai bună interpretare a uneia din Sonatele pentru pian nr. 1 sau nr. 3 de George Enescu; la secţiunea Vioară a Concursului Internaţional George Enescu se acordă un premiu în valoare de 6.000 Euro pentru cea mai bună interpretare a Sonatei pentru vioară şi pian nr. 3 de George Enescu sau a Suitei pentru vioară şi pian "Impresii din copilărie"; premiul pentru cel mai bun acompaniator străin al Sonatelor pentru vioară şi pian de George Enescu, în valoare de 3.000 Euro; premiul "Ion Voicu" atribuit de Fundaţia Internaţională "Ion Voicu", pentru concursul de vioară; premiul special pentru secţiunea Compoziţie, oferit de Editura Salabert. De asemenea, vor fi acordate si alte premii din partea sponsorilor.
Fotografii oferite de agenţia naţională de ştiri
Spre deosebire de anii anteriori, când fiecare se descurca pe "secţiunea foto" după puteri (cine lucrează în presă ştie prea bine cât este de greu să "disponibilizezi" un fotograf, într-o redacţie centrată pe tiraj şi pe eveniment, taman la evenimente culturale, care se produc până la ore târzii din noapte, soluţia fiind "aparatul pentru proşti", aşa cum este numit în argoul profesioniştilor digitalul cu care orice reporter se însoţeşte, cel mai adesea din resurse proprii), anul acesta organizatorii au venit cu soluţia salvatoare. Care face posibil ca tocmai agenţia naţională de ştiri să fie cea care va oferi un număr generos de imagini de la fiecare dintre evenimente. Absolut lăudabil efortul organizatorilor. Care, prin biroul de presă al instituţiei, fundamentează şi demersul: "Festivalul George Enescu este, totodată, un prilej de a oferi o înaltă dimensiune artistică a ierarhizării valorilor culturale actuale, ce riscă să afecteze pe termen lung societatea românească. Din dorinţa de a asigura o cât mai bună reflectare a evenimentelor prin fotografii de cea mai bună calitate tehnică, am încheiat de curând un parteneriat strategic cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES. Prin fotoreporterii prezenţi la toate manifestările din cadrul Festivalului, in fiecare zi, veţi putea descărca gratuit şase imagini, din secţiunea dedicată, de pe site-ul festivalului". Aparent un aspect tehnic, care ar putea privi strict munca de jurnalist, vă asigurăm că acesta este unul care aduce beneficii tocmai cititorilor! Adică domniilor voastre! Zece puncte din zece organizatorilor!
Noutăţi
"De fiecare dată când deschid un ziar, mi se reaminteşte ca trăim într-o lume în care nu ne mai permitem să nu ne mai cunoaştem vecinii. Silk Road Project este un mod muzical de a începe să ne cunoaştem vecinii." declară Yo-Yo Ma, cel care a câştigat 14 Premii Grammy. Acesta a înfiinţat Silk Road Project, pentru a promova studiul tradiţiilor culturale, artistice şi intelectuale de-a lungul rutelor comerciale pe Drumul Mătăsii şi va cânta în cadrul Festivalului Enescu sâmbătă, 19 septembrie 2009, de la ora 19.30.
Lucian Ban şi New York Enesco Project vor cânta Enesco Re-imagined duminică, 20 septembrie 2009, de la ora 19.30. Uri Caine a înregistrat 19 albume de când s-a mutat la New York, printre care, cea mai recentă lucrare a sa este Sindromul Othello. A realizat un CD cu Bedrock Trio, un trio de jazz cu care a creat aranjamente din compoziţii de Mahler, Wagner, Beethoven, Bach şi Schumann. La Bucureşti Uri Caine va prezenta programul Mahler and Mozart Re-imagined luni, 21 septembrie 2009, de la ora 19.30. Marţi, 22 septembrie 2009, ora 19.30, în cadrul aceleaşi serii de concerte vom avea ocazia să-l ascultăm pe Florin Răducanu împreună cu Classical Trubadures Orchestra. Din program fac parte compoziţii de Bach, Beethoven, Chopin şi Enescu.
Grupul Swingle Singers a devenit sinonim cu virtuozitatea vocală incredibilă, cu armonia, cu excelenţa şi cu spectacole de înalt nivel. Actuala alcătuire de tineri respectă programul obişnuit, aducând tribut primului grup francez format care folosea tradiţionalul swing Bach, oferind totodată publicului mai multe compoziţii moderne şi aranjamente intensificate de o uimitoare coregrafie şi lumini. Grupul va fi prezent la Bucureşti, în concert, miercuri, 23 septembrie 2009, ora 19.30. Joi, 24 septembrie 2009, ora 19.30, Viatcheslav Nokikov, Toivo Unt şi Brian Melvin vor prezenta programul Paintings on Schubert, Skriabin, Bach, Ligeti and Tchaikovski. Jacques Loussier, un adevărat maestru în tehnica adaptării şi improvizaţiei, care are 15 ani experienţă de turneu şi 6 milioane de albume vândute, va concerta împreună cu André Arpino şi Benoit Dunoyer de Segonzac programul Bach meets Loussier vineri, 25 septembrie 2009, ora 19.30. Toate concertele din seria Teme clasice în prelucrări moderne, în afara celui susţinut de Yo Yo Ma care va avea loc la Opera Română, vor avea loc la Sala Mică a Palatului, denumită şi Auditorium.
Lucian Ban: "L-am descoperit pe Enescu în Brooklyn"
În ceea ce-l priveşte pe Lucian Ban, vă oferim, graţie biroului de presă al festivalului şi concursului, o declaraţie a sa care nu mai necesită nici un fel de adăugiri: "Întâmplarea a făcut să descopăr cu adevărat muzica lui George Enescu nu în timp ce studiam la Conservatorul din Bucureşti, în anii '90, ci mult după aceea în Brooklyn, NYC. Pentru cineva plecat din ţară, mai ales pentru un artist, ceva din ethos-ul românesc rămâne întotdeauna undeva, subliminal, şi poate de aceea muzica lui m-a atins cu atât mai mult fiind acolo. Cred că multe lucrări ale lui Enescu, dintre care unele mai puţin cunoscute, au o structură foarte apropiată de aceea a muzicii de jazz, de aceea am dorit să prezint muzica lui împreună cu unii dintre cei mai cunoscuşi muzicieni ai genului din lume. Împreună cu reputatul contrabasist John Hebert am reorchestrat o serie de lucrări ale lui Enescu pe care le vom prezenta în premieră în concertul din 20 septembrie 2009. Muzicienii newyorkezi au fost şi ei impresionaţi de complexitatea şi frumuseţea lucrărilor pe care le-am ales şi sunt convinsă că împreună vom putea prezenta muzica lui Enescu unui public poate mai puţin familiarizat cu ea, dar care sper că se va îndrăgosti de această muzică, aşa cum mi s-a întâmplat mie într-o bună zi, în Brooklyn."
Concursul - tragere la sorţi
În dimineaţa zilei de 29 august 2009 s-a desfăşurat tragerea la sorţi a ordinii de intrare în concurs a participanţilor din cadrul secţiunilor Vioară şi Pian. Cei 68 de interpreţi de la secţiunea Vioară şi, respectiv, 70 de la Pian, se vor întrece într-o competiţie planificată în 4 etape. Primele trei etape ale violoniştilor vor avea loc la Sala "Studio" a Filarmonicii "George Enescu". Etapa a IV-a de la Vioară şi cele patru etape de la Pian se vor desfăşura la Sala "George Enescu" a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Etapele ambelor secţiuni sunt planificate astfel:
Etapa I eliminatorie: între 30 august - 1 septembrie 2009
Etapa II eliminatorie: 2 septembrie 2009
Semifinala: 3 septembrie 2009
Finala: 5 septembrie 2009
În cadrul Finalelor vor participa Orchestra "Transilvania" din Cluj-Napoca şi Orchestra Filarmonică "Moldova" din Iaşi, sub conducerea dirijorilor Florin Totan şi Ilarion Ionescu-Galaţi. Decernarea premiilor pentru toate cele trei secţiuni (Vioară, Pian şi Compoziţie) va avea loc în cadrul Concertului de Gală a Laureaţilor - pe 6 septembrie 2009, la Ateneul Român - deschis, de asemenea, publicului. Ceremonia va fi ulterior transmisă pe postul de televiziune Mezzo.
Asociaţia Europeană a Festivalurilor salută Festivalul "George Enescu" 2009
Asociaţia Europeană a Festivalurilor (European Festivals Association) cu sediul în Belgia, salută organizatorii Festivalului şi Concursului George Enescu. Sub sloganul Să dăm o voce festivalurilor, asociaţia este reţeaua reprezentativă a festivalurilor de arte din Europa şi din lumea întreagă, aceasta reuşind să aducă împreună peste 100 de festivaluri de muzică, dans şi teatru din 38 de ţări. Kathrin Deventer, secretar general al EFA, declară: "Valoarea şi importanţa festivalurilor câştigă în continuu semnificaţii. Festivalurile sunt printre momentele cele mai inedite şi strălucitoare ale unui oraş, ale unei regiuni, ale unei ţări, acolo unde oamenii se întâlnesc pentru a se bucura de artă. Acum mai mult decât niciodată artele şi cultura sunt însuşiri importante ale societăţilor de azi, atât pentru Europa cât şi pentru lumea întreagă. În acest context, preşedinţia Asociaţiei Europene a Festivalurilor, comitetul, secretariatul şi toţi colegii voştri europeni doresc să vă ureze succes pentru ediţia din 2009 a Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu." Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" este membru al acestei asociaţii din anul 1997.
Descarcă programul Festivalului Enescu 2009 pe zile sau pe serii de concerte.
Festivalul George Enescu, 2009
Galerie foto de Virgil Oprina.