octombrie 2009
Festivalul de film de animaţie anim'est 2009
Aproape 400 de filme împărţite în 15 secţiuni, 199 de filme de lung şi scurt metraj care concurează în cele cinci competiţii, ale festivalului, unele dintre ele în premieră absolută, majoritatea în premieră naţională, altele deja premiate la festivalurile de film importante din Europa şi Statele Unite.

10 zile de proiecţii de dimineaţa până târziu, în noapte, în 4 locuri din Bucureşti. Un show de zile mari la Cinema Patria, cu animaţii horror şi muzică live mixată de renumitul DJ şi producător de filme de animaţie Pakito, acompaniat de un set de drum şi bass - Creepy Animation Night; masterclass-uri de neratat cu Mike Reiss - co-scenaristul unor lung metraje de animaţie-cult precum The Simpsons Movie sau Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs şi Georges Schwizgebel, animatorul elveţian premiat la importantele festivaluri de la Cannes, Berlin sau Annecy; un workshop exclusiv susţinut de unii dintre cei mai recunoscuţi traineri de animaţie - belgienii de la Zorobabel; programe speciale dedicate legendarului animator japonez Hayao Miyazaki, uneia dintre cele mai importante şcoli de animaţie din lume Supinfocom Valenciennes, prezentate chiar de Marie Anne Fontanier, decanul prestigioasei instituţii din Franţa - sunt doar câteva dintre highlight-urile celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, care începe vineri, 2 octombrie 2009, şi se încheie după 10 zile de proiecţii, workshopuri, spectacole, masterclass-uri şi petreceri - duminică, 11 octombrie 2009.

Iureşul de evenimente Anim'est începe vineri seară, 2 octombrie 2009, de la ora 19:00, la Cinema Patria, cu proiecţia hit-ului Mary & Max (SUA, 2009), regizat de Adam Elliot (câştigător al Premiului Oscar în 2003), al cărui palmares include trofee la festivaluri prestigioase precum Sundance sau Berlin, precum şi trofeul pentru Cel mai bun lung metraj de animaţie la cel mai important festival de film de animaţie din lume - Annecy, la ediţia din 2009.

Festivalul de film bucureştean cu cei mai mulţi spectatori la primele trei ediţii (peste 18.000 în total, dintre care 10.000 la ediţia 2008), Anim'est aduce la evenimentele organizate la cinematografele Patria, Elvira Popescu, Cinema Union şi în aer liber la Grădina Verona, peste 150 de invitaţi români şi străini, desenatori, regizori, scenarişti, producători de filme sau profesori de animaţie. De pe 5 până pe 9 octombrie 2009, zilele de festival de la Cinema Union vor fi deschise de masterclass-urile si prezentări de neratat, care îi vor avea în prim plan pe cei mai importanţi invitaţi români şi străini ai festivalului, şi la care publicul larg are acces gratuit. Acces gratuit vor avea spectatorii Anim'est şi la proiecţia cu The Simpsons Movie de duminică, 4 octombrie, de la ora 18:30, care va fi onorată de scenaristul şi producătorul peliculei, Mike Reiss.

Proiecţiile speciale pentru copii nu vor lipsi nici în acest an din programul Anim'est: în cele două week-end-uri de festival, la Cinema Patria, cei mai tineri spectatori ai festivalului sunt invitaţi să urmărească un program de scurt metraje internaţionale special selecţionate pentru ei, completate la Cinema Union de un all time best of de scurt metraje româneşti pentru copii, selecţionate din patrimoniul Arhivei Naţionale de Filme de criticul Dana Duma.

Dintre filmele de animaţie "recuperate" din Arhiva Naţională de Filme au fost selecţionate şi scurt metrajele care compun şocantul program După 20 de ani, care aduce la Cinema Union filme româneşti cenzurate de regimul comunist şi arătate pentru prima dată după 1989, dintre care unele vor fi proiectate chiar în premieră absolută, nefiind difuzate în cinematografe nici măcar o zi la data producţiei lor, datorită conţinutului protestatar şi ofensiv la adresa regimului dictatorial.

Serile pline de proiecţii-eveniment şi de surprize de toate felurile vor fi prelungite de nopţile lungi de la clubul festivalului, deschis în fiecare seară de Anim'est până la ora 4 AM în subsolul Cărtureşti Verona, unde spectatorii bucureşteni îi vor putea întâlni pe invitaţi şi pe membrii echipei într-o atmosferă cât se poate de destinsă la petrecerile care au devenit deja un highlight al festivalului bucureştean.

Programul festivalului, informaţii detaliate despre cinematografe, bilete, filme şi invitaţii cele de-a patra ediţii se găsesc pe site-ul oficial, www.animest.ro.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2009 la Bucureşti, fiind găzduită de Cinema Patria, Cinema Elvira Popescu, Cinema Union şi Open Air Cărtureşti (Grădina Verona). Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Estenest şi susţinut de Ogilvy. Biletele se găsesc prin bilet.ro, pe internet, precum şi în reţeaua magazinelor partenere.

Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Ambasada Franţei la Bucureşti, Institutul Francez, Centrul Cultural American, Centrul Wallonie Bruxelles, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Japan Foundation, Institutul Cultural Român, British Council, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Centrul Cultural European al Sectorului 6, Independenta Film, Clorofilm, New Films, Eat Out.

Parteneri: Animax, Librăria Cărtureşti, Opel, Stella Artois, TNT, White Land, Philips, Toon Boom, Papa la Şoni.



Descarcă programul Anim'est 2009 aici.
Descarcă detalii despre proiecţiile Anim'est 2009 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus