Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film de animaţie anim'est 2009

Ziua 2: Animaţii româneşti cenzurate şi proiecţii speciale pentru copii la Anim'est, 2009


octombrie 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Ziua a doua de Anim'est, sâmbătă, 3 octombrie 2009, le pregăteşte iubitorilor de film din Bucureşti proiecţii speciale, destinate tuturor categoriilor de cinefili: După 20 de ani, un grupaj de scurt metraje-şoc, cenzurate de regimul comunist şi recuperate de Arhiva Naţională de Filme; proiecţii speciale de scurt şi lung metraj destinate copiilor şi patru lung metraje semnate Hayao Miyazaki, câte unul în fiecare cinematograf al festivalului, scurt metrajele best of ale animatoarei Luminiţa Cazacu, reprezintă highlight-urile unei zile pline la cel mai important festival de film de animaţie din Bucureşti.


(Luminiţa Cazacu)


Criticul de film Dana Duma, cea care a selecţionat cele 7 scurt metraje din grupajul După 20 de ani, programat de la ora 16:00, la Cinema Union, declară: "Atâtea câte au existat, încercările subversive ale cineaştilor de a aborda teme sau subiecte care dădeau insomnii celor care se ocupau cu cenzura erau rapid sancţionate sau, atunci când nu erau reperate în faza aprobării scenariului, filmele erau amputate sau li se refuza dreptul de a fi proiectate în sălile de cinema". Şapte filme scurte, printre care Tocirea (1985), în regia lui Radu Igaszag, Galileo Galilei (1984), al lui Mihai Bădică (astăzi unul dintre cei mai importanţi animatori din Danemarca şi invitat special al primei ediţii Anim'est), Trei pilule greu de înghiţit (1980), regizat de Ştefan Atanasiu, sunt doar trei dintre titlurile produse în studiourile statului român, şi care nu au putut fi proiectate decât după 1990.

Seria proiecţiilor dedicate copiilor debutează tot sâmbătă, 3 octombrie 2009. Mia şi Migou / Mia et le Migou (Franţa, 2008, r. Jacques Remy Girard) este lung metrajul care deschide ziua de proiecţii de la Cinema Patria, de la ora 12:30. O poveste emoţionantă despre prietenie şi maturizare, scenariul filmului o are în prim plan pe Mia, fiica muncitorului Pedro, care pleacă din oraş pe urmele tatălui său, şi îl găseşte pe un şantier unde se întâmplă lucruri ciudate controlate de forţe misterioase, cu care micuţa va trebui să se confrunte pentru a-l salva.

La 14:00, la Cinema Union, tinerii spectatori vor putea să urmărească un alt program special de scurt metraje, de data aceasta fiind vorba despre cele mai amuzante şi emoţionante animaţii scurte româneşti din Arhiva Naţională de Filme, selecţionate de asemenea de criticul Dana Duma. Proiecţiile de la Patria continuă de la ora 14:30 cu Programul internaţional pentru copii, o selecţie de scurt metraje internaţionale pentru copii, alese de Mihai Mitrică dintre filmele înscrise la Anim'est şi dintre titluri arătate deja cu succes în festivaluri de film din lumea întreagă.

Luminiţa Cazacu, artist plastic, regizor de film de animaţie, scenograf, grafician şi scenarist, este invitatul special din România al acestei ediţii. Din sutele de filme la care a lucrat de-a lungul unei cariere de 40 de ani în animaţie, începută la Studioul Cinematografic Animafilm şi contifnuată la Studioul Dacodac Millimages, Anim'est prezintă un grupaj de 8 scurt metraje, programat pentru prima dată în prezenţa Luminiţei Cazacu sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 18:00 la Cinema Union, precum şi îndrăgitul lung metraj Călătoriile lui Pin-Pin.

Retrospectiva dedicată legendarului animator japonez Hayao Myiazaki, deschisă vineri seară la Cinema Elvira Popescu, aduce în toate cele patru locaţii ale festivalului câte un lung metraj de excepţie: Nausicaa din Valea vântului / Kaze no tani no Naushika, proiectat la Cinema Patria la ora 22:30, Castelul umblător al lui Howl, care poate fi urmărit la Cinema Union de la ora 20:00, Ponyo, difuzat la Cinema Elvira Popescu de la ora 19:00 şi, în fine, Călătoria lui Chihiro / Spirited Away, proiectat în aer liber la Open Air Cărtureşti (Grădina Verona).

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 2-11 octombrie 2009 la Bucureşti, fiind găzduită de Cinema Patria, Cinema Elvira Popescu, Cinema Union şi Open Air Cărtureşti (Grădina Verona). Clubul festivalului se află la subsolul Librăriei Cărtureşti de pe strada Arthur Verona. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Estenest şi susţinut de Ogilvy. Biletele se găsesc prin bilet.ro, pe internet, precum şi în reţeaua magazinelor partenere.

Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Ambasada Franţei la Bucureşti, Institutul Francez, Centrul Cultural American, Centrul Wallonie Bruxelles, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Japan Foundation, Institutul Cultural Român, British Council, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Centrul Cultural European al Sectorului 6, Independenta Film, Clorofilm, New Films, Eat Out

Parteneri: Animax, Librăria Cărtureşti, Opel, Stella Artois, TNT, White Land, Philips, Toon Boom, Papa la Şoni.Descarcă programul Anim'est 2009 aici.
Descarcă detalii despre proiecţiile Anim'est 2009 aici şi aici. Toate articolele despre Festivalul de film de animaţie anim'est 2009


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Cele mai bune filme de la Anim'est, 2009 vin la Băneasa Drive-In Cinema, Comunicat de presă
 O competiţie de lungmetraje nu tocmai ofertantă - Anim'est, 2009, Roxana Coţovanu
 Anim'est 2009 aduce un program de neratat la Cluj-Napoca!, Comunicat de presă
 Anim'est 2009 la Cluj!, Comunicat de presă
 Filme despre relaţii rezistente - Anim'Est, 2009, Smaranda Şchiopu
 Toate articolele despre Festivalul de film de animaţie anim'est 2009


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer