octombrie 2009
Festivalul de film de animaţie anim'est 2009
Nouă masterclass-uri şi mese rotunde, toate cu intrare liberă, sunt una dintre surprizele pe care Anim'est le-o pregăteşte iubitorilor de animaţie din Bucureşti în perioada 5-10 octombrie 2009, la Cinema Union.

Luni, 5 octombrie 2009, începând cu ora 14:00, la Cinema Union soseşte scenaristul şi producătorul american Mike Reiss, care va discuta pe larg cu publicul bucureştean despre secretele meseriei de scenarist de film şi televiziune, dificultăţile întâmpinate în producţia şi distribuţia serialelor şi lung metrajelor neconvenţionale în Statele Unite. Înaintea sa, la ora 12:00, seria workshopurilor a fost deschisă de Andrei Brovcenco, unul dintre co-proprietarii studioului bucureştean de animaţie 3D Framebreed, unul dintre puţinele studiouri independente româneşti care au obţinut finanţare pentru lung metraj din partea Centrului Naţional al Cinematografiei. Andrei a povestit despre felul în care reuşeşte animaţia românească să supravieţuiască prin studiourile independente şi despre încercarea de a dezvolta o platformă de producţie independentă de animaţie în România.

Marţi, 6 octombrie 2009, de la ora 12:00, la Cinema Union soseşte Guilaine Bergeret, managerul unuia dintre cei mai importanţi producători de animaţie din Europa, Sacrebleu Productions, studioul distins în 2006 cu Premiul pentru cea mai bună casă de producţie la Premiile industriei franceze de film, pentru cele peste 500 de festivaluri (inclusiv Cannes, Berlin, Clermont-Ferrand, Veneţia, Brest) la care au participat filmele renumitului producător. Doamna Bergeret le va vorbi cinefililor bucureşteni despre sistemul de producţie profesionist din Franţa, dar şi despre reţeta succesului financiar şi festivalier în filmul de animaţie.

Georges Schwizgebel, invitatul special al celei de-a patra ediţii Anim'est, vine la Cinema Union miercuri, 7 octombrie 2009, de la ora 12:00. Un pionier al tehnicii animaţiei pe sticlă, elveţianul a fost răsplătit cu trofee la Cannes, Annecy, Zagreb, Hiroshima sau Ottawa pentru cele 14 filme de scurt metraj pe care le-a realizat până în prezent. În 2006, în lista publicată de Festivalul de la Annecy, două dintre scurt metrajele sale, 78 R.P.M. (1985) şi The Ride to The Abyss (1992) s-au regăsit între cele mai influente 100 de filme de animaţie realizate vreodată. La Union, va explica pe larg detalii despre cariera şi tehnica sa specială şi despre importanţa succesului în festivaluri de film pentru animatorii independenţi. La ora 14:00, Anne Brotot, directorul adjunct al prestigioasei şcoli de animaţie franceze Supinfocom Valenciennes, fondate în 1988, care a devenit în foarte scurt timp un nume de referinţă în creaţia digitală şi grafica pe calculator şi a câştigat reputaţie internaţională datorită scurt metrajelor de diplomă realizate de studenţii săi, premiate la toate festivalurile importante din lume. Ea va povesti despre metodele pedagogice din animaţia franceză, sistemul de admitere al Supinfocom şi specificul cunoscutei universităţi.

Joi, 8 octombrie 2009, de la ora 12:00, Anim'est deschide seria meselor rotunde de la această ediţie cu (deja) tradiţionala discuţie despre starea animaţiei româneşti. Realizatorii filmelor din Competiţia naţională Anim'est, directorul festivalului, Mihai Mitrică, cunoscuta animatoare româncă Luminiţa Cazacu, invitat special al acestei ediţii, reprezentanţi ai UCIN (Uniunea Cineaştilor din România) şi ai Centrului Naţional al Cinematografiei vor participa la o discuţie cu spectatorii şi jurnaliştii prezenţi la Union pe tema stării actuale a animaţiei româneşti şi a eventualelor soluţii pentru criza acutizată în care se găseşte acest segment din producţia naţională de film.

Tot la Cinema Union, cea de-a doua masă rotundă Anim'est aduce în prim plan animaţia balcanică: vineri, 9 octombrie 2009, de la ora 12:00, realizatorii români şi străini ai filmelor din secţiunea Balkanimation, pentru prima dată prezentată sub formă de competiţie la această ediţie, împreună cu Mihai Mitrică, directorul Anim'est, şi responsabili ai festivalurilor de film şi fondurilor naţionale din regiune, vor prezenta şi dezbate situaţia filmului de animaţie în zona Europei Centrale şi de Est, în contextul surselor de finanţare disponibile şi a infrastructurii existente în regiune.

Moldovenii de la Studio Simpals, recent invitaţi în Statele Unite pentru a discuta condiţiile unei colaborări cu celebrele studiouri Pixar-Disney, au întâlnire cu publicul de la Cinema Union sâmbătă, 10 octombrie 2009, de la ora 12:00. Fondat în 1997 la periferia Chişinăului, Simpals a devenit, în 10 ani, cel mai cunoscut studio de animaţie din Republica Moldova, având ca obiectiv principal producţia de filme de animaţie 3D, şi lucrând, între timp, cu cei agenţii şi clienţi importanţi din România şi Europa: Orange, Efes, Nestle, Kent, Davidoff, BAT, O-zone, LOWE, Ogilvi, Gray, Zenith Optimedia, pentru spoturi publicitare, videoclipuri şi segmente de emisiuni TV.

Seria workshop-urilor de la Anim'est, găzduite de Cinema Union, se încheie cu un eveniment de excepţie sâmbătă, 10 octombrie 2009, de la ora 16:00, când producătorul Chris Carlisle, directorul studioului japonez Gonzo, "responsabil" pentru lung metrajul-cult Afro Samurai: Ressurection, proiectat la Cinema Patria vineri, 9 octombrie 2009, de la 20:30, soseşte la Union pentru a discuta cu cinefilii bucureşteni despre unul dintre cele mai importante studiouri de animaţie din Asia şi despre "fenomenul" Afro Samurai, serie TV şi lung-metraj cult produse în Japonia, avându-i în rolurile principale pe doi actori importanţi de la Hollywood, Samuel L. Jackson şi Lucy Liu.

La cele nouă masterclass-uri şi mese rotunde de la Union se adaugă, bineînţeles, atelierul de animaţie 2 D realizat de belgienii de la Zorobabel pentru cei 15 studenţi selecţionaţi dintre cei care au trimis formulare de înscriere pe site-ul festivalului. În perioada 5-9 octombrie 2009, la Librăria Cărtureşti-Verona, cei 15 vor învăţa tehnica de bază a realizării unui film de animaţie, şi vor putea să îşi realizeze de unii singuri primele "filme" de câteva secunde.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 2-11 octombrie 2009 la Bucureşti, fiind găzduită de Cinema Patria, Cinema Elvira Popescu, Cinema Union şi Open Air Cărtureşti (Grădina Verona). Clubul festivalului se află la subsolul Librăriei Cărtureşti de pe strada Artur Verona. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Estenest şi susţinut de Ogilvy. Biletele se găsesc prin Bilet.ro, pe internet, precum şi în reţeaua magazinelor partenere.

Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Ambasada Franţei la Bucureşti, Institutul Francez, Centrul Cultural American, Centrul Wallonie Bruxelles, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Japan Foundation, Institutul Cultural Român, British Council, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Centrul Cultural European al Sectorului 6, Independenta Film, Clorofilm, New Films, Eat Out

Parteneri: Animax, Librăria Cărtureşti, Opel, Stella Artois, TNT, White Land, Philips, Toon Boom, Papa la Şoni, Cafe Lente.



Descarcă programul Anim'est 2009 aici.
Descarcă detalii despre proiecţiile Anim'est 2009 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus