octombrie 2009
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2009
Festivalul Internaţional de Film Documentar ASTRA Film Festival Sibiu 2009 organizează programul special 20 de ani de film documentar românesc, ocazie cu care se va lansa primul volum dedicat istoriei postdecembriste a filmului documentar românesc. Într-o primă încercare naţională de a strânge rândurile realizatorilor de film documentar din România, apariţia editorială cuprinde date despre filmele proiectate în cadrul ASTRA Film Fest, cât şi celelalte documentare produse în România, în ultimii 20 de ani şi nu numai, alături de interviuri, articole şi recenzii de film documentar.

"Filmul documentar reflectă realitatea românească într-un mod cu totul diferit faţă de ceea ce vedem la televiziuni. Filmele au mai mult timp să intre în detalii, să contureze un fenomen, o problemă socială, devenind documentele, mărturiile unei perioade ale istoriei recente. Pe de altă parte, filmele documentare ca produs cultural au o altă circulaţie, trec graniţele ţării, spun poveştile, realităţile din cotidianul unei ţări într-un mod foarte direct. Neglijarea sprijinului acestui gen de film în ultimii 20 de ani este o reală pierdere nu numai pentru documentariştii din România, dar şi pentru cei care vor să cunoască istoria recentă a României, când s-au produs schimbări dramatice", spune Dumitru Budrala, directorul festivalului.

Apariţia acestui prim volum retrospectiv este o intrare în normalitatea europeană - în mai toate ţările bătrânului continent, institutele de film cu finanţare de la stat editează anual astfel de publicaţii. În România, această iniţiativă a fost preluată de Astra Film SIBIU, după ce în ultimii ani Astra Film a fost căutat de nenumărate ori pentru a asista cercetători, doctoranzi, programatori de festivaluri, cu date despre documentarul românesc. Volumul dedicat documentarului românesc vine ca o încununare a activităţii de promovare a filmului documentar românesc, dusă de ASTRA Film în ultimii ani în România şi în străinătate: programe speciale în cadrul festivalurilor internaţionale de film dedicate documentarului românesc la:
International Film festival Jean Rouch, Paris, 2008,
Torino: Zilele documentarului Românesc, 2008,
Meetings in Siberia: Astra Film Festival-Documentar Românesc, Novosibirsk 2008,
Astra Film Festival, Krakovia, Poznan, 2008,
Documentarul românesc la Mediawave, Győr, Ungaria 2008
Documentarul românesc la DocumentaMadrid 2009

De altfel, apariţia editorială, programată pentru joi, 29 octombrie 2009, în cadrul Festivalului, va fi susţinută de o masă rotundă dedicată filmului documentar românesc. La discuţiile din cadrul acestei mese rotunde sunt invitaţi, pe lângă realizatori de film documentar, directori de festivaluri de profil, promotori ai documentarului, şi doctoranzi, masteranzi şi cercetători din România şi din străinătate. Volumul dedicat istoriei filmului documentar va fi distribuit în librării, iar parţial va fi pus la dispoziţia publicului larg şi pe site-ul www.astrafilm.ro.

Ediţia jubiliară a Astra Film Festival 2009 se va desfăşura la Sibiu, în perioada 26 octombrie - 1 noiembrie 2009.

Parteneri media: TVR, TV5, HBO, Duna Tv, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Agerpres, Kiss FM, Magic FM, Cotidianul, Observator Cultural, HotNews.ro, Cinemagia, CinemaRx, LiterNet, Port.ro, Zile şi Nopţi, Antena1 Sibiu, Tribuna, Radio Reîntregirea, Realitatea TV Sibiu, Monitorul de Sibiu, Tv Eveniment.





Descarcă programul Astra Film Festival 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus