octombrie 2009
Purificare
Institutul Cultural Român Madrid prezintă piesa de teatru Purificare de Sarah Kane, regizată de Andrei Şerban şi pusă în scenă de Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, în deschiderea celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Santander, Spania. Vor avea loc două reprezentaţii, pe 15 şi 16 octombrie 2009, în Pavilionul polisportiv al Universităţii Cantabria de la ora 20:30. Întâlnirea teatrală româno-spaniolă este realizată cu sprijinul Aulei de Teatru a Universităţii din Cantabria şi cu colaborarea Caja Cantabria.

Purificare este un spectacol al simbolurilor fundamentale, năucitor de viu, atingând inexprimabilul printr-o perfectă ştiinţă a relaţionării arhetipului cu opusul său - realitatea frustă. Transpunerea textului nu este crudă şi rece, deşi în punerea în scenă există multă cruzime, însă de o tulburătoare poezie. La Andrei Şerban actorul este arătat în nuditatea absolută, scos de sub minciună şi ieşit din normă. Tortura, mutilările, moartea, sunt crâncene probe iniţiatice, premergătoare mântuirii, purificării finale.

În acest spectacol, regizorul Andrei Şerban a recurs la cei mai tineri actori ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca (T.N.C) şi respectiv, la o actriţă a Teatrului L. S. Bulandra (T.B) din Bucureşti.

Distribuţia: Andreea Bibiri (T.B.), Silvius Iorga, Ramona Dumitrean, Cristian Grosu, Hatházi András, Ionut Caras, Adrian Cucu. Decorul şi costumele: Adriana Grand. Consultant artistic: Daniela Dima. Secretariat literar: Roxana Croitoru, Eugenia Sarvari. Efecte sonore: Ana Marius Apan. Regia tehnică: Estera Biro. Lumini: Jenel Moldovan, Alexandru Corpodean. Sonorizare: Marius Rusu. Proiecţii video: Vasile Crăciun. Asistenţă tehnică: Arhidiade Mureşan. Director general T.N.C.: Ion Vartic.
Durata spectacolului: 2 ore şi 30 de minute (spectacolul nu are pauză).

În 2006, Teatrul Naţional din Cluj obţine şase nominalizări la Premiile UNITER, primind patru premii: Premiul pentru debut - actorul Cristian Grosu, Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal - actriţa Andreea Bibiri, Premiul pentru cea mai bună regie - regizorul Andrei Şerban, Premiul pentru cel mai bun spectacol - Purificare de Sarah Kane. Spectacolul a fost prezentat în festivaluri la Sibiu, Bucureşti şi în Cehia.

Regizor de teatru şi operă, scriitor, Andrei Şerban s-a născut la 21 iunie 1943, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Teatru si Cinematografie Bucureşti, clasa Radu Penciulescu. Debutează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ cu spectacolele Arden of Feversham, de un autor englez anonim din secolul al XVI-lea. În anul 1970 este invitat de Ellen Stewart, director al companiei La MaMa, în SUA, la New York, cu o bursă Ford. În urma succesului repurtat, Peter Brook îl invita la Centrul Internaţional de Cercetări teatrale de la Paris, unde Andrei Şerban colaborează la realizarea mai multor spectacole.

Ca regizor, a pus în scenă spectacole de teatru şi opera în 39 de ţări. În SUA, începând cu 1970, timp de 20 de ani, a fost asociat al Robert Brustein's American Repertory Theatre Company, al cărui Premiul de excelenţă i s-a acordat în aprilie 2009. A lucrat, de asemenea, cu La MaMa Theatre, The Public Theatre, Lincoln Centre, Circle in the Square, Yale Repertory Theatre, the Guthrie Theatre, A.C.T. şi cu New York City, Seattle, Los Angeles Opera, Metropolitan Opera din New York, Chiacago Opera Theatre.

În Europa, a lucrat pentru Opera din Paris, Geneva, Viena şi Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Théâtre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul National Bucuresti (1990-1993, ca director), La Comédie Française, Teatrul din Sankt Petersburg. În Japonia a pus în scenă spectacole pentru Shiki Company of Tokyo.

În România, amintim Trilogia Antică (1990) - considerată drept cea mai originala regie a tragediei greceşti a sfârşitului de secol XX. A fost invitat la festivalurile internaţionale de teatru de la Milano, Paris, Sao Paolo, Salzburg şi Edinburgh. A realizat peste 60 de spectacole de teatru, peste 50 de operă şi câteva muzicaluri.

Lunga listă de premii şi distincţii primite de Andrei Şerban a început în 1965 cu Premiul Best Performance cu piesa Şeful sectorului suflete, scrisă de Alexandru Mirodan, cu ocazia Festivalului Internaţional Studenţesc de la Zagreb. A primit Premiile Obie Awards; Tony Award. Societatea directorilor de teatru şi a coregrafilor i-a acordat distincţia pentru impactul major avut în teatru în ultimii 20 de ani. Premii la Festivalurile de la Avignon, Shiraz si Belgrad. Multe din producţiile sale au fost nominalizate pe Broadway.

Din 1991 Andrei Şerban este profesor la Columbia University, New York. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj. În 2007 editura Polirom publică volumul său autobiografic O biografie. În 2008 Editura Institutului Cultural Român îi publică la Bucureşti 2 volume fotografice de o calitate grafică excepţională, intitulate Andrei Şerban - Călătoriile mele - Teatru şi Opera.

Teatrul Naţional Cluj este cea mai importantă instituţie teatrală din Transilvania şi printre cele mai prestigioase din România, care anul acesta aniversează nouăzeci de ani de existenţă, într-o clădire emblematică din oraşul Cluj-Napoca. Directorul teatrului, începând cu anul 2000, scriitorul şi profesorul universitar dr. Ion Vartic îşi urmăreşte programul estetic invitând regizori importanţi din ţară şi străinătate, pentru a monta piese celebre sau inedite în spectacole de artă. Astfel, repertoriul TNC a adunat în ultimii zece ani titluri inedite din dramaturgia clasică şi modernă, română şi universală, realizate de regizori de renume: Vlad Mugur, Andrei Şerban, Mihai Măniuţiu, Gábor Tompa, Sanda Manu, Alexandru Dabija, Mona Chirilă. Ca teatru cu cele mai multe piese jucate ale dramaturgei Sarah Kane (Purificare, regia: Andrei Şerban, Psihoză 4.48, regia Mihai Măniuţiu şi Psihoză 4.48, regia Răzvan Mureşan), în decembrie 2008, Naţionalul a iniţiat Colocviul "Zilele Sarah Kane" cu invitaţi din ţară şi străinătate.

Festivalului Internaţional de Teatru Contemporan al Universităţii Cantabria se desfăşoară anual între 14 octombrie - 19 decembrie 2009, reunind nume semnificative precum Pippo Delbono, Rodrigo García sau Trupa Atalaya. Obiectivul principal al organizatorilor este acela de a prezenta publicului spectacole care se distanţează de canoanele convenţionale, abordând discursuri etice şi estetice contemporane inedite şi apreciate.

În septembrie 2009 directorul festivalului, Francisco Valcarce, împreună cu vicerectorul Eduardo Casas, directorul Aula Universitaria, Ramon Maruri, şi respectiv reprezentantul Caja Cantabria, Gregorio Barriuso, au prezentat programul festivalului ce anul acesta se inaugurează cu piesa lui Andrei Şerban şi Teatrul Naţional din Cluj. Lista spectacolelor din festival mai include piese prezentate de teatrele Producciones K (Ţara Bascilor-Madrid), Los Corderos (Catalonia) şi LA Ribot (Elveţia-Spania).
De: Sarah Kane Regia: Andrei Şerban Cu: Andreea Bibiri, Anca Hanu, Cristian Grosu, András Hatházi, Ionuţ Caras, Adrian Cucu, Ramona Dumitrean, Silvius Iorga

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus