Miercuri, 14 octombrie 2009, de la ora 22:00, trupa de punk-rock'n'roll clasic Dead Pope's Company din Cehia va susţine un concert în clubul Control.
Grupul a luat fiinţă la sfârşitul anului 2004, sub numele Sexy Pigs Company. Din componenţa sa actuală fac parte Peter Kissler (voce / chitară), Mickey Foote (voce / chitară), Samuel Mondial (voce / bass) şi Jacob S. Filipe (baterie). Primul concert al formaţiei a avut loc în primăvara lui 2005, la un important festival naţional, Majáles. În acelaşi an, după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, numele trupei a devenit Dead Pope's Company. Băieţii au avut până acum peste 200 de concerte, strângând numeroşi fani ce apreciază faptul că muzica lor le aduce aminte de marile grupuri rock ale anilor '70 şi '80. Anul trecut, Dead Pope's Company a înregistrat un demo cunoscut ca Guess Who's Dead sau Outbreak of Retro, care putea fi descărcat gratuit de pe Internet. Albumul de debut al trupei, ale cărei piese vor putea fi ascultate şi la Bucureşti, este aşteptat în toamna aceasta.
Aşadar, miercuri în Control este seara rock'n'roll-ului şi a punk-ului interpretate în dulcele stil clasic.
Joi, 15 octombrie 2009, tot după ora 22:00, clubul schimbă foaia... muzicală, graţie unui duo de senzaţie venit din Polonia. Skinny Patrini, înfiinţat în 2005, este alcătuit din Anna Patrini (compoziţii, părţi vocale şi visual-uri) şi Michael "Skinny" Skorka (beat-uri, instrumentaţie şi producţie). Muzica lor este foarte dificil de descris: unii spun că sună ca în anii '80, alţii o asociază cu anii '90. Însă cei doi membri ai formaţiei afirmă că ei creează o muzică ce poate fi asemuită doar cu... Skinny Patrini.
Albumul lor de debut, Duty Free, a fost lansat în ţara natală în noiembrie 2008 şi a fost întâmpinat cu o sumedenie de cronici laudative. În general, sunetele create de cei doi pot fi etichetate ca "electro-clash" sau "electro-punk", "neo-cold wave" sau "post-punk". Trebuie spus, însă, că scena muzicală poloneză nu prea există alte trupe la fel de excentrice, inovatoare şi puternice. Orice concert Skinny Patrini nu reprezintă doar o experienţă muzicală inedită, ci şi un performance greu de uitat. Dansul, urlatul, târâtul pe scenă, visual-urile psihedelice, machiajele şi vestimentaţiile cool sunt elemente indispensabile ale concertelor susţinute de cei doi muzicieni.
După ce a (în)cântat în cele mai importante cluburi şi la cele mai mari festivaluri din Polonia, Skinny Patrini face turul Europei, pentru a-şi promova LP-ul de debut. Trupa a bifat oraşe precum Barcelona, Berlin, Paris, Vilnius, Budapesta, Dublin, Cork, Gallway sau Riga, iar acum a venit rândul Germaniei, Cehiei şi... României. De-a lungul scurtei lor cariere, Anna şi Skinny au cântat în deschiderea unor nume mari, cum sunt Ladytron, Fischerspooner, Adriano Canzian, Mylo, Tiga, Adam-Sky, MGMT, Calvin Harris, Mt Sims, Jojo de Freq, Peter Glam, Randy Twigg, Stereo Total sau Chicks on Speed. Skinny Patrini va lansa în curând un album în ediţie limitată, Re mixes, care va include remixuri ale unor piese de Adriano Canzian, Adam-Sky, Great Adaggio,!Nylon Me, Skinny etc.
Joi seara, nu rataţi un concert altfel în Control!
Nu în ultimul rând, vineri, 16 octombrie 2009, trupa canadiană Handsome Furs revine în România şi în Control, la cinci luni după marele succes al concertului lor inclus în seria OneDay Live.
Handsome Furs este o formaţie electro-punk / indie rock înfiinţată tot în 2005, însă tocmai în Montreal (Quebec). Mai mult, este de asemenea un duo, alcătuit din Dan Boeckner (părţi vocale, chitară şi drum machine) şi Alexei Perry (sintetizatoare, drum machine), soţ şi soţie în viaţa de zi cu zi. Numele grupului vine de la titlul unei povestiri scrise de Alexei în perioada în care a fost iniţiat proiectul.
Primul lor album, apărut în 2007 de către Sub Pop Records, s-a numit Plague Park şi a atras atenţia publicului prin tonalităţile electro-indie, prin atmosfera de Wolf Parade (trupă ceva mai veche, al cărui lider e tot Dan Boeckner). La începutul acestui an, Handsome Furs şi-a lansat al doilea album, Face Control, inspirat de experienţele de club ale grupului din turneul său est-european. Astfel, în Moscova, cei care vor să rezerve o masă într-un bar sunt obligaţi să plătească sume foarte mari, prin PayPal sau în numerar; chiar şi aşa, ei nu-şi au locul asigurat. Personalul de pază are autoritatea de a nu primi un client cu rezervare, în cazul în care nu agreează înfăţişarea acestuia. Fenomenul este cunoscut ca "face control". Excelentul videoclip al primului single de pe album, I'm Confused, a fost regizat de Scott Coffey.
Vineri seara, piesele LP-ului Face Control vor putea fi ascultate live doar în... Control.
Preţul biletelor este 15 RON (pentru Dead Pope's Company şi Skinny Patrini) şi de 35 RON (pentru Handsome Furs).
Control Club a împlinit recent un an. Un an în care nu doar şi-a făcut un nume printre cluburile bucureştene, ci a dovedit că poţi avea succes şi dacă promovezi strict muzica indie şi rockul alternativ. Cert e că, după un singur an de existenţă, Control a ajuns să reprezinte un loc important în viaţa foarte multor tineri din Bucureşti. Acest lucru s-a întâmplat şi pentru că brand-ul Control s-a impus treptat ca un spaţiu de concerte notabile. A fost, pe de o parte, locul în care au cântat pentru prima dată în România, după 30 de ani de activitate, trupe legendare ale muzicii alternative, precum Blurt şi Legendary Pink Dots. Pe de altă parte, în Control au venit şi unele dintre cele mai interesante trupe ale noului val indie, precum Prinzhorn Dance School, We Have Band, Post War Years sau Rainbow Arabia.
Clubul Control este situat în "centrul centrului", pe Strada Academiei nr. 19 (intrarea prin Pasajul Victoriei, dinspre Facultatea de Arhitectura), la două minute de mers pe jos de la staţia de metrou Universităţii.