octombrie 2009
Orchestra Naţională Radio a fost invitată să susţină "Marele concert de deschidere" a Zilelor Culturale Ale EBC - România 2009, un eveniment organizat de Banca Centrală Europeană, în colaborare cu Banca Naţională a României, în perioada 21 octombrie - 9 noiembrie 2009.

În fiecare an, Banca Centrală Europeană îşi propune să prezinte diversitatea culturală a unui stat membru al Uniunii Europene, printr-o serie de evenimente menite să reliefeze tradiţiile şi valorile ţării respective. Anul acesta, instituţia europeană a decis ca atenţia să se îndrepte asupra României, şi a invitat pentru Zilele culturale ale EBC artişti români din toate domeniile: muzică, teatru, dans, literatură, film. Spectacole, concerte, prezentări de carte şi de film vor avea loc în cunoscute instituţii culturale din Frankfurt am Main şi împrejurimi, şi se vor concentra mai ales asupra artei moderne româneşti şi a altor forme contemporane de expresie.

"Marele concert de deschidere" susţinut de Orchestra Naţională Radio, va avea loc pe 21 octombrie 2009, ora 20.00, la Alte Oper Frankfurt, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, avându-i ca solişti pe violoniştii Gabriel Croitoru şi Anda Petrovici, violoncelistul Marin Cazacu şi pianistul Nicolae Licareţ.

Prima parte a programului va cuprinde Suita nr. I în Do major, op. 9 de George Enescu şi Caprice Roumain pentru vioară şi orchestră de George Enescu (orchestrat de Corneliu Ţăranu), lucrare ce îl va avea ca solist pe violonistul Gabriel Croitoru.

A doua parte a programului va cuprinde Triplul Concert în Do major op. 56 de Ludwig van Beethoven (solişti: Anda Petrovici - vioară, Marin Cazacu - violoncel şi Nicolae Licareţ - pian) şi Rapsodia Română nr. 1 în La major, op. 11 de George Enescu.

Alegerea lucrărilor compozitorului George Enescu pentru programul acestui concert a fost firească, deoarece se poate afirma că opera sa rezumă cel mai bine o ţară a cărei cultură este influenţată de tradiţii populare şi forme de expresie de avangardă. În partea a doua a concertului, lui Enescu i se alătură Beethoven, compozitorul universal din creaţia căruia a fost ales un fragment ca imn al Uniunii Europene, mai precis versiunea instrumentală din corul final din Simfonia a IX-a, Oda bucuriei. Orchestra Naţională Radio va prezenta în seara de 21 octombrie 2009 Triplul concert compus de Beethoven în 1804, pentru arhiducele Rudolf de Austria.

Concertul va fi înregistrat de Hessicher Rundfunk şi de Societatea Română de Radiodifuziune.

Notă: Fotografii de Virgil Oprina.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus