octombrie 2009
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2009
Ediţia a X-a a festivalului internaţional de film documentar Astra Film Festival marchează, în capitala europeană a culturii, 20 de ani de documentar românesc. Pentru aceasta, organizatorii au pregătit o suită de programe speciale, prin care îşi propun să promoveze cele mai noi realizări în domeniu, dar şi să asigure un viitor pentru producţiile autohtone. Selecţia celor aproximativ 100 de filme care vor intra, anul acesta, în competiţia Astra Film Fest pune în evidenţă filme făcute de români în România, de străini în România, dar şi de români în străinătate, toate într-o ofertă culturală complexă şi diversificată. "Sunt 20 de ani de documentar românesc la Sibiu. Astăzi, de peste tot din lume avem invitaţi, atât ca public, cât şi oameni care-şi prezintă realizările. Pentru noi este o sărbătoare a documentarului românesc, dacă ne gândim că s-au înscris 1.000 de filme, ne gândim că sunt 80 de premiere la acest festival în care, ca de obicei, avem o mulţime de programe speciale", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Dumitru Budrala, directorul festivalului.

Evenimentul care va începe în curând la Sibiu stă sub semnul sărbătorii. Puternic ancorat în actualitatea documentarului românesc, Astra Film Fest îi va prezenta în faţa publicului sibian pe Cristi Puiu şi Corneliu Porumboiu, în cadrul programului Regizori ai noului val îşi prezintă documentarele lor preferate. Iar în celelalte zile, "meniul" festivalului se concentrează tot pe tânăra generaţie. Sub auspiciile unei strategii de atragere a copiilor către documentar, organizatorii festivalului au anunţat desfăşurarea programului special "Dimineţile lumii", ocazie cu care elevii din ciclul primar vor putea urmări pelicule turnate pentru a le educa apetitul pentru filmul de cinema. "Vom proiecta 10 filme realizate în toată lumea despre copii, pentru copiii din Sibiu. Acest program se arată deja un succes, fiindcă peste 4.000 de copii s-au înscris deja şi au cumpărat deja bilete", a apreciat Dumitru Budrala. Doi dintre realizatorii filmelor au confirmat deja că vor veni la festival, pentru a sta la dispoziţia micilor spectatori, care provin din 10 şcoli din judeţul Sibiu. Tot pentru această categorie deosebită de public, Astra Film Fest 2009 include un concurs cu premii constând în cărţi oferite de editura Cartier.

De asemenea, această ediţie a festivalului este precedată de un workshop de iniţiere în producţia de documentar, pentru doctoranzi în ştiinţe sociale şi jurnalistică din România, Ungaria, Austria şi Grecia, susţinut de regizorul britanic Michael Yorke. Csilla Kató, responsabilă de selecţie pentru Astra Film Fest 2009, a punctat ca un aspect pozitiv prezenţa în festival a multor pelicule realizate de studenţi. "Am avut surpriza foarte plăcută să avem foarte, foarte multe filme studenţeşti înscrise în concurs şi foarte bune. Aici concurează şi filmele, dar şi instituţiile unde au fost realizate, facultăţile de film din Polonia, din Norvegia, din Anglia, din America. Majoritatea studenţilor vin să prezinte filmul lor, s-a dus vestea că aici e un festival bun pentru ei", a explicat Csilla Kató. Participanţii Festivalul Astra Film 2009 vor fi întîmpinaţi în foaierul Casei de Cultura de o expoziţie semnată de doi fotografi români emblematici pentru anii 1930, Iosif Bergman şi Emil Fisher, care va însoţi caravana Astra Film până la ediţia următoare. Documentare realizate de televiziuni locale din România şi premiate de Fundaţia Soros vor rula şi ele la ediţia jubiliară a Astra Film Fest, în vreme ce producţiile dedicate Turciei şi muzica acestei ţări îşi vor găsi un alt loc special în agenda evenimentului.

În conferinţa de presă de ieri, directorul festivalului a recunoscut că efectele crizei economice şi-au pus amprenta şi asupra acestui domeniu, însă a dat exemplul de reuşită al Astra Film Fest. "Lumea nu se înghesuie să sprijine filmul documentar, antropologia vizuală sau evenimentele culturale în general. Probabil că mulţi ani de aici înainte vom avea probleme financiare, sigur, şi anul acesta sunt destul de mari probleme financiare, fiind un an de criză, dar am reuşit, pregătindu-ne din timp, să rezolvăm o mare parte, plecând de la ideea şi de la premisa că un festival de calitate trebuie să fie organizat cu resurse mai modeste, cu o echipă pasionată şi mulţi voluntari", a motivat Dumitru Budrala.

Un sprijin important pentru organizarea festivalului, de 35.000 euro, a venit din partea Media Desk România. "Am aplicat la fonduri europene, anul trecut, ca să obţinem finanţare pentru festival, şi am obţinut finanţare. Dosarul nostru de festival a intrat în competiţie cu mii de dosare de festivaluri din Europa, pe una dintre cele mai grele linii de finanţare. Doar două festivaluri din România au fost finanţate: TIFF-ul şi Astra Film", a detaliat Csilla Kató.

Coproducător: Televiziunea Română
Cu sprijinul: Consiliului Judeţean Sibiu, Primăriei Sibiu, Instituţiei Prefectului Sibiu, Uniunii Europene - Prin Programul Media Desk, Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii şi Cultelor, Inspectoratul Şcolar Sibiu

Parteneri: Fundaţia Raţiu, Fundaţia Soros România, Ambasada Franţei, Ambasada Elveţiei, Ambasada Finlandei, Ambasada Olandei, Ambasada Turciei, Ambasada Israelului
Parteneri media: Agerpres, TV5 Monde, Duna Tv, HBO, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Magic Fm, Observator Cultural, Formula AS, Antena 1 Sibiu, Realitatea TV Sibiu, TV Eveniment, Tribuna, Monitorul de Sibiu, Profil Cultural, Zile şi Nopţi, Glam Magazine, Radio Reintregirea, Radio Cluj, HotNews.ro, Cinemagia.ro, Liternet.ro, CinemaRx, Port.ro, Cinemart.ro.
Sponsori: Sony, Loteria Română, O-Video, HBO, Hilton, Empire Video Production, Cartier, Babylon, Art Café.

Descarcă programul Astra Film Festival 2009 aici.