Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Comunicate de presă - concerte

Concert de gală dedicat Zilei Organizaţiei Naţiunilor Unite

octombrie 2009
Aniversarea intrării în vigoare a Cartei Naţiunilor Unite - 24 octombrie 1945 - a fost sărbătorită, începând cu anul 1948, drept Ziua Naţiunilor Unite. Ea a fost marcată în lume prin întâlniri, discuţii şi expoziţii despre realizările şi scopurile Organizaţiei. În 1971, Adunarea Generală a recomandat ca statele membre să facă din această zi o sărbătoare publică, care să fie dedicată informării popoarelor din lume cu privire la obiectivele şi realizările Organizaţiei Naţiunilor Unite. Adunarea Generală a decis, la data de 14 decembrie 1955, primirea României în ONU, alături de alte 15 state.

Orchestrele şi Corurile Radio au fost invitate de Sistemul ONU din România să se alăture manifestărilor prilejuite de această sărbătoare, într-un moment ce coincide în mod fericit cu redeschiderea Studioului de concerte "Mihail Jora", care s-a aflat în renovare. Astfel, Orchestra Naţională Radio va susţine un concert de gală dedicat Zilei Organizaţiei Naţiunilor Unite, vineri, 30 octombrie 2009, ora 19.00. Concertul se va desfăşura sub conducerea muzicală a dirijorului Horia Andreescu şi o va avea ca solistă pe cunoscuta pianistă Dana Borşan.

Prima parte a programului va cuprinde Suita de balet (p.a.a.) de Lucian Zbarcea şi Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră "Imperialul", op. 73 de Ludwig van Beethoven. În a doua parte a programului, Orchestra Naţională Radio va interpreta Tablouri dintr-o expoziţie de Mussorgski-Ravel.

Orchestrele şi Corurile Radio îşi aşteaptă publicul într-un spaţiu reînnoit, care sperăm să marcheze începutul unei noi epoci pentru tradiţionala activitate de concerte simfonice iniţiată în 1928. Studioul de concerte "Mihail Jora", construit în 1959, s-a aflat pentru prima dată în renovare, după 50 de ani. Lucrările au durat peste două luni şi au constat în refacerea pardoselii, înlocuirea scaunelor pentru public şi crearea de locuri pentru cărucioarele persoanelor cu handicap, refacerea şi redimensionarea podiumului pentru orchestră. Studioul de concerte "Mihail Jora" este cea mai mare sală de concerte simfonice şi corale din ţară şi singura sală de concerte din România care oferă posibilitatea de a realiza înregistrări în direct la calitate digitală. Din punct de vedere acustic, sunetul auzit este acelaşi în orice punct al sălii, de la primul până la ultimele rânduri, el ajungând la ascultător egal de tare pentru toate instrumentele şi foarte clar.

Biletele se găsesc la casa de bilete din str. General Berthelot, nr. 60-64, tel. 021/3031428, 021/3146800.

Toate articolele despre Comunicate de presă - concerte

Poezie şi muzică sub semnul Sezonului franco-român, 2019 - Arthur H. în premieră în România, Comunicat de presă
 La Sala Radio, Festivalul de pian Moştenitorii României muzicale, 2018, Comunicat de presă
 Programul Festivalului de Harpă Bucureşti, 2018, Comunicat de presă
 Stabat Mater la Ateneul Român, pe 25 martie 2018, Comunicat de presă
 Duo Kitharsis în recital la Instituto Cervantes, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Comunicate de presă - concerte

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.