Anul care vine se anunţă interesant în privinţa producţiilor cinematografice care vor ajunge în sălile din România. O parte dintre ele sunt "restanţe" din 2009, altele sunt premiere la zi. Iată un top 20 cu cele mai aşteptate premiere ale anului care stă să înceapă.
Din nou, ordinea e aleatorie, deci topul e unul mai atipic. O singură excepţie, însă: probabil că cel mai aşteptat film în 2010 este Inception de Christopher Nolan.
Sherlock Holmes de Guy Ritchie
Intră în mod sigur în prima zi a anului 2010. Succesul de casă din SUA poate fi o bună recomandare? Cert e că presa americană a fost de la călduţă în sus. Reputatul critic A.O.Scott de la The New York Times scrie ironic: "Guy Ritchie n-a fost niciodată un regizor inteligent, ci unul care a vrut să facă filme cool. Ei bine, Sherlock Holmes e un film cool."
Nine de Rob Marshall
Teoretic, ar trebui să-l vedem din 29 ianuarie şi probabil că distribuitorul român nu va modifica această dată. Dacă vă aduceţi aminte, acum câteva luni ajunsese şi în România vestea că Lauren Bacall, văduva lui Humphrey Bogart, are cont pe Twitter. Pe urmă s-a dovedit că era un fals. Cert e că aşa-zisa Lauren Bacall recomanda la un moment dat noul film al autorului musicalului Chicago. Acest nou musical are o distribuţie eclatantă: Daniel-Day Lewis, Marion Cotillard, Penélope Cruz, Judi Dench, Fergie, Kate Hudson, Sophia Loren şi Nicole Kidman. Criticii americani au avut la premieră opinii împărţite, dar filmul are mai multe nominalizări la Globurile de Aur.
Up in the Air de Jason Reitman
După Thank You for Smoching (2005) şi Juno (2007), Jason Reitman semnează una dintre surprizele plăcute ale anului 2009. Comedia sa dramatică îi dă lui George Clooney un rol de Oscar (sau, cel puţin, de o nominalizare; oricum are una şi la Globul de Aur) în postura angajatului unei corporaţii care călătoreşte în interes de serviciu 300 de zile pe an, dar duce o viaţă singuratică. Filmul e adaptarea romanului scris de Walter Kirn, care s-a inspirat dintr-o persoană reală pe care a cunoscut-o în avion. Vera Farmiga, Anna Kendrick şi Jason Bateman completează distribuţia.
Antichrist de Lars Von Trier
Vrem să credem că va mai intra pe ecranele romaneşti, deşi a schimbat distribuitorul şi deocamdată situaţia lui e neclară. Dar, după cum spune deja proverbiala vulpe din film "Domneşte haosul".
The Man who Stare at Goats de Grant Heslov
Ar trebui să-l vedem începând din februarie. Inspirat din cartea cu acelaşi titlu scrisă de jurnalistul Jon Ronson pe marginea unor experimente făcute de armata americană pentru cultivarea talentelor parapsihologice. Aproape toţi cei care au scris despre această satiră au scos în evidenţă interpretarea lui George Clooney. Alţi interpreţi: Ewan McGregor, Kevin Spacey, Jeff Bridges.
Fantastic Mr Fox de Wes Anderson
Adaptarea - reuşită, se spune - de către Wes Anderson a cărţii pentru copii scrisă de Roald Dahl, într-un film de animaţie stop-motion care foloseşte vocile lui George Clooney (din nou!), Meryl Streep, Bill Murray şi Michael Gambon, precum şi coloana sonoră compusă de francezul Alexandre Desplat era aşteptat în România în 2009, dar premiera lui a fost amânată pentru... nu se ştie când. L-am trecut pe listă pentru că vrem să îl vedem la cinema în 2010.
Das weisse Band de Michael Haneke
Anunţat pe site-ul de specialitate cinemagia.ro ca având data de premieră 19 februarie 2010, filmul austriacului Michael Haneke investighează într-un alb-negru stilizat, dar cu tente de gri felul în care doctrina naţional-fascistă şi-a făcut loc în Germania. Povestea nu are legătură vizibilă cu fascismul - tocmai asta e interesant. Nu este, totuşi, cel mai bun film al lui Haneke (nu e mai bun şi mai inovator ca Funny Games), dar Palme d'Or-ul şi premiile Academiei Europene de Film (şi, probabil, Oscarul pentru film străin) vin ca recunoaştere supremă a unei cariere solide.
Dr. Parnassus/The Imaginarium of Dr. Parnassus de Terry Gilliam
Ultimul film în care a jucat Heath Ledger a avut premiera mondială la Cannes, dar intrarea în săli a întârziat mult. Noi îl vom vedea probabil către sfârşitul lui februarie. Urmând universul obişnuit al imaginarului filmelor lui Gilliam, Parnassus te transportă de-o parte şi de alta a oglinzii, într-o realitate paralelă aproape hipnotică. Pentru că Heath Ledger a murit în timpul filmărilor, Gilliam s-a văzut obligat să rescrie filmul şi să ofere partitura rămasă a lui Ledger altor trei actori: Colin Farrell, Johnny Depp şi Jude Law. Felul în care filmul s-a reaşezat e surprinzător şi multe lucruri filmate înainte de tragicul eveniment devin acum premonitorii.
Shutter Island de Martin Scorsese
Trebuia să iasă pe ecrane în 2009, dar premiera a fost amânată. Scorsese revine cu un thriller a cărui acţiune se petrece în 1954, când doi procurori militari investighează dispariţia unui pacient dintr-un spital-penitenciar situat pe o insulă pe care o loveşte în plus şi un uragan. Distribuţie: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Michelle Williams
Invictus de Clint Eastwood
A avut premiera americană în 11 decembrie şi teoretic ar trebui să ajungă la noi la începutul lunii martie. E un film biografic. Morgann Freeman îl interpretează pe Nelson Mandela, iar povestea se leagă de anul 1995 şi de Cupa Mondială la Rugby, desfăşurată în Africa de Sud la un an după ce Nelson Mandela a fost ales preşedinte şi la cinci ani după eliberarea sa din închisoare. Matt Damon e căpitanul echipei de rugby a Africii de Sud.
The Lovely Bones de Peter Jackson
În noul film al lui Peter Jackson, adaptare a bestsellerului lui Alice Sebold, Saoirse Ronan joacă rolul unei fete violate şi ucise în 1973 de un criminal în serie şi care rămâne între lumi, privind la ce se întâmplă pe pământ, unde criminalul se pregăteşte de o nouă lovitură. Rachel Weisz şi Mark Wahlberg sunt părinţii, iar Stanley Tucci - criminalul. Filmul oferă o viziune interesantă a spaţiului dintre lumi, dar subiectul îl face greu de urmărit. Premiera probabilă din România - 12 martie 2010.
Alice in Wonderland de Tim Burton
Era inevitabil ca Tim Burton să nu atace la un moment dat cartea lui Lewis Carroll. Dar nu oricum, ci în 3D şi IMAX. Premiera mondială - şi, se pare că e valabil şi pentru noi - e 5 martie 2010. Johnny Depp, Anne Hathaway şi Helena Bonham Carter în persoană, respectiv Stephen Fry, Alan Rickman şi Michael Sheen cu vocile se alătură tinerei Mia Wasikowska, care o joacă pe Alice. O dată cu premiera filmului va fi lansat şi un joc video.
Un profet/Un prophète de Jacques Audiard
Nu e un film american, nu are buget mare şi nu are atât de multe premii în buzunar (doar Marele Premiu al Juriului la Cannes şi Premiul "Actorul european al anului" oferit de Academia Europeană de Film lui Tahar Rahim), dar trebuie văzut. Plecând de la o problemă socială - situaţia penitenciarelor din Franţa, Audiard construieşte istoria unui tânăr magrebian pentru care puşcăria funcţionează ca şcoală a vieţii. Filmul are forţa unui film de Scorsese, dar e îndulcit de irizări metafizice şi de o sensibilitate pe care cineastul francez o trădează cu cat încearcă s-o ascundă mai bine. Filmul ar trebui să intre pe ecranele noastre în 12 martie.
Green Zone de Paul Greengrass
Scris după scenariul lui Brian Helgeland (LA Confidential, Mystic River), noul film al britanicului Paul Greengrass pleacă de fapt de la cartea Imperial Life in the Emerald City (2006) a jurnalistului indiano-american Rajiv Chandresakaran, care a fost corespondent de război din Zona Verde a Bagdadului. Matt Damon e protagonist, iar Greg Kinnear, Brendan Gleeson, Amy Ryan îi stau aproape. De precizat că, deşi distribuit de Universal Studios, filmul e produs de o companie independentă americană, Relativity Media, de una franceză - Studiocanal, şi de una britanică - Working Title. Premiera sa românească va avea loc probabil în 16 aprilie.
Wall Street 2: Money Never Sleeps de Oliver Stone
E foarte probabil ca această continuare a lui Wall Street, la 23 de ani după succesul acestuia, să aibă loc şi în România în sincron cu premiera americană, 23 aprilie. Michael Douglas reia rolul lui Gordon Gekko, iar plotul se concentrează pe momentul căderii Bursei, anul 2008. Contrar aşteptărilor, se pare că închisoarea l-a schimbat pe Gekko, iar acesta va încerca să salveze Wall Street-ul. Din distribuţie mai fac parte Shia LaBeouf, Josh Brolin şi Carey Mulligan.
Iron Man 2 de Jon Favreau
Partea a doua a filmului bazat pe celebrele benzi desenate de la Marvel Comics îl readuce pe ecran pe Robert Downey Jr. Alături de el, o întreagă echipă de fotbal: Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Mickey Rourke şi Samuel L. Jackson.
Robin Hood de Ridley Scott
Unul dintre cele mai aşteptate dintre cele mai aşteptate filme ale anului, mai ales că în rolul principal Ridley Scott l-a distribuit pe fostul Gladiator Russell Crowe. Cate Blanchett e Lady Marion, iar bugetul a fost de numai 130 milioane de dolari. Scenarist e tot Brian Helgeland. Ridley Scott anunţa că cel mai simpatic Robin Hood de pană la el i s-a părut Man in tights, lucru care ne sporeşte curiozitatea. Se pare că din nou premiera romanescă e aproape sincron cu cea de peste Ocean, adică în jurul datei de 14 mai.
Shrek Forever After de Mike Mitchell
E făcut Shrek pentru viaţa casnică? S-ar spune că nicicum nu e liniştit. În partea a patra a seriei, pe care o aşteptăm în România în 16 iulie, Shrek tânjeşte după existenţa de căpcăun (sau de burlac?) şi ajunge printr-un personaj decupat din Fraţii Grimm într-o lume paralelă unde prinţesa Fiona e căpcăuniţă, Motanul Încălţat e obez, iar măgarul Dunkey nu-l cunoaşte. Aceleaşi voci cu care ne-am obişnuit - Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas, plus cea a lui Walt Dorn.
Inception de Christopher Nolan
Thrillerul SF produs, scris şi regizat de Christopher Nolan, îl aşează pe Leonardo DiCaprio într-o complicată arhitectură a minţii. Ceva de genul ăsta e tot ce au putut găsi fanii pe net luni bune din 2009. Lansat acum câteva zile, trailerul nu doar că ridică puţin vălul de pe mister, dar promite un film de o arhitectură stilistică deosebită. Ar putea fi surpriza anului. Premiera romanească e posibil să fie 30 iulie.
The Way Back de Peter Weir
Nu putem omite filmul lui Peter Weir, pentru că alături de Colin Farrell şi Ed Harris, doi actori români - Dragoş Bucur şi Alexandru Potocean -, au roluri importante. Este primul film pe care Weir îl face de la Master and Commander (2003) încoace. Punctul de plecare e povestea reală a unui polonez, Slawomir Rawicz, care e capturat de Armata Roşie în 1939 şi care evadează din Siberia împreună cu mai mulţi tovarăşi. Filmul e povestea incredibilă a acestei călătorii spre libertate a unui grup de oameni care au traversat Siberia, Deşertul Gobi şi Himalaya pentru a ajunge în Tibet. Am preferat să includem filmul lui Peter Weir în această listă în locul lui Harry Potter and the Deathly Hallows: Part One sau The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader, amândouă aşteptate spre sfârşitul anului.
The Twilight Saga: Eclipse de David Slade
Filmul are premiera americană în 30 iunie 2010, deci e posibil ca premiera românească să nu întârzie foarte mult peste această dată. Această a treia parte a sagăi are un nou regizor, britanicul David Slade (autorul lui "Hard Candy"). În condiţiile unor crime misterioase care apar în Seattle, Bella va fi pusă în faţa dificultăţii de a alege între iubirea lui Edward şi prietenia lui Jacob.