22 filme româneşti ar putea să ajungă anul viitor pe ecranele noastre. 2010 promite să fie un an la fel de bun ca 2009, mai bun chiar dacă ne luăm după cantitate. Ar fi, oricum, anul cu cele mai multe premiere din 1990 încoace şi cu cele mai multe debuturi în lungmetraj - 11, dar şi primul an cu un număr remarcabil de coproducţii. Iată mai jos filmele pe care ar trebui să le vedem în 2010.
Datele de premieră nu sunt stabilite decât, poate, în linii foarte mari. Ce e cert e că majoritatea filmelor ar trebui să iasă pe ecrane primăvara şi toamna lui 2010. Am tot spus "ar trebui" pentru că deocamdată nimic nu e sigur. Şi în lista de mai jos sunt şi titluri care erau aşteptate în 2009.
Aurora de Cristi Puiu
Coproducţie româno-elveţiano-franco-germană a cărei producţie a fost învăluită în mister, ca la un blockbuster american. Dinspre Mandragora Movies, producătorul român, n-a transpirat decât faptul că cineastul n-a fost mulţumit de niciunul dintre actorii care s-au prezentat la casting, de aceea a făcut şcoala de şoferi şi a interpretat chiar el rolul principal, cel al unui cuadragenar în plină criză existenţială după ce a divorţat şi şi-a dat demisia.
Felicia înainte de toate de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf (debut)
Filmul e gata de mult, dar în acest an a circulat pe la festivaluri. Scenaristul Răzvan Rădulescu şi nemţoaica Melissa de Raaf semnează un film de actualitate despre o zi din viaţa unei familii din zilele noastre ai cărei membri nu au experienţa comunicării. Ozana Oancea interpretează rolul Feliciei, o tânără femeie stabilită în Olanda, care se pregăteşte să se întoarcă în ţara de adopţie după ce şi-a vizitat familia din România. Ileana Cernat, Adina Andrei, Vasile Mentzel şi Şerban Georgevici completează distribuţia. Filmul a primit, în noiembrie 2009, Premiul Cineuropa la Festivalul de la Estoril (Portugalia).
Medalia de onoare de Călin Netzer
Cel mai proaspăt film românesc multi-premiat în afară, coproducţia româno-germană a lui Călin Netzer a fost senzaţia Festivalului de la Salonic, de unde a plecat cu nu mai puţin de cinci premii - Premiul Special al Juriului Silver Alexander, Premiul pentru scenariu - Tudor Voican, Premiul de interpretare masculină - Victor Rebengiuc, Premiul FIPRESCI şi Premiul Special acordat de Asociaţia Tehnicienilor de Film, Televiziune şi Audiovizual din Grecia. A mai luat premii şi la Torino. Al doilea film al lui Călin Netzer după Maria, Medalia de onoare e povestea unui pensionar care în 1995 primeşte o invitaţie la Cotroceni, unde preşedintele urmează să-l premieze pentru fapte de arme din al doilea război mondial de care, însă, nu se ştie "vinovat". Gurile rele spun că Victor Rebengiuc e foarte bun. Şi că la fel de buni sunt Camelia Zorlescu, Mimi Brănescu, Ion Lucian, Constantin Drăgănescu, Gabriel Spahiu. Pană şi Ion Iliescu are un cameo!
Caravana cinematografică de Titus Muntean
Ecranizare a nuvelei omonime a lui Ioan Groşan, filmul e o coproducţie româno-germană avându-i pe Dorian Boguţă şi Mircea Diaconu în rolurile principale. Acţiunea se desfăşoară către sfârşitul anilor '50 şi începutul anilor '60, când caravanele cinematografice străbat ţara în lung şi-n lat pentru a transmite prin filme ruseşti de propagandă îndemnul partidului. Una dintre ele ajunge pe o vreme câinească într-un sat izolat din Transilvania. Este al doilea film al lui Titus Muntean care după debutul foarte bun cu Examen (2003) a luat o pauză prea lungă.
Portretul luptătorului la tinereţe de Constantin Popescu (debut)
Prima parte a anunţatei trilogii despre rezistenţa anticomunistă din munţi, filmul realizat de Constantin Popescu după propriul scenariu se ocupă de gruparea din Făgăraş, condusă de Ion Gavrilă Ogoranu (interpretat de Constantin Diţă). Celelalte - dacă vor mai fi realizate - vor avea în centru figurile fraţilor Toma şi Petru Arnăuţoiu, respectiv Elisabeta Rizea. Din păcate, cineastul n-a mai apucat să-l prindă în viaţă pe Ion Gavrilă Ogoranu. Distribuţia e amplă (130 actori şi 400 figuranţi) şi aproape exclusiv masculină: Bogdan Dumitrache, Mimi Brănescu, Alin Mihalache, Cătălin Babiuc, Alex Potocean, Mihai Constantin ş.a.
Principii de viaţă de Constantin Popescu
E posibil ca filmul pe care Popescu l-a turnat în această toamnă să iasă pe ecranele noastre toamna viitoare. Realizat după scenariul lui Răzvan Rădulescu, trebuia iniţial să fie regizat de Radu Jude. Vlad Ivanov - la primul rol principal într-un lungmetraj - este un bărbat recăsătorit şi cu copii din ambele căsătorii - care are dificultăţi în a relaţiona cu băiatul cel mare, adolescent. O felie de viaţă. Alţi actori: Gabriel Huian, Rodica Lazăr, Crina Mureşan, Nicolae Nastasia, Victoria Cociaş, Gabriel Spahiu.
Copilăria lui Icar de Alexandru Iordăchescu (debut)
Tânărul cineast român stabilit în Elveţia debutează cu un film ambiţios care nu are nimic de-a face cu minimalismul colegilor de generaţie. Din contră, e o poveste cu aer SF, nelocalizată geografic, în care manipularea genetică, tinereţea veşnică şi reîntoarcerea în trecut ar trimite mai degrabă spre Mircea Eliade. Faima tristă a filmului e că la sfârşitul filmărilor, protagonistul Guillaume Depardieu s-a îmbolnăvit grav şi a murit. Din distribuţie mai fac parte Alysson Paradis, Carlo Brandt, Dorotheea Petre şi Maria Dinulescu.
Marţi după Crăciun de Radu Muntean
Filmările au avut loc în toamna lui 2009. Mimi Brănescu, Mirela Oprişor, Maria Popistaşu, Dragoş Bucur şi Victor Rebengiuc sunt protagoniştii unei drame din zilele noastre despre un bărbat tânăr cu copil care în preajma Crăciunului trebuie să se hotărască între nevastă şi amantă. Aflat la al patrulea film după Furia, Hârtia va fi albastră şi Boogie, Radu Muntean pare să se orienteze asumat spre studii de caractere în loc de radiografii sociale.
Undeva la Palilula de Silviu Purcărete (debut)
O producţie scumpă (1,6 milioane euro) desfăşurată într-o hală industrială de 10.000 metri pătraţi în care scenografii Helmut Stürmer şi Dragoş Buhagiar au construit un sanatoriu-lazaret unde se ajunge pe calea ferată - spaţiul central al acestei comedii negre şi alegorice despre viaţa în comunism. Alţi colaboratori din teatru ai regizorului se regăsesc în echipă: creatoarea de costume Lia Manţoc, compozitorul Vasile Şirli, actorii Ilie Gheorghe sau Ofelia Popii. Rolul principal e interpretat de Dimeny Aron, iar din distribuţie mai fac parte Răzvan Vasilescu, Ioana Crăciunescu, George Mihăiţă, Marcel Iureş, Marius Manole şi Constantin Chiriac.
Tatăl fantomă de Lucian Georgescu (debut)
Marcel Iureş e protagonistul acestui film inspirat dintr-o poveste scrisă de americanul Barry Gifford. Scenaristul lui David Lynch la Wild at Heart sau Lost Highway şi-a descoperit în 2003 rădăcinile româneşti, pentru că bunicul său a părăsit Bucovina stabilindu-se în Statele Unite. Tatăl fantomă e, aşadar, un film autobiografic, urmărind călătoria iniţiatică pe care un savant american o face în provinciile fostului Imperiu Austro-Ungar pentru a regăsi istoria familiei. Coproducţie româno-germană, filmul trebuia iniţial să fie regizat de regretatul Ovidiu Bose Paştina. Băiatul acestuia are un mic rol în film, la fel şi Barry Gifford. Mihaela Sârbu, Mihai Constantin, Valer Dellakeza, Nicodim Ungureanu şi Mirela Oprişor completează distribuţia.
Eu când vreau să fluier, fluier de Florin Şerban (debut)
Coproducţie româno-suedezo-germană, filmul are la bază piesa de teatru cu acelaşi nume a Andreei Vălean şi se concentrează pe povestea unui tânăr dintr-un penitenciar care se îndrăgosteşte de o studentă la psihologie şi încearcă să evadeze cu câteva zile înainte de eliberare. E primul lungmetraj românesc pentru a cărui distribuţie s-a făcut un casting amănunţit în centrele de reeducare pentru minori. În rolul principal a fost însă ales George Piştereanu, absolvent al Liceului de Artă "Dinu Lipatti" din Bucureşti. Ada Condeescu o interpretează pe studentă. În film mai apar Clara Vodă şi Mihai Constantin. Florin Şerban a studiat regia de film la UNATC şi Columbia University.
Morgen de Marian Crişan (debut)
Plecând de la un articol din presă, Marian Crişan (care a primit în 2008 Palme d'Â¥Or-ul£ pentru scurtmetraj cu Megatron) construieşte o poveste despre un bărbat de lângă Salonta (oraşul său natal), care pleacă la pescuit şi se întoarce cu un refugiat kurd. Filmul e o coproducţie româno-maghiaro-franceză, iar din distribuţie fac parte actorul turc Yalcin Yilmaz, actori români din Ardeal şi maghiari: Hatházi András (în rolul principal), Elvira Râmbu, Dorin C. Zachei, Molnár Levente, Răzvan Vicoveanu, Alina Berzunţeanu, Ion Ruşcuţ.
Mar Nero de Federico Biondi (debut)
Coproducţie italiano-franco-română semnată de un italian, filmată în mică măsură şi în România, şi care are pe generic şi actori români. Dorotheea Petre, în rol principal, interpretează rolul unei tinere femei plecate din România pentru a lucra ca menajeră în Italia. Filmul se concentrează pe relaţia dintre româncă şi patroana ei din Italia, relaţie ce depăşeşte neîncrederea iniţială pentru a deveni la final foarte caldă. Filmul a avut premiera la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Locarno, unde Ilaria Occhiali, partenera Dorotheei Petre, a fost distinsă cu Leopardul de Argint pentru interpretare feminină. În roluri de mai mică întindere apar Vlad Ivanov, Maia Morgenstern şi Theodor Danetti.
Ursul de Dan Chişu (debut)
Organizator de festival, scriitor, bucătar, om de afaceri şi de televiziune, Dan Chişu se lansează şi în cinema. Are deja două lungmetraje, dar niciunul n-a ieşit încă pe ecrane. Ursul e un roadmovie a cărui acţiune se petrece în 1990 şi implică un urs de la Circul de Stat, bătrân şi bolnav, pe care managerul - înghesuit de probleme financiare - vrea să-l vândă unui vânător neamţ. Angajaţii circului se opun şi pleacă în munţi pe urmele tranzacţiei. Pentru că Circul de Stat e cerut o chirie exorbitantă, producătorii români au fost nevoiţi să-l reconstruiască. Distribuţie: Şerban Pavlu, Mihai Constantin, Claudiu Bleonţ, Magda Catone, Andreea Grămoşteanu.
Poker de Sergiu Nicolaescu
Adaptare cinematografică a piesei de succes scrise de Adrian Lustig şi jucate la Teatrul de Comedie, în regia lui Alexandru Tocilescu. Marketată ca "a doua comedie din cariera lui Sergiu Nicolaescu", Poker are în distribuţie o parte dintre actorii din piesă: Vladimir Găitan, Valentin Teodosiu, Horaţiu Mălăele, Ion Riţiu şi Jojo. În mare, e vorba de patru prieteni care reprezintă fiecare o categorie socială: medicul fără conştiinţă, politicianul fără scrupule, omul de afaceri care a făcut avere în America şi şeful mafiei locale.
Nuntă în Basarabia de Nap Toader (Napoleon Helmis)
Premiat recent la Festivalul Black Nights din Tallinn cu Premiul Special al Juriului. La şase ani după Italiencele, regizorul îşi schimbă numele "de scenă" şi revine cu o coproducţie româno-moldoveano-luxemburgheză despre un dirijor român şi o balerină basarabeancă, proaspăt căsătoriţi în România, care vor să organizeze - pentru bani - o a doua nuntă în Basarabia. Din distribuţie fac parte Vlad Logigan, Corina Druc, Victoria Bobu, Constantin Florescu, Igor Chistol.
Luna verde de Alexa Visarion
Un alt roadmovie despre tineri, semnat de un cineast care nu mai e tânăr decât, poate, cu spiritul şi care n-a mai făcut film din 1991. Tudor Istodor, Ioana Anastasia Anton, Maia Morgenstern, Marius Manole, Marian Ralea şi Răzvan Vasilescu sunt pe generic. Un film care era aşteptat pe ecrane şi în 2009.
Tanti de Şerban Marinescu
Alt film de actualitate, realizat după scenariul lui Mircea Daneliuc, în care se regăsesc străini, copiii străzii din Bucureşti, soţii înşelate, amante experimentate, profesori săraci. Cecilia Barbora Mircea Silaghi, Cosmina Păsărin, Crina Semciuc şi Ana Pasti sunt pe generic. Şi acest film era anunţat pentru 2009.
Periferic de Bogdan George Apetri (debut)
Realizat după scenariul Ioanei Uricaru şi al lui Cristian Mungiu, dezvoltat în mai mulţi ani şi rescris de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri. Filmat în acest an. O poveste contemporană cu Ana Ularu, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu şi Ioana Flora. Bogdan George Apetri a studiat film şi imagine la Columbia University. Protagonista Ana Ularu joacă o anti-eroină, o femeie care iese pentru o zi din închisoare, răstimp în care trebuie să rezolve mai multe probleme legate de familie şi de fostul peşte.
Bună, ce faci? de Alexandru Matei (debut)
Comedie romantică despre doi soţi care se reîndrăgostesc pe internet, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Protagonişti sunt Dana Voicu şi Ionel Mihăilescu. Scenariul e scris de Lia Bugnar, iar filmul e o coproducţie româno-italiano-spaniolă.
Liceenii mileniului trei de Adrian Popovici
Continuarea seriei Liceenilor. George Şovu şi Pascal Ilie Virgil au scris scenariul care reuneşte familii disfunţionale, droguri şi alcool. Filmările au avut loc în 2008. Interpreţi: Ioana Blaj, Cristian Popa, Iulia Verdeş, Costel Caşcaval, Andi Vasluianu.
Casanova, identitate feminină de Marius-Theodor Barna
Ar fi trebuit să aibă premiera în 2009. Este acel film despre care Maria Dinulescu, protagonista lui, spune pe unde are ocazia: "Nu vă duceţi să-l vedeţi!", ceea ce te face, normal, şi mai dornic să-l vezi. Maria Dinulescu e Casanova la feminin, ceilalţi interpreţi fiind Magda Catone, George Alexandru, Nicolae Petrică şi Mimi Brănescu.