Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Scaphandre et le papillon, Le

Unica legătură cu mediul înconjurător: un ochi - Le scaphandre et le papillon


Eddie's site, august 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Cum ar fi ca în timp ce conduci propriul automobil, fericit că viaţa e frumoasă, să te trezeşti că nu te mai poţi mişca? Să simţi că paralizezi complet. Că nu mai poţi fi stăpânul propriului tău trup, de parcă un duh crâncen ţi-a furat dintr-o dată orice posibilitate de mişcare. Apoi să intri în comă profundă, sfârşită, trei săptămâni mai târziu, cu un coşmar: acela că nu-ţi mai aparţii şi că eşti nevoit să trăieşti inert, unica ta legătură cu mediul înconjurător fiind un ochi, din a cărui pleoapă poţi mişca. Şi asta în timp ce eşti perfect conştient de tot ceea ce se întâmplă în jurul tău.

Este povestea adevărată a lui Jean-Dominique Bauby, fost redactor şef la revista Elle în anii '90, care a avut incredibilul ghinion de a avea sindromul locked-in, ce afectează o parte a creierului şi transformă victima în legumă sau în, ceea ce francezii numesc un "mort viu". Până când a încetat din viaţă (culmea, din cauza unei pneumonii!), Bauby a reuşit senzaţionala performanţă de a scrie un roman prin dictare cu ajutorul semnelor generate de clipirea pleoapei sale stângi, singura parte a corpului care îi mai funcţiona. Romanul Scafandrul şi fluturele a avut un succes fabulos (peste un milion de exemplare vândute) şi l-a inspirat pe regizorul american Julian Schabel la o ecranizare în acelaşi timp sensibilă, umoristică, dureroasă şi cutremurătoare, nominalizată la Oscar şi câştigătoare a 40 de premii internaţionale.

Cu Daniel Amalric în rolul principal (văzut recent în Quantum of Solace unde încerca să-l termine pe Bond) - inert şi foarte expresiv, dar şi cu Emmanuelle Seigner (ce blând îi cădea laptele pe sânii goi în Bitter Moon, acum 17 ani!) pe post de ex-soţie-suport, Le scaphandre et le papillon e un film care te şochează prea mult prin scenariul în sine pentru a-i mai putea comenta valoarea artistică. Una de la care cu siguranţă nu face rabat.

(5 stele)

Le scaphandre et le papillon
Regia: Julian Schabel
Scenariul: Ronald Harwood, după romanul lui Jean-Dominique Bauby
Cu: Daniel Amalric, Emmanuelle Seigner. Toate articolele despre Scaphandre et le papillon, Le


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Eduard Ţone


Alte articole

 TIFF 2013: Competiţie (I) şi The Act of Killing, Lucian Maier
 Suferinţă la persoana I - Le scaphandre et le papillon, Lucian Maier
 Un (alt)fel de viaţă - Le scaphandre et le papillon, Carmen Mezincescu
 Evadare - Le scaphandre et le papillon, Andrei Gorzo
 În dialog direct cu Dumnezeu - Le scaphandre et le papillon, Mihnea Columbeanu
 Toate articolele despre Scaphandre et le papillon, Le


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer