Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Imaginarium of Doctor Parnassus, The

Delirium - The Imaginarium of Doctor Parnassus


Şapte Seri, ianuarie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Cine ar fi putut să facă o apologie mai frumoasă fanteziei decât maestrul-fantezist însuşi, doctorul nebun al marelui ecran pentru care, e mai mult decât clar: creaţia egal nebunie. Un film de Terry Gilliam e ca o incursiune în spatele unui tablou, iar The Imaginarium of Doctor Parnassus îi îmbogăţeşte galeria cu un exponat funambulesc, pe alocuri malefic, pe ici pe colo haotic, dar în ansamblu copleşitor de uman. Aduce cu el puţin din animaţiile create pentru Monty Python, puţin din obsesia pentru Max Ernst şi Magritte, ceva din aerul carnavalesc al commediei dell'arte, pasiunea pentru mecanisme (care explodează undeva spre final) - ce mai, e bucuria creaţiei la cote maxime! Şi chiar dacă poţi avea senzaţia de déjà-vu sau că povestea se împleticeşte ca un beţiv în noapte (da, dar unul fericit), never mind!

Gilliam se bucură ca un copil (unul nebun, ce-i drept!) de jucăria lui drăcească şi, credeţi-mă, e molipsitor, faci pactul cu anarhia lui cum Parnassus (Christopher Plummer) face pactul cu un diavol memorabil (Tom Waits). Să vă mai spun că pe lângă Heath Ledger (ce metaforă frumoasă a "trecerii dincolo" este personajul lui) apar Johhny Depp, Colin Farrell şi Jude Law? Să vă mai spun că filmul e despre un povestitor cu destin faustic care are un teatru ambulant, o fată şi o oglindă care îi face pe oameni să pătrundă în imaginaţie (subconştient? - nu se ştie clar ce e şi cui aparţine), acolo unde se fac marile alegeri?

Vă spun mai bine că după ce veţi ieşi de la film veţi avea senzaţia că aţi ţinut capul într-o cutie cu scamatorii şi nişte pitici sonaţi v-au pocnit cu ciocănele 122 de minute. Dar nimic nu se compară cu stelele verzi născocite de Gilliam.
 Toate articolele despre Imaginarium of Doctor Parnassus, The


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Iulia David


Alte articole

 Epitaf - The Imaginarium of Dr. Parnassus, Andrei Creţulescu
 Poţi pune un preţ pe visele tale? - The Imaginarium of Doctor Parnassus, Rozana Mihalache
 The Imaginarium of Doctor Parnassus sau gîlceava imaginaţiei cu lumea, Cezar Gheorghe
 O moarte care ajută filmul - The Imaginarium of Doctor Parnassus, Anca Grădinariu
 Omagiu, fantezie, stil - The Imaginarium of Doctor Parnassus, Lucian Maier
 Toate articolele despre Imaginarium of Doctor Parnassus, The


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer