Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Imaginarium of Doctor Parnassus, The

O moarte care ajută filmul - The Imaginarium of Doctor Parnassus


TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Niciun scenariu-catastrofă nu te pregăteşte, ca regizor, pentru teribila situaţie în care starul producţiei tale moare în timpul filmărilor. I s-a întâmplat lui Terry Gilliam, unul dintre cei mai ghinionişti regizori din istorie, deja obişnuit să pună răul înainte (a se vedea musai Lost in La Mancha, documentarul despre proiectul său de suflet, avortat după o serie incredibilă de ghinioane). Dacă tragedia supradozei accidentale a lui Heath Ledger nu s-ar fi întâmplat, această nouă variaţiune pe tema legendei lui Faust ar fi fost doar o altă intrare în CV-ul recent, destul de obosit, al autorului.


Memento mori!

Există o atmosferă baroc-sufocantă de care nu se pot scutura nici măcare filmele cele mai bune ale lui Terry Gilliam, iar simţul său vizual şi puterea de invenţie julesverniană înăbuşesc frecvent povestea. The Imaginarium of Doctor Parnassus e, şi el, supraaglomerat şi slab structurat, pendulând între realitatea sordidă (o Londră ploioasă, neovictoriană) şi o lume aiuritoare, isteric de fantezistă, deseori uluitoare, uneori obositoare. Însă această peliculă va fi definită, pentru posteritate, nu ca una de Terry Gilliam, ci ca una a lui Heath Ledger, pentru că a captat ultima interpretare a actorului. Ca urmare a morţii lui Ledger, Dr. Parnassus face parte din acea tristă categorie a filmelor susţinute de moartea unui interpret principal. Niciunul n-a fost o capodoperă, unele sunt mărturii ale inventivităţii cineaştilor în circumstanţe îngrozitoare, altele nu văd nici măcar lumina ecranelor. Dar fiecare are un grad de fascinaţie care funcţionează ca memento mori într-un mediu ce obişnuieşte să-şi facă starurile nemuritoare. Şi e de-a dreptul frisonant atunci când Ledger îşi face apariţia spânzurat de un ştreang.

The Imaginarium of Doctor Parnassus ar fi putut fi un film pierdut. Dar Gilliam a fost suficient de inteligent să-şi salveze proiectul cu o soluţie aproape supranaturală. Pactul cu diavolul de aici cere ca şarlatanul Tony (Ledger) să atragă cinci suflete printr-o oglindă magică, într-un univers paralel. Gilliam i-a recrutat pe Johnny Depp, Jude Law şi pe Colin Farrell să interpreteze versiuni ale lui Tony, în timp ce intriga alternează între cele două tărâmuri (Tony-ul lui Depp, de o graţie funestă, momeşte un suflet spre un râu nemuritor ce conservă tinereţea eternă a lui James Dean, Rudolph Valentino şi prinţesa Diana - o referinţă clară la moartea lui Ledger).

... Parnassus există, deci, în două jumătăţi care se întrepătrund, una făcută înainte de dispariţia actorului şi alta după. Ca şi alte producţii bântuite de moarte, poate fi văzută şi ca un tribut pentru un coleg iubit (emoţionantă dedicaţia finală: "un film făcut de prietenii lui Ledger") sau ca un inteligent, dar inegal exerciţiu de improvizaţie macabră. În ciuda defectelor, pelicula intensifică şi alină o pierdere imensă care, însă, a făcut posibil cel mai iscusit truc al său.
 Toate articolele despre Imaginarium of Doctor Parnassus, The


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Anca Grădinariu


Alte articole

 Epitaf - The Imaginarium of Dr. Parnassus, Andrei Creţulescu
 Poţi pune un preţ pe visele tale? - The Imaginarium of Doctor Parnassus, Rozana Mihalache
 The Imaginarium of Doctor Parnassus sau gîlceava imaginaţiei cu lumea, Cezar Gheorghe
 Delirium - The Imaginarium of Doctor Parnassus, Iulia David
 Omagiu, fantezie, stil - The Imaginarium of Doctor Parnassus, Lucian Maier
 Toate articolele despre Imaginarium of Doctor Parnassus, The


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer