Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol vor susţine un atelier de actorie de film şi de televiziune, care are ca scop deprinderea tehnicii şi a disciplinei necesare pe platoul de filmare. Conceput într-un mod mai puţin tradiţional, proiectul este iniţiativa lui Bucur, care îi are ca asociaţi pe Papadopol şi pe Boguţă şi porneşte de la o idee sugerată de Radu Muntean acum câţiva ani. Atelierul se bazează pe experienţa celor trei actori, implicit pe rigorile şi nuanţele actoriei de film şi de televiziune, presupune două sesiuni a câte trei luni şi va începe în data de 29 martie 2010.
"Cred în actorie ca profesie, dincolo de talent şi noroc", spune Dragoş Bucur. Scopul acestor ateliere nu este de a descoperi talente şi de a dezvolta arta interpretării actoriceşti, ci de a ajuta cursanţii să stăpânească tehnica atât de utilă actorului în colaborarea cu echipa de filmare.
În cadrul fiecărei sesiuni vor fi invitaţi şase profesionişti din majoritatea departamentelor producţiei unui film: regizori, operatori, sunetişti, make-up artişti, pictori de costume, scenografi, sharf-euri, editori, cascadori. Primii invitaţi sunt regizorul Radu Muntean, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile şi sunetistul Cristian Tarnoveţchi.
"Vom discuta cu participanţii atât despre ce înseamnă asumarea unei situaţii în film, cât şi despre elementele tehnice pe care le presupune munca pe un platou de filmare", spune Dorian Boguţă, "şi ne vom axa în principal pe practică. Încercăm să îl învăţam pe cursant să se simtă în largul lui pe platoul de filmare. Sunt multe profesii în sistemul producţiei unui film. Ca să faci meseria asta, trebuie să ştii foarte bine rolul fiecărui membru al echipei de filmare şi să-l ajuţi pentru ca el să te ajute, la rândul său."
"Rigoarea, concentrarea şi disponibilitatea de a lucra în echipă definesc un actor profesionist", spune Alexandru Papadopol. "Cursurile noastre se vor baza pe aceste lucruri şi vom încerca să îi familiarizăm pe participanţi cu diverse situaţii, pe care sigur le vor întâlni la casting sau pe platoul de filmare."
Atelierul este împărţit în două sesiuni a câte trei luni, între 29 martie - 28 iunie 2010, respectiv 20 septembrie - 20 decembrie 2010. Cursanţii vor forma trei grupe, a câte maxim 10 persoane, pentru a crea o atmosferă confortabilă şi o interacţiune cât mai directă. Cursurile presupun discuţii, dezbateri, implicarea individuală, provocări, criticile constructive, situaţii concrete, în faţa camerei de filmat. Pentru fiecare săptămână sunt programate două cursuri, a câte trei ore. Atelierul va avea loc în aceeaşi vilă cu o agenţie de casting.
Fiecare sesiune se va încheia cu un exerciţiu filmat, sub forma unui scurtmetraj, realizat de operatorul Alex Trăilă.
Filmografia lui Dragoş Bucur include roluri principale în lungmetrajele Poliţist, adjectiv (R: Corneliu Porumboiu, Premiul Juriului şi Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Presei de Cinema), în cadrul Un Certain Regard, Cannes, 2009), Boogie (R: Radu Muntean, selectat pentru Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2008), Furia (R: Radu Muntean), Marfa şi banii (R: Cristi Puiu, Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2001). Dragoş colaborează cu Radu Muntean şi pentru Hârtia va fi albastră (2006) şi Marţi, după Crăciun (2010). În televiziune, Bucur a jucat în Băieţi buni şi seria Contratimp. Cel mai recent lungmetraj este The Way Back, în regia lui Peter Wire, în care are rol principal alături de Colin Farrell, Ed Harris, Jim Sturges etc. În 2010, Bucur a fost selectat în programul Shooting Stars din cadrul Festivalului de film de la Berlin, program care promovează în fiecare an cei mai buni zece tineri actori europeni. Între 2000-2003, Dragoş a fost asistent universitar la UNATC şi la Universitatea Hyperion.
Dorian Boguţă a jucat în Portretul luptătorului la tinereţe (R: Constatin Popescu), recent prezentat cu succes de critică şi de public la Festivalul de la Berlin, Francesca (R: Boby Păunescu, Festivalul de film de la Veneţia), în care are rol principal alături de Monica Bârlădeanu, Caravana Cinematografică (R: Titus Muntean, Festivalul de la Pusan, 2010). Doru a colaborat cu Radu Muntean la Hârtia va fi albastră, cu Cristi Puiu la Moartea Domnului Lăzărescu, cu Anca Damian pentru Întâlniri încrucişate etc. În televiziune, a jucat în serialul Efect 30, având-o ca parteneră pe Andreea Raicu, şi în Lombarzilor 8. Între 2001-2002 a fost asistent universitar la UNATC, la clasa lui Florin Zamfirescu.
Cu o experienţă de peste patru ani în filmul de televiziune (Aniela, Războiul sexelor, Daria, iubirea mea, Păcatele Evei, Numai iubirea), Alexandru Papadopol a avut rolul de debut în cinema, în Marfa şi Banii (regia Cristi Puiu, Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2001). A urmat rolul principal din Occident-ul lui Cristian Mungiu (2002). Cea mai recentă peliculă în care apare este Amintiri din Epoca de Aur, seria de scurtmetraje produsă de Cristian Mungiu şi selectată pentru Un Certain Regard, Cannes, 2009.