Deşi celebri pentru rolurile de pe marele ecran, Jeremy Irons, Denzel Washington şi Isabelle Huppert revin la teatru. Câţiva dintre cei mai cunoscuţi actori de film şi-au anunţat intenţia de a se întoarce pe scenă şi fac parte din distribuţia unor spectacole recente. Atât pentru publicul larg, cât şi pentru specialişti, decizia multor actori de film prestigioşi de a se întoarce în lumea Thaliei nu este deloc uşor de explicat. Renunţarea, chiar dacă temporară, la gloria pe care o aduce cinematograful pentru teatru, artă a efemerului, este o etapă care pare să atragă multe staruri de cinema, fiind, totodată, un risc.

La 61 de ani, arhicunoscutul Jeremy Irons se întoarce sub lumina reflectoarelor de teatru alături de trupa Royal Shakespeare Company, după o absenţă de 23 de ani. Ultimul rol pe care l-a jucat împreună cu celebra trupă londoneză a fost Richard al II-lea, în piesa omonimă a lui Shakespeare, într-un spectacol din 1987. Acum, Jeremy Irons face parte din distribuţia spectacolului The Gods Weep, după o piesă nouă de Dennis Kelly, care va avea premiera la Hampstead Theatre din Londra în seara de 12 martie 2010. Actorul va apărea în rolul lui Colm, preşedintele unei corporaţii care şi-a petrecut viaţa clădind un imperiu global şi pentru care "cheia succesului" pare să fi fost rigoarea fără scrupule.

Şi actorul american Denzel Washington şi-a anunţat de curând intenţia de a se întoarce pe scenă şi, mai mult, de a renunţa la cariera hollywoodiană. Actorul, acum în vârstă de 55 de ani, a declarat pentru New York Post că priorităţile sale s-au schimbat şi că îşi doreşte în primul rând să facă teatru şi în al doilea rând să regizeze filme. În aprilie 2010, Denzel Washington va juca la New York în spectacolul Fences, după piesa semnată de August Wilson, declarându-se încântat că are ocazia să apară din nou în faţa publicului într-o sală de teatru.


Un pariu pierdut

Aceeaşi decizie a luat-o şi fermecătoarea Isabelle Huppert, deţinătoare a numeroase distincţii acordate pentru rolurile cu care s-a impus în cinematografia europeană. Din repertoriul celebrului Théâtre d'Odéon din capitala Franţei face parte în prezent un spectacol-experiment, intitulat Un tramvai, realizat în cheie avangardistă de regizorul Kristof Warlikowski după piesa, de acum clasică, a lui Tennessee Williams, Un tramvai numit dorinţă. La 57 de ani, Isabelle Huppert şi-a asumat riscul de a o întruchipa pe Blanche Dubois (rol de forţă interpretat, de-a lungul anilor, de Vivien Leigh, Rachel Weisz sau de Cate Blanchett).

Şi, potrivit criticilor francezi, a pierdut. În februarie 2010, presa din Franţa a dezaprobat la unison prestaţia actriţei, considerând-o de-a dreptul un fiasco. Discutând interpretarea actriţei, Phillippe Chevilley de la Les Echos a dat un verdict clar: "Aşteptam un miracol, dar am avut parte de o dezamăgire". Iar Jorg von Uthmann, reprezentant al agenţiei de ştiri Bloomberg la Paris, a povestit că, în seara premierei, la sfârşitul spectacolului, cineva i-ar fi strigat de la balcon actriţei: "Ce păcat!".


Nu rişti, nu câştigi

Dacă Isabelle Huppert pare să fi pierdut acest pariu, nu acelaşi lucru se poate spune despre starul britanic Jude Law, care, în 2009, a avut curajul de a-l juca pe Hamlet, cel mai cunoscut erou shakespearian, mai întâi la Wyndham Theatre, iar apoi pe Broadway. Prestaţia actorului, acum în vârstă de 38 de ani, a fost un succes elogiat de majoritatea criticilor, chiar dacă au existat câteva voci care şi-au exprimat nemulţumirea în presă.

Deşi nu mai jucase teatru de şapte ani, actorul britanic, cunoscut din filmele Talented Mr. Ripley, Road to Perdition, Closer şi altele a satisfăcut deplin aşteptările specialiştilor şi pe cele ale publicului larg deopotrivă. În ianuarie 2010, a câştigat chiar Premiul Asociaţiei Criticilor de Teatru pentru "cea mai bună prestaţie într-o piesă de Shakespeare" şi, de asemenea, premiul pentru cel mai bun actor dintr-o piesă de teatru, acordat de whatsonstage.com şi hotărât prin vot de spectatori.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus