Produs în 2009, la Sibiel, de Aristoteles Workshop, un program anual unic de training, dezvoltare şi producţie de film documentar, Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, este astăzi primul scurtmetraj menţionat în catalogul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de la Cannes din 2010. El a fost selecţionat alături de alte opt scurtmetraje din Suedia, Olanda, SUA, Franţa, Japonia, Canada şi Italia.
"Scurtmetrajul este despre două personaje din Munţii Apuseni care călătoresc cu o căruţă cu coviltir prin Câmpia Transilvaniei", povesteşte regizorul Ionuţ Piţurescu. "Într-o seară, pe când treceam cu maşina cu mare viteză, văd căruţa, pe o alee dintr-un sat... M-am întors din drum şi am încercat să mă integrez în activitatea celor doi bătrâni, prefăcându-mă că fac fotografii, deşi nu mai era lumină pentru aşa ceva", îşi aminteşte Ionuţ momentul în care a început, de fapt, realizarea filmului. "Timp de opt sau nouă zile, a avut loc o cursă ca în Sherlock Holmes. Ei apăreau şi dispăreau în diferite sate, uneori îi găseam seara şi nu puteam filma. Am încercat să le lăsăm un telefon mobil, dar nu ştiau să-l utilizeze, deci nu ne-a ajutat prea mult", povesteşte Ionuţ Piţurescu.
Căutare este un film despre doi prieteni care au o căruţă, drept casă, şi un cal, drept tovarăş. Trăiesc simplu, fără lucruri împovărătoare, nu duc cu ei nici măcar un ceas. Dar încă mai au timp, cum spune un vechi proverb asiatic. Fără să se potrivească locurilor prin care călătoresc, dispreţuiti, pricepuţi la lucruri de care nu prea mai e nevoie în societatea de azi, ei caută sensuri. Sau lipsa lor." (din catalogul Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2010)
Filmările au început pe 7 septembrie 2009 şi au durat patru zile şi jumătate. Alături de Piţurescu, care a participat şi în calitate de monteur şi de director de imagine, la Căutare au mai lucrat trei persoane: Adrianna Dunin-Wasowicz (Polonia) s-a ocupat de imagine, Bogdan Pălici, de coordonarea producţiei şi de sunet, şi Vlad Voinescu, de sunet în post-producţie. Cea mai dificilă etapă a realizării scurtmetrajului a fost "filmarea, dar şi montajul iniţial (care a fost prezentat la finalul workshopului Aristoteles), pentru că au fost realizate în două săptămâni. Deşi pare a avea ingredientele necesare, documentarul nu este un film etnografic.
"Căutare nu ar fi putut fi realizat fără susţinerea echipei Aristoteles Workshop, în frunte cu Cristina Hoffman şi Dan Nuţu, şi a tutorilor prezenţi la workshop - Thierry Garrel, Jennifer Fox, Rafi Pitts şi Simon Brook", precizează Bogdan Pălici.
Cineastul Ionuţ Piţurescu are 31 de ani, este antropolog şi a studiat regie de teatru. El a mai realizat până acum filmele Prinde timpul/Seize the time (2008) şi Balkan's Digest (Albania, 2008), care au apărut în festivaluri şi manifestări din Serbia, Albania, Estonia, Slovenia, Austria şi Macedonia. Doctorand în antropologie culturală, Piţurescu a făcut cercetări de teren în Mexic (Huichol, 2003), Maroc (Berber, 2004), S.U.A. (New Orleans, 2005), Andaluzia (Gitano Calo, 2005), zona arctică (Sami, 2006), şi în Europa de Est.
Asociaţia Aristoteles Workshop (AWA) este un centru internaţional de training şi dezvoltare, cu experinţă în lansarea unor noi generaţii de regizori de film documentar de autor şi în producţia de film documentar în Europa Centrală şi de Est. AWA a fost fondată în 2005, cu sprijin substanţial, moral şi material, din partea Televiziunii ARTE şi oferă în Romania un program anual unic de training de dezvoltare şi producţie de film documentar, Aristoteles Workshop (AW). AW 2010 este susţinut de Programul Media al Uniunii Europene.
Alături de Căutare, alte două filme documentare produse aici în 2009 au fost selectate anul acesta de festivaluri de film internaţionale renumite: Rebel, Rebel (R: Mihai Bauman şi Alexandru Belc) - Festivalul Internaţional de Film Documentar "Visions du Réel", Nyon, Elveţia, şi Femei pe pânză (R: Otilia Babără) - Festivalul Internaţional de Film Documentar Cronograf, Chişinău, Republica Moldova. În perioada 2006-2008, AWA a dezvoltat şi produs de asemenea documentare mult premiate pe plan internaţional: Bar de zi şi alte povestiri (R: CorinaRadu), Ciobanul zburător (R: CătălinMuşat), Nu te supăra, dar... (R: AdinaPintilie), dezvoltate în cadrul Aristoteles Workshop.
În 2010, Aristoteles Workshop va avea loc între 1 august - 5 septembrie 2010, în satul Vama, din Bucovina. Înscrierile se încheie în data de 31 mai 2010. www.aworkshop.org