aprilie 2010
"Dansul presupune disciplină, muncă, instrucţie, comunicare. Datorită dansului, cuvintele pe care alţii nici nu le-ar înţelege nu mai sunt necesare; în locul lor se naşte un limbaj universal, familiar. Dansul ne face plăcere, ne eliberează şi ne oferă consolare, ca răspuns la incapacitatea oamenilor de a zbura asemenea păsărilor, apropiindu-ne de cer, de sacru, de infinit", a declarat Julio Bocca, unul dintre cei mai importanţi dansatori argentinieni ai tuturor timpurilor, în mesajul dedicat sărbătoririi, pe 29 aprilie 2010, a Zilei Internaţionale a Dansului.

Urmând principiile formulate în această declaraţie, Compania de Balet a Operei Naţionale Bucureşti (ONB), coordonată de coregrafa Simona Şomăcescu, oferă publicului, joi, 29 aprilie 2010, de la ora 18.30, un spectacol deosebit, un adevărat regal interpretativ la care sunt invitaţi unii dintre cei mai iubiţi artişti. Astfel, de Ziua Internaţională a Dansului, la Gala de Balet a Operei Naţionale Bucureşti vor evolua invitaţi de marcă, stele ale scenei internaţionale precum Iana Salenko şi Dinu Tamazlacaru, prim-solişti ai Operei din Berlin, cunoscutul interpret şi coregraf Răzvan Mazilu şi prim-balerinul Cristian Tarcea de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa. Alături de ei, vor interpreta pagini celebre ale dansului mondial îndrăgiţi artişti ai Operei Naţionale Bucureşti: Cristina Opincaru, Corina Dumitrescu, Gigel Ungureanu, Bianca Fota, Valentin Stoica, Adina Tudor, Ovidiu Matei Iancu, Adela Crăciun, Alin Gheorghiu, Cristina Dijmaru, Vlad Toader, Monica Petrică, Laura Blică Toader, Mădălina Stoica. Regia spectacolului este semnată de reputatul maestru coregraf Sergiu Anghel, acompaniamentul fiind asigurat de pianistul Ştefan Doniga.


Iana Salenko

Originară din Ucraina, Iana Salenko şi-a dorit dintotdeauna să devină balerină, deşi familia a împiedicat-o la început să-şi atingă ţelul. S-a apropiat însă de arta dansului ca gimnastă, urmând în paralel cursuri de dans modern, pentru ca abia în 1995 visul său să devină realitate, o dată cu primele lecţii la Şcoala de Balet Pisarev din Donetk. După numai 5 ani de studiu a devenit solistă a Operei din Donetk, iar doi ani mai târziu, la vârsta de 19 ani, a devenit prim-balerină la Opera Naţională din Kiev. În prezent, Iana Salenko este prim-solistă a Baletului de Stat din Berlin. De-a lungul carierei de dansatoare, ea a primit numeroase premii precum Locul I şi Premiul Diaghilev la Concursul "Serge-Lifar" de la Kiev (2002), Locul I la Concursul ÖTR din Viena, Locul I şi Premiul Makharova la Concursul Arabesk, Locul III la Concursul Internaţional de Balet de la Varna (2004), Locul I la Concursul Internaţional de Balet de la Helsinki şi Locul I la Concursul Internaţional de Balet de la Nagoya (2005). În repertoriul său întâlnim roluri principale din baletele Spărgătorul de nuci şi Frumoasa din pădurea adormită de Piotr Ilici Ceaikovski, Don Quijote şi Baiadera de Ludwig Minkus, Romeo şi Julieta şi Cenuşăreasa de Serghei Prokofiev. A dansat în coregrafii celebre, semnate de creatori precum Vladimir Malakhov, Patrice Bart, Boris Eifman, George Balanchine, August Bournonville, Frederick Ashton, Giorgio Madia, John Cranko.


Dinu Tamazlacaru

Dinu Tamazlacaru şi-a început studiile în 1994 la Şcoala Moldovenească de Balet, clasa prof. Alexander Ivanov, iar din 2000 a urmat cursurile Conservatorului de Dans "Maxim Abzalow" din Viena, la clasa prof. Maxim Abzalov. În 2002 a început colaborarea alături de compania de balet din Berlin, iar din 2006 a devenit prim - balerin.

Repertoriul lui Dinu Tamazlacaru este alcătuit din roluri precum Sigfried şi Beno (Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski), Basil (Don Quijote de Ludwig Minkus), Prinţul (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski), Franz (Coppelia de Leo Delibes), Paquita de Ludwig Minkus, Pasărea Albastră (Frumoasa din pădurea adormită de Piotr Ilici Ceaikovski), Idolul de bronz (Baiadera de Ludwig Minkus), Pas de deux (Giselle de Adolphe Adam). A dansat în coregrafii de George Balanchine, Marius Petipa, Boris Eifman, Patrice Bart, Peter Schaufuss, Frederick Ashton, Rudolf Nureiev, Vladimir Malakhov, Jerome Robbins, Nacho Duato, Maurice Bejart, Pierre Lacottes, William Forsythe, Mauro Bigonzetti, Lukas Gaudernak.

A participat la galele de balet "Malakhov and Friends" (Gran Canaria), "Picone and Friends" (Caserta), "Fanny Easler" (Viena), Gran Gala (Milano), Karsuta all Stars (Japonia), la festivaluri internaţionale de la Milano, Napoli, Gran-Canaria, Caserta. Ca invitat, Dinu Tamazlacaru a dansat în 2009 la Viena, cu ocazia celebrului concert de Anul Nou.

Printre premiile sale se numără şi Marele Premiu la Concursul de la Lausanne, în 2002, şi Medalia de Aur la Competiţia Internaţională "Arabesk" de la Perm (Rusia).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus