decembrie 2024
Celebra catedrala catolică medievală gotică Notre-Dame de pe Île de la Cité din Paris, Patrimoniu Mondial UNESCO, a fost redeschisă la 7 decembrie 2024, la aproape cinci ani de la incendiul din 15 aprilie 2019.


Deși o mare parte a lucrărilor a fost finalizată, restaurarea va continua până în anul 2028. Până acum a costat 700 de milioane de euro.

Reinaugurarea catedralei a avut loc în cadrul unei celebrări liturgice cu binecuvântare, Magnificat sau Te Deum, urmată de o vecernie.

O serie de alte evenimente muzicale vor urma în zilele ce vor veni, printre care: Missa în si minor de Johann Sebastian Bach, cu soprana Ruth Ziesak, mezzo-soprana Joyce DiDonato, tenorul Paul Agnew și baritonul Dietrich Hrnschel, dirijor John Nelson, Concerte de cor la Collège des Bernardins, precum și concerte ale Corului Notre-Dame de Paris.

În Catedrala Notre-Dame din Paris, ceremonia s-a desfășurat în prezența Președintelui Republicii Franceze Emmanuel Macron și a soției sale doamna Brigitte Macron, precum și a invitaților lor - o serie de șefi de state din întreaga lume - președintele ales al SUA, Donald Trump, Prințul William, liderul ucrainian, Volodimir Zelenski și alte personalități precum Elon Musk.

În cuvântul său, Președintele Franței, domnul Emmanuel Macron, a mulțumit meșteriilor restauratori: sculptori, pictori, electricieni și alți meseriași care au lucrat la refacerea catedralei. A fost citit și un mesaj din partea Papei Francisc.

Pompierii care au participat la stingerea incendiului au fost aplaudați.

Interiorul catedralei, cu cei 127 metri lungime, 48 metri lățime și 33 metri înălțime sub boltă, are o acustică ce a obligat interpreții concertului ce a urmat la un efort deosebit.


Amintim câteva momente muzicale de mare emoție din seara inaugurării catedralei, interpretate la superlativ:

Allegro con brio din Simfonia nr. 5 în do minor, op. 67 a «Destinului» de Ludwig van Beethoven, cu Orchestra Filarmonică a Radio France, dirijată de venezueleanul Gustavo Dudamel.


Finalul Simfoniei nr. 3 cu orgă de Saint-Saëns, la orgă Olivier Latry.

Aria din Suita nr. 3 de J. S. Bach, cântată de violonistul Daniel Lozakovich.


Passacaglia de Georg Friedrich Händel a fost cântată de violonistul Renaud Capuçon și violoncelistul Gautier Capuçon.


Piesa Happy, cântată de compozitorul Pharrell Williams, acompaniat de 70 de coriști gospel, a fost interpretată în fața catedralei.


Piesa Hallelujah a fost cântată în limba franceză de Vianney.


Garou a interpretat melodia Le temps des Cathédrales (Vremea catedralelor)


Au fost și momente corale pline de însuflețire.


O ceremonie grandioasă, dar decentă! Cu totul altceva decât controversatul spectacol de la Jocurile Olimpice - 2024.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus