Revista HBO / februarie 2010
Toronto. Poate că a fost din pricina aerului rece al Canadei. Poate că a fost nostalgia simţită faţă de faptul că se întorcea în ţara unde a locuit vreme de 3 ani (în Ottawa). Sau poate că a fost doar sentimentul de uşurare că filmul său, Valkyrie, nu a fost dezastrul personal şi comercial care se zvonise că va fi. Din contră chiar... Valkyrie nu numai că a avut parte de cronici bune, dar criticii au lăudat jocul sobru şi pasionat făcut în rolul ofiţerului şi aristocratului german care a condus complotul împotriva lui Hitler. Oricum, Tom Cruise a fost destul de relaxat cât să discute inclusiv despre planurile sale de mărire a familiei împreună cu soţia, Katie Holmes.

"Evident că mi-aş dori să am mai mulţi copii!" zâmbeşte Cruise. "Ador copiii... îmi iubesc copiii. Mă simt norocos cu cei doi adolescenţi ai mei (cei doi copii adoptaţi, Isabella, de 15 ani, şi Connor, de 13) şi cu Suri. Dinamica e grozavă. Dar e o decizie ce trebuie luată în doi. Kate lucrează şi, deocamdată, ne bucurăm de tot ceea ce am primit de la viaţă. Am tot ce-mi trebuie pentru a fi fericit - o soţie minunată, o familie frumoasă. Sunt foarte conştient de cât de norocos sunt şi-s tot timpul recunoscător pentru asta".

Cruise are toate motivele să se simtă mândru de riscantul pariu presupus de interpretarea unui ofiţer german cu un singur ochi şi care vrea să-l omoare pe Hitler - nu e exact genul de film sau de rol pe care publicul l-ar aştepta de la el. Dar în ciuda îndelungatei obsesii a mass media faţă de viaţa personală a lui Cruise şi de controversata sa aderare la Scientologie, omul nu s-a dat niciodată în lături de la rolurile dificile. De la veteranul războiului din Vietnam, aflat în scaun cu rotile, în Born on the Fourth of July, la istericul guru din Magnolia şi la asasinul plătit din Collateral, Cruise s-a implicat într-o paletă largă de roluri ce bat mult mai departe de personajele iconice din Top Gun sau Mission: Impossible (1, 2 şi 3).

În Valkyrie, Cruise joacă rolul contelui Klaus von Stauffenberg, un personaj faimos în Germania pentru că a fost cel care a conspirat (împreună cu mai mulţi ofiţeri superiori al căror numitor comun îl reprezenta ura faţă de Hitler) să-l asasineze pe Führer în 1944, în timpul unei şedinţe ţinute de acesta împreună cu întreg staff-ul său. Dorind ca povestea să fie cât mai fidelă adevărului istoric, Cruise şi Bryan Singer, regizorul, au decis să filmeze la Berlin. Ei au reuşit să tragă câteva scene chiar la Bendler Block, unde câteva zeci de soldaţi ai lui Hitler, oripilaţi de lagărele de exterminare, au încercat să răstoarne regimul în data de 20 iulie 1944. "A fost o experienţă incredibilă... Am stat chiar în locurile în care aceşti oameni şi-au riscat vieţile. Chestia asta îţi afectează fiecare gest", spune Cruise. "E o senzaţie irepetabilă. Afectează tot ceea ce faci."

În interviul care urmează, Tom Cruise discută despre carieră, despre controversele care îi marchează existenţa şi despre viaţa alături de iubita sa soţie, Kate, şi de fiica lor, Suri.

HBO: Pentru un star de talia ta, a fost riscant să joci rolul unui ofiţer german care a complotat să-l asasineze pe Hitler, nu-i aşa?
Tom Cruise: Da, dar trebuie să accepţi provocările. Nu poţi face numai filme despre care ştii că vor avea succes. Când am făcut Risky Business, cei din branşă au spus că voi rămâne veşnic un idol al adolescenţilor. Apoi am făcut Born on the Fourth of July şi-au zis că n-o să mai primesc niciun rol, niciodată. Şi când am făcut Magnolia, au zis că mi-am terminat cariera. Unii spun că nu există întoarcere. Tot ceea ce pot să fac e să joc în filme care-mi spun ceva, şi să le demonstrez celor care au dubii că au greşit.

HBO: Aşa cum e rolul producătorului vulgar, care cântă şi dansează, din Tropic Thunder?
T.C.: Exact! Dacă e filmul potrivit, sunt gata să cânt. O să cânt şi sper să-mi spuneţi dacă am nimerit-o sau ba.

HBO: Ce te-a impresionat cel mai mult la von Stauffenberg?
T.C.: Stauffenberg a avut curajul să-şi asume propriile-i convingeri. N-a fost ceva de genul "Hai să-l omorâm pe Hitler." Stauffenberg a avut un parcurs şi mult timp ceilalţi i s-au opus. Există documente din 1938 care atestă faptul că Stauffenberg a declarat: "Cineva trebuie să-l împuşte pe ticălosul ăla!" Stauffenberg a fost un poet, a publicat literatură, a fost un filosof, şi-a iubit enorm ţara şi s-a opus total lui Hitler şi naţional-socialismului. Şi a trecut de la a spune "Cineva trebuie să-l împuşte pe ticălosul ăla!" la "Eu sunt singurul care-o poate face." Până ce nu simţi presiunea aia, nu ştii exact de ce eşti în stare. Nu vreau să mă bat cu pumnul în piept, dar simt că aş avea un asemenea curaj.

HBO: De ce ai simţit că e important să spui povestea asta?
T.C.: Cinemaul e o artă care uneşte oamenii şi dărâmă barierele. Pentru mine, Valkyrie e, deopotrivă, o dramă epică şi o lecţie de istorie. Când eram copil şi-am citit despre Hitler, m-am întrebat de ce nu l-a ucis nimeni înainte de a provoca atâta distrugere. Filmele îi fac pe oameni să pună întrebări şi să dezbată chestiuni importante. De asta cred că e vital să facem filme cu teme istorice şi politice. Să ne gândim la The Candidate, cu Robert Redford. Acel film e la fel de actual azi cum a fost în anii '70, când s-a lansat. Aceeaşi chestie e valabilă şi pentru All the President's Men - tot cu Redford -, despre scandalul Watergate. Aşadar, indiferent de rezultatul de la box-office, sunt filme care provoacă discuţii şi eu cred în asta.

HBO: Eşti adulat peste tot în lume. Nu te plictiseşti niciodată de covorul roşu şi de cohortele de fani?
T.C.: Nu. Când călătoresc, ador momentele în care mă întâlnesc cu fanii. Sunt cei care mi-au urmărit cariera şi lor le datorez tot succesul meu. Prin urmare, ador să pot vorbi cu ei şi să dau mâna cu ei când sunt pe covorul roşu. Ador entuziasmul italienilor, mai ales când sunt la Roma, unul din cele mai frumoase oraşe de pe Pământ.

HBO: La Roma te-ai căsătorit cu Katie Holmes...
T.C.: Da. Pentru mine, Roma e sinonim cu cele mai fericite momente din viaţa mea. Când eram copil, visam să vizitez acest oraş legendar cu o moştenire culturală atât de mare. Şi acum e oraşul cu care asociez multe momente importante şi amintiri frumoase din viaţa mea.

HBO: Ce-ţi mai aminteşti din ziua de 18 noiembrie 2006, când te-ai căsătorit cu Katie în castelul Odescalchi?
T.C.: A fost extraordinar. Cea mai frumoasă amintire e legată de noaptea în care m-am plimbat cu Kate pe străzile din centrul vechi al Romei. Am avut senzaţia că suntem singuri pe lume. N-o să uit niciodată momentele alea magice. Ne-am plimbat pe străduţele alea incredibile şi nimeni nu ne-a recunoscut! A fost fantastic! La sfârşitul nopţii, ne simţeam ca nişte turişti oarecare şi ne-am întors pe jos la hotel.

HBO: Nu ţi-e niciodată dor de anonimitatea aia?
T.C.: Încerc să nu mă gândesc la asta. Am o viaţă minunată şi-s recunoscător pentru absolut tot. Mă gândesc la viitor, la ce pot să mai fac şi la cum pot îmbunătăţi vieţile celor din jur. Asta e tot ce contează.

HBO: Ai învăţat ceva din controversa şi criticile ce te-au urmărit în ultimii ani din pricina logodnei şi a apariţiei la The Oprah Winfrey Show?
T.C.: Mi-am zis că există anumite lucruri pe care le-aş fi putut face mai bine, pe care le-aş fi putut rezolva mai bine. Există momente în care te gândeşti la critici şi-ţi doreşti să nu se fi întâmplat aşa. Dar există oameni cărora le place să distrugă şi nu-i nimic de făcut... Uneori trebuie să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le poţi controla - e lucrul cel mai important. Restul... nu contează.


Regia: Bryan Singer Cu: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Carice van Houten, Thomas Kretschmann, Terence Stamp

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus