Hotnews.ro / ianuarie 2009
Cu o producţie nu lipsită de tot soiul de probleme - inclusiv contestarea de către statul german a prezenţei lui Tom Cruise în fruntea distribuţiei, din pricina apartenţei sale la Biserica Scientologică (considerată periculoasă în Germania), Valkyrie a ajuns pe ecrane. Nu e o capodoperă, nu e un rateu - ci un clasic thriller despre un asasinat politic. Un film cuminte şi fidel în linii mari istoriei, care ar putea fi difuzat fără probleme pe Viasat History.

Şi regizorul Bryan Singer, şi scenaristul Christopher MacQuarrie îşi imaginau în copilărie filme despre al doilea război mondial, ca atâţia alţi copii. Norocul lor este că, peste ani, au ajuns în cinematografie. Valkyrie ar putea fi filmul pe care îl visează de mici, unul care urmăreşte simplu toate etapele pe care le parcurge colonelul Claus von Stauffenberg de la plănuirea, înfăptuirea atentatului asupra lui Adolf Hitler, din 20 iulie 1944, şi până la eşecul planului.

Dacă iniţial se preconiza un film cu buget restrâns, apariţia lui Tom Cruise în peisaj - în calitate de producător şi protagonist - a modificat cu totul datele problemei şi a săltat bugetul de vreo patru ori, crescând şi miza. Sedus de asemănarea fizică cu personajul (doar din profil), Tom Cruise n-a dat înapoi nici când ministrul german al Apărării a declarat că nu i se va permite echipei să filmeze în site-urile istorice din Germania, din pricina apartenenţei lui Cruise la Biserica Scientologică.

Până la urmă, echipei i s-a dat voie să filmeze la Bendlerblock, azi sediul Ministerului Federal al Apărării, unde în 21 iulie 1944 von Stauffenberg a fost executat şi unde există acum un memorial. Când a fost filmată secvenţa respectivă, Tom Cruise a avut ideea să se păstreze mai întâi un moment de reculegere dar, după ce materialul a fost trimis la laborator, aici s-a produs o greşeală la developare şi materialul a trebuit filmat din nou. Probabil că fără momentul de reculegere...

Cu o distribuţie internaţională - unii actori sunt distribuiţi previzibil, cum e cazul neamţului Thomas Kretschmann, dar sunt şi prezenţe inedite ca Tom Wilkinson sau Bill Nighty -, Valkyrie e mai mult un film american de acţiune decât unul care se străduieşte să descopere spiritul german în contextul uneia dintre cele mai spectaculoase tentative de asasinat din istorie.

Nu a fost în intenţia realizatorilor de a pătrunde în interiorul motivaţiilor lui von Stauffenberg şi al ideilor pe care acesta le avea despre Germania de după uciderea lui Hitler. Pe ecran, von Stauffenberg este un om de acţiune, un erou american cu o psihologie necomplicată şi cu prezenţă de spirit. Resorturile interioare ale mişcării de rezistenţă, legate şi de imaginea poetică a Germaniei (vezi strigătul lui von Stauffenberg în momentul împuşcării: "Trăiască sfânta Germanie!") sunt lăsate deoparte.

Realizatorii preferă o reconstituire. Nu în sensul lui Der Untergang, de Oliver Hirschbiegel, care să descompună ultimele gesturi, ultimele fărâme ale unei perioade istorice la apus, ci una de acţiune, un re-enactment care reţine momentele principale. Deşi din scenariu sunt omişi unchiul şi unul dintre fraţii lui von Stauffenberg, care şi eu făceau parte dintre complotişti (fratele eroului a fost omorât de nemţi în august 1944), Valkyrie se mulţumeşte să fie doar o lecţie de istorie / cultură generală servită sub forma divertismentului.


Valkyrie / Operaţiunea Valkyrie, de Bryan Singer
Cu: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Carice van Houten, Thomas Kretschmann, Terrence Stamp.


Regia: Bryan Singer Cu: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Carice van Houten, Thomas Kretschmann, Terence Stamp

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus