Premergător deschiderii celei de-a cincea ediţii a Aristoteles Workshop, un program internaţional anual unic de training, dezvoltare şi producţie de film documentar, Asociaţia Aristoteles Workshop (AWA) prezintă o selecţie de patru producţii internaţionale inedite, vineri, 11 iunie 2010, la Grădina Verona de lângă Librăria Cărtureşti. Proiecţia va avea loc de la ora 21:00, în cadrul Street Delivery. Filmele au fost proiectate în premieră în România la cea de-a doua ediţie a evenimentului cinematografic Green Planet Blues, organizat de AWA, care a avut loc la Sinaia, la sfârşitul lunii ianuarie. AWA este totodată producătorul documentarului de scurtmetraj Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, film care a primit premiul pentru scurtmetraj în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2010.
Produse în Danemarca, Spania, Australia şi Italia, filmele selectate vorbesc despre culisele comerţului echitabil (fair trade), despre ravagiile industrializării, despre refuzul de a accepta distrugerea naturii sau despre curajul unora de a înfrunta, cu orice risc, autorităţi corupte şi corporaţii atotputernice.
Alături de cele patru filme, AWA aduce în mansarda Librăriei Cărtureşti expoziţia fotografului american Alex MacLean, ale cărui fotografii realizate în timpul zborului fixează momente din evoluţia peisajului american, surprind relaţia complexă dintre mediul natural şi cel construit şi contribuţia celui din urmă la schimbările climatice. Pilot, fotograf şi arhitect, Alex MacLean este autorul unor imagini puternice şi sugestive, având ca temă peisajul. Lucrările lui au fost expuse în SUA, Canada, Europa şi Asia şi se regăsesc în colecţii publice şi particulare. Este laureatul multor premii de fotografie.
În aceeaşi idee a protejării naturii, ediţia a cincea a programului de pregătire AW va avea loc în localitatea Vama, din Bucovina, judeţul Suceava, între 1 august - 5 septembrie 2010.
Fondată în 2005, cu sprijin substanţial, moral şi material, din partea Televiziunii ARTE France, Aristoteles Workshop (AW) susţine o noua generaţie de cineaşti de film documentar din Europa Centrală şi de Est, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Experţi recunoscuţi din domeniul filmului documentar oferă pregătire profesională participanţilor. Programul se adresează tinerilor cineaşti cu talent şi pasiune, opinii proprii, dorinţa de le propune şi susţine, angajament şi capacitate de lucru în echipă.
Workshop-ul este co-finanţat de televiziunea ARTE, de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de Programul MEDIA al Uniunii Europene, şi este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), AVIS şi iStyle.
ICR va acorda anul acesta un premiu de 3000 de euro pentru cel mai bun documentar.
AWA este producătorul unor documentare câştigătoare de premii internaţionale şi finaliste în selecţiile unor festivaluri de marcă: Căutare (r: Ionuţ Piţurescu) - Premiul pentru scurtmetraj, Quinzaine des realisateurs, Cannes 2010; Rebel, rebel (r: Mihai Bauman, Alexandru Belc), Femei pe pânză (r: Otilia Babără), Bar de zi şi alte povestiri (r: Corina Radu), Ciobanul zburător (r: Cătălin Muşat), Nu te supăra, dar... (r: Adina Pintilie).
Program
21:00 - Arrakis / Andrea di Nardo / Italia / 2008 / 23'
Un documentar poetic despre locuri şi oameni pe care dezvoltarea industrială din Italia
i-a transformat în victime.
Imagini ale fabricilor părăsite creează fundalul, iar o voce distrusă de boală, vocea lui Silvestro Capelli, spune povestea. Fost muncitor la topitoria Breda, Sesto San Giovanni, Silvestro a suferit o operaţie de laringotomie pentru extirparea unei tumori cauzate de expunerea prelungită la azbest. Ca mulţi alţii dinaintea lui, Silvestro intră în confruntarea juridică şi socială care pune faţă în faţă cetăţeni simpli şi instituţii puternice.
21:30 - Flip the Coin: The Bitter Taste of Tea - A Journey Into The World of Fair Trade / Gustul amar al ceaiului - O incursiune în lumea comperţului echitabil / Tom Heinemann & Erling Borgen / Danemarca, Norvegia / 2008 / 60'
Comerţul echitabil (fair trade) nu este întotdeauna atât de corect pe cât se pretinde. Filmul urmăreşte o anchetă pe marginea acestui subiect foarte controversat.
Milioane de oameni trudesc pe culturile de ceai din Kenia, India, Bangladesh sau Sri Lanka. Sunt zilieri care muncesc pentru marile companii multinaţionale, precum Lipton sau Finlay's. După o zi lungă de muncă epuizantă, câştigul abia le ajunge să supravieţuiască, deşi respectivele companii îşi vând produsele sub eticheta "Fair trade", ceea ce presupune că un procentaj din preţul (mai mare decât al produselor obişnuite) plătit de cumpărător, ar ajunge direct la culegătorii de ceai. Documentarul de investigaţie semnat de Tom Heinemann arată că lucrurile nu stau deloc aşa.
22:30 - Whatever Happened to Brenda Hean? / Ce s-a întâmplat cu Brenda Hean? / Scott Millwood / Australia / 2008 / 90'
Treizeci de ani după dispariţia misterioasă, într-un accident de avion, a uneia dintre cele mai reprezentative personalităţi ale activismului ecologic din Australia, regizorul Scott Millwood porneşte în căutarea adevărului.
Brena Hean a ales să renunţe la stilul de viaţă care îi era predestinat prin apartenenţa ei la înalta societate, pentru a se alătura campaniei de salvare a Lacului Pedder, monument natural unic al Australiei. Campania a antrenat întreaga naţiune, iar Brenda Hean a devenit o figură publică şi un factor catalizator pentru nemulţumirile oamenilor legate de politica guvernului privind mediul înconjurător.
24:00 - El último paisajista / Ultimul peisagist / Gonzalo Ballester / Spania / 2008 / 25'
O legătură intimă, poetică şi indestructibilă între artist şi peisaj.
Acuarelele artistului Pedro Serna recrează cu nostalgie peisajele copilăriei sale, înainte ca acestea să fie degradate iremediabil de noile construcţii care apar peste tot într-un ritm tot mai accelerat.
Green Planet Blues
Green Planet Blues este un eveniment cinematografic dedicat sănătăţii planetei, menit să contribuie la conştientizarea problemelor grave legate de mediul înconjurător, la stimularea iniţiativelor pentru respectarea şi protecţia lumii în care trăim.
Structura Green Planet Blues a marcat o premieră în Europa de Est, în ceea ce priveşte evenimentele eco-cinematografice: o selecţie a celor mai reprezentative producţii internaţionale recente cu tematică ecologică, dezbateri cu participarea regizorilor filmelor prezentate, mese rotunde cu experţi internaţionali de renume, prezentări de proiecte ecologice inedite, concurs de filme eco pentru adolescenţi.