iunie 2010
Festivalul Naţional de Teatru, 2010
Luni, 14 iunie 2010, ora 16.00, în cadrul unei conferinţe de presă, Festivalul Naţional de Teatru (30 octombrie - 7 noiembrie 2010), ajuns în acest an la cea de-a 20 a ediţie, şi-a anunţat selecţia!

Cristina Modreanu, selecţionerul unic şi director artistic FNT a declarat: "Ca structură, FNT a rămas în mare parte ca în 2008 şi 2009, fiindcă am dorit să închei rotund acest mandat de selecţioner. În schimb, am hotărât ca în 2010 să nu mai separăm producţiile independente de selecţia oficială pentru că acestea diferă doar ca sistem de producţie, nu din punct de vedere artistic, în ultimii ani sistemul independent având o dezvoltare dinamică şi benefică, asupra căreia vreau să atrag atenţia."

În cadrul selecţiei, Cristina Modreanu a anunţat şi cele două premiere în FNT, spectacole regizate de Rodrigo Garcia la Teatrul Naţional din Timişoara şi Matthias Langhoff la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

FNT 2010 va cuprinde şi spectacole din străinătate, cele două producţii confirmate momentan sunt Hey, Girl! regizat de Romeo Castelucci şi Regele moare de Eugene Ionesco, în regia lui Silviu Purcărete, coproducţie Les Arts et Mouvants, Cie à l'endroit des mondes allant vers (Paris), Ex-Ponto Festival (Slovenia), UNITER, Institutul Cultural Român prin programul Cantemir, alte două spectacole invitate fiind în curs de confirmare şi urmând să fie anunţate în toamnă.

FNT 2010 este completată cu dezbateri, conferinţe, întâlniri, lansări de carte, filme despre teatru şi dans.

Aura Corbeanu, director executiv FNT şi vicepreşedinte UNITER, a declarat că: "În afara finanţatorilor principali (Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural şi Consiliul General al Primăriei Municipiului Bucureşti) şi alţi sponsori şi parteneri de valoare, suntem bucuroşi că din 2009 avem susţinerea Institutului Cultural Român care a acceptat să susţină FNT pe o perioadă de trei ani, acoperind toate cheltuielile legate de prezenţa profesioniştilor (promoteri, directori de teatre, ziarişti) din străinătate. Aceştia vor fi nu mai puţin de 60 de persoane, asigurând recunoaşterea internaţională a celui mai important eveniment teatral al toamnei."

Invitaţi speciali în FNT 2010

Lee Breuer este profesor, regizor de film, poet, scriitor şi regizor de teatru. Este directorul artistic al Mabou Mines Theater Company din New York, companie la fondarea căreia a participat, în 1970, alături de colegii săi: Philip Glass, Ruth Maleczech, JoAnne Akalaitis, David Warrilow şi Frederick Neuman. A câştigat numeroase premii Obie, dar şi Edinburgh Herald's Archangel Award şi The Helen Hayes Award. Breuer a predat la Yale University School of Drama (1986-99); Stanford University (1995-99); UC Santa Cruz (1994); Arizona State University West (1992-93) şi Harvard University (Writers and Directors Seminar - 1981). În cadrul FNT 2010, Breuer va susţine o conferinţă şi o prezentare video a activităţii sale în compania Mabou Mines.

Romeo Castellucci combină regia de teatru cu arta plastică într-un mod visceral, iar rezultatul îl plasează în topul mondial al regizorilor. După ce a studiat artele plastice la Universitatea de Arte Frumoase din Bologna, Castellucci a fondat, în 1981, alături de soţia sa, dramaturgul Chiara Guidi şi sora sa, scriitoarea Claudia Castellucci, Societas Raffaello Sanzio. Opera sa este comparată cu 'Wunderkammer'-ul baroc, unde vizitatorii pot vedea tot soiul de rarităţi. Sau cu un vis, plin de fantezie şi întâmplări contradictorii, unde există alte legi ale timpului, spaţiului şi limbajului. Munca lui Romeo Castellucci alături de Societas Raffaello Sanzio este considerată de mulţi a fi cel mai vizionar teatru experimental al timpurilor noastre. Felul în care Castellucci interoghează şi potenţează forme teatrale diferite, duc către o creaţie extraordinară, controversată, care vorbeşte fără compromis despre condiţia umană. Spectacolul Hei Girl! vine în 2010 la FNT după impresionante turnee în Europa sau America de Nord.

Rodrigo Garcia s-a născut în 1964 în Argentina, unde a trăit până la 19 ani. Din anul 1986 s-a stabilit la Madrid, unde a fondat, în 1989, compania Carniceria Teatro (Teatrul Măcelăria). Autor adulat şi controversat, cu un discurs emblematic pentru timpurile pe care le traversăm, Rodrigo Garcia abordează tăios, fără menajamente, contradicţiile acestora, iar piesele sale vorbesc direct, uneori brutal, despre excesele consumismului care nu mai lasă loc reflecţiei, despre ipocrizia globalizării şi a "politicii corecte". O poetică specială, crudă uneori, şocantă chiar prin libertatea ei absolută, caracterizează opera sa de dramaturg, ca şi pe cea de regizor.

În luna noiembrie 2009, Rodrigo Garcia a câştigat în Polonia Premiul "Noi Realităţi Teatrale", alături de Pippo Delbono, de Guy Cassiers, de Árpád Schilling şi de Francois Tanguy. În vara aceasta, va face primul spectacol în România, la Teatrul Naţional din Timişoara, spectacol care va fi prezentat în FNT în premieră.

Michal Kobialka este profesor invitat al Universităţii din Utrecht în anul 2009. Predă Teatru la Universitatea din Minnesota, în cadrul departamentului de Teatru, Arte şi Dans. A scris despre teatrul medieval, despre teatrul contemporan european, dar şi istorii de teatru. De asemenea, este specializat în Kantor, despre a cărui muncă a publicat în 2009 volumul: Further on, Nothing: Tadeusz Kantor's Theatre-a book-length study of Tadeusz Kantor's theatre. Tot despre Kantor va susţine, în cadrul FNT 2010, o conferinţă însoţită de o prezentare video.

Matthias Langhoff este regizor german, născut în 1941 la Zurich, unde tatăl său se refugiase fugind de nazişti. Activitatea sa este impresionantă. A lucrat pe cele mai mari scene din Germania la Berlin Ensemble, Vâolksbuhne, Schauspielhaus. A condus, Teatrul Vidy din Lausanne, apoi Berliner Ensemble. Langhoff este membru al Academiei din Berlin şi Ofiţer al Legiunii de Onoare. Radical şi surprinzător în regie, opera sa dovedeşte o rigoare perfectă. Face parte din estetica sa felul în care saturează scena de semne, prin mijloace variate: fotografie, proiecţie de film, referinţe la alte opere teatrale sau cinematografice, interactivitate, decoruri şi costume extrem de complexe. Majoritatea montărilor sale rămân în istorie. Invitat să lucreze în România de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca, Matthias Langhoff prezintă, în premieră în FNT, Măsură pentru măsură de William Shakespeare.

Festivalul Naţional de Teatru, a XX-a ediţie
30 octombrie - 7 noiembrie 2010


Romanian Showcase 3 / Spectacole româneşti de top

20/20 scris şi regizat de Gianina Cărbunariu, Studio Yorick din Târgu Mureş
Aici, la porţile beznei după Euripide, regia Mihai Măniuţiu, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", Iaşi
Aniversarea de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, regia Vlad Massaci, Teatrul "Nottara", Bucureşti
Breaking the waves (Viaţa binecuvântată a lui Bess) adaptare scenică după un scenariu de de Lars von Trier, regia Radu Nica, Teatrul Naţional "Radu Stanca", Sibiu
Capete înfierbântate de Mihaela Michailov, regia David Schwartz, Centrul de Introspecţie Vizuală şi Tanga Project, Bucureşti
Codrii de David Mamet, regia Alexandru Berceanu, Teatrul Clasic "Ioan Slavici", Arad
Cucuie-n frunte după Eric Bogosian, regia Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor, Teatrul LUNI de la Green Hours, Bucureşti
Elling dramatizare de Axel Hellstenius în colaborare cu Petter Naess după romanul Fraţi de sânge de Ingvar Ambjornsen, regia Vlad Massaci, Teatrul de Comedie, Bucureşti
Femeia care şi-a pierdut jartierele de Eugene Labiche, regia Silviu Purcărete, Teatrul de Comedie, Bucureşti
Hamlet de William Shakespeare, regia Uray Peter, Studio M, Sfântu Gheorghe
Herr Paul de Tankred Dorst, regia Radu Afrim, Teatrul Tineretului, Piatra Neamţ
Hoţii de Conor McPherson, regia Cristi Juncu, Teatrul 74, Târgu Mureş
Legenda Marelui Inchizitor după F. Dostoievski, regia Radu Penciulescu, Teatrul Naţional Bucureşti
Livada de vişini de A.P. Cehov, regia Felix Alexa, Teatrul Naţional Bucureşti
Miriam W. de Savyon Liebrecht, regia Radu Afrim, Teatrul "Toma Caragiu", Ploieşti
Odiseea de Homer, regia Tim Caroll, Teatrul Naţional "Marin Sorescu", Craiova
Poveşti de familie de Biljana Sbrljanovic, regia Cristian Ban, Teatrul "Andrei Mureşanu", Sfântu Gheorghe
Pyramus & Thisbe 4 You după William Shakespeare, regia Alexandru Dabjija, Teatrul Odeon, Bucureşti
Royal Fashion, regia Dan Puric, Teatrul Naţional de Operetă, Bucureşti
Sfârşit de partidă de Samuel Beckett, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Metropolis, Bucureşti
Strigăte şi şoapte de Ingmar Bergman, regia Andrei Şerban, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca
Supermarket, scenariu şi regia Theo Herghelegiu, Teatrul Inexistent şi Club La Scena, Bucureşti

Premiere în FNT - titluri rezervate

Măsură pentru măsură de William Shakespeare, regia Matthias Langhoff, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca
Spectacol de Rodrigo Garcia, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", Timişoara

Spectacole invitate din străinătate

Hey, Girl!, un spectacol de Romeo Castellucci, Romeo Castellucci & Societas Raffaello Sanzio (IT)
Regele moare de Eugène Ionesco, regia Silviu Purcărete, coproducţie Les Arts et Mouvants, Cie à l'endroit des mondes allant vers (Paris), Ex-Ponto Festival (Slovenia), UNITER, Institutul Cultural Român prin programul Cantemir

Debut în FNT

Exil în pământul uitării, regia şi coregrafia Andreea Tănăsescu, Centrul Naţional al Dansului, Bucureşti
Funcţionarii după A.P. Cehov, regia Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul Metropolis, Bucureşti

Dezbateri, conferinţe, întâlniri

Lee Breuer, fondator Mabou Mines, USA - conferinţă şi prezentare video
Michal Kobialka - conferinţă şi proiecţii spectacole semnate Kantor
Conferinţe creatori români
Dezbatere - Starea teatrului românesc (la ediţia XX)

Lansări de carte

Editura UNITEXT - Colecţia FNT:
50 key Theatre Directors (editori Maria Shevtsova si Shomit Mitter, Routledge, 2005) - traducere Anca Ioniţă şi Cristina Modreanu
Against Interpretation and other Essays de Susan Sontag, Picador, USA -traducere Ioana Ieronim
Kantor de Michal Kobialka - traducere Cipriana Petre; în colaborare cu Catedra de Teatru a Universităţii "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca

Filme, Noapte, Teatru = FNT

Dance Showcase

Biletele se găsesc la teatrele gazdă şi pe www.bilete.ro

Descarcă programul FNT 2010 aici.


1 comentariu

  • bun.
    camelia tomas, 17.07.2010, 18:05

    o selectie echilibrata. Oricum asta e situatia realista a teatrului romanesc. Cateva bune si multe rele ( care nu se regasesc din fericire pe lista)

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus