iunie 2010
Filmele produse în 2009 de Aristoteles Workshop, la Sibiel - Căutare (Premiul pentru scurtmetraj, Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2010), prezentat pentru prima oară publicului larg, după Cannes şi TIFF, Rebel, rebel (selecţia oficială Visions du Reel, Nyon, Elveţia), Femei pe pânză (Premiul pentru Debut, oferit de Uniunea Cineaştilor din Moldova) şi Fără nume (Premiul ICR pentru cel mai bun documentar AW 2009, ex-aequo) - vor fi proiectate în cadrul Nopţii Institutelor Culturale organizate de Institutului Cultural Roman (ICR), vineri, 25 iunie 2010, între orele 00.30 - 02.00, pe ecranul din grădina ICR, din strada Aleea Alexandru nr. 38.





Selectat în cadrul secţiunii First Steps a Festivalului Internaţional de Film Documentar Visions du Reel de la Nyon, Elveţia (15 - 21 aprilie 2010), Rebel, rebel (r: Mihai Bauman şi Alexandru Belc) deschide proiecţia de vineri, după miezul nopţii. Produs de Aristoteles Workshop la cea de-a patra ediţie, documentarul este o incursiune în lumile a două adolescente care par sa se simtă mai bine printre băieţi şi trăiesc departe de părinţi. Delia şi Silvia ies in evidenţă în comparaţie cu adolescenţii de vârsta lor...

Mihai Bauman are 33 de ani şi este regizor. Printre documentarele sale se numără Groapa (2001), care a primit premiul "Paul Călinescu" la Festivalul CineMAiubit şi selectat la DokFestival Leipzig, Germania; Nepoţii lui Adam (2004) - Premiul de debut din partea Uniunii Cineaştilor din România şi selectat în numeroase festivaluri internaţionale; Built to Burn (2008), selectat în 2010 la Festivalul de Film Arheologic Agon din Atena, Grecia. Mihai Bauman a regizat, de asemenea, spoturi publicitare şi seriale de televiziune.

Regizorul Alexandru Belc are 30 de ani şi printre proiectele sale se numără documentarul The Sound of Mountains (2007), selectat într-un program paralel al Festivalului de Film de la Berlin şi scurtmetrajul Treburi de familie (2007).

Programul de la ICR va continua cu documentarul Femei pe pânză. Regizoarea Otilia Babără vorbeşte despre trei femei care lucrează ca paznic la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Filmul a fost selectat în Secţiunea Principală a Festivalului Internaţional de Film Documentar Cronograf de la Chişinău, Republica Moldova (11 - 16 mai 2010), unde a câştigat Premiul pentru Debut, oferit de Uniunea Cineaştilor din Moldova.

Otilia Babără are 26 de ani, este din Republica Moldova şi face film documentar de scurtmetraj, ficţiune şi documentar. A lucrat, de asemenea, ca producător şi scenarist. Din 2009, este regizor la studioul de producţie din Republica Moldova, AltFilm. Otilia a lucrat în echipa de producţie a filmelor lui Igor Kobileanschi şi Sergiu Prodan, doi dintre cei mai apreciaţi regizori din Republica Moldova. Filmul său de debut, scurtmetrajul de ficţiune Covorul, este un film de referinţă printre filmele studenţeşti recente şi a fost proiectat la mai multe festivaluri de film din Europa Centrală şi de Est.

Distins în 2009 cu Premiul ICR pentru cel mai bun documentar realizat în cadrul Aristoteles Workshop, Căutare (r: Ionuţ Piţurescu) a primit în 2010 Premiul pentru scurtmetraj din cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Într-o lume a plasticului şi reciclării, doi prieteni, dogari nomazi cu un ritm de viaţă aparte, pricepuţi la lucruri de care nu prea mai e nevoie, fără bunuri împovărătoare, nici măcar un ceas, îşi găsesc timp să caute sensuri. Sau lipsa lor. În această existenţă marginală, care l-ar entuziasma pe Zola, prietenia lor pare a rezista într-o zonă atemporală.

Ionuţ Piţurescu a făcut cercetări de teren în Mexic, Maroc, New Orleans, Andaluzia, zona arctică, Sami şi îndeosebi în Balcani. A produs şi regizat documentarele Prinde timpul/Seize the time (2008), Balkan's Digest (Albania, 2008), Sinele şi Celălalt. Balkan love story (Serbia, 2009).

Cel de-al patrulea documentar, care va închide seara AW la ICR este Fără nume, în regia Millei Turajilic, din Serbia. Într-un oraş liniştit de munte, bătrânii încearcă să se împace cu viaţa de apoi, în timp ce tinerii caută sensuri în ziua de mâine.

Milla, regizoare de film, lucrează în prezent la un documentar de amploare, Cinema Komunisto, despre rămăşiţele industriei cinematografice comuniste din Serbia. Milla a studiat politică şi media la Londra, producţie de film în Serbia, după care s-a specializat pe film documentar, la prestigioasa La Femis din Paris. A lucrat pentru Discovery Channel şi ARTE (Franţa) şi ca asistent de regie pentru filme ca Apocalypto (r: Mel Gibson), Fade to Black (r: Oliver Parker), Brothers Bloom (r: Rian Johnson), Human Zoo (produs de Luc Besson).

Despre Aristoteles Workshop

Fondată în 2005, cu sprijin substanţial, moral şi material, din partea Televiziunii ARTE/France, Aristoteles Workshop (AW) susţine o noua generaţie de cineaşti de film documentar din Europa Centrală şi de Est, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Experţi recunoscuţi din domeniul filmului documentar oferă pregătire profesională participanţilor. Programul se adresează tinerilor cineaşti cu talent şi pasiune, opinii proprii, dorinţa de le propune şi susţine, angajament şi capacitate de lucru în echipă.

Workshop-ul este co-finanţat de televiziunea ARTE, de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de Programul MEDIA al Uniunii Europene, şi este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), AVIS şi iStyle.

ICR va acorda anul acesta un premiu de 3000 de euro pentru cel mai bun documentar.

AWA este producătorul unor documentare care au primit aprecierea publicului şi a juriilor internaţionale, fiind finaliste în selecţia oficială sau câştigătoare ale unor festivaluri de marcă: alături de cele prezentate în cadrul "Nopţii Institutelor Culturale", AW a mai produs, printre alte documentare, Nu te supăra, dar... (r: Adina Pintilie), Bar de zi şi alte povestiri (r: Corina Radu), Ciobanul zburător (r: Cătălin Muşat).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus