iunie 2010
Sighişoara Film Festival, 2010
Dacă ieri am avut o întreagă zi dedicată Ungariei, cu regizori prezenţi şi discuţii în urma proiecţiilor care s-au prelungit aproape o oră (la Another Planet, de Ferenc Moldovanyi), cea de-a treia zi de Sighişoara Film Festival a început şi ea în forţă cu proiecţii ale celor mai bune scurtmetraje de la Berlin, Locarno şi Oberhausen. A Letter to Uncle Boonmee, câştigător la Oberhausen în 2009, îl are ca personaj central pe acelaşi din lungmetrajul laureat cu Palme D'Or la Cannes 2010. Please Say Something este o animaţie care prezintă o relaţie specială a unei pisici cu un şoarece într-un viitor îndepărtat. Believe (premiat la Locarno cu Leopards of Tomorrow) şi Nora, o poveste inspirată din viaţa unei dansatoare din Zimbabwe vor fi proiectate în premieră absolută în România.

De la ora 12:00 a început loc un nou atelier pentru copii marca Cloud Factory, o asociaţie timişoreană care organizează târguri de produse hand made şi îi învaţă pe cei mici să confecţioneze păpuşi, marionete, şi să picteze pungi ecologice. Până la această oră, aproape 100 de copii au fost prezenţi la workshop-ul de lângă Turnul cu Ceas din Sighişoara.

De la 13:30 au demarat scurtmetrajele româneşti, mare parte din ele fiind realizate de studenţi sau foşti studenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti. Paul Negoescu, regizorul Renovării, Andreea Grămoşteanu, actriţa din Pentru el şi vedeta Mondenilor, şi sunetisul Alex Radu au fost prezenţi în sala pentru discuţii şi dezbateri.



Cea mai fericită fată din lume, debutul în lungmetraj al lui Radu Jude şi Das weisse Band, ultimul film al lui Michel Haneke, laureat cu Palme d'Or 2010 şi nominalizat la Oscar în 2010 pentru Cel mai bun film străin, sunt cele două lungmetraje care au încântat publicul în după-amiaza acestei zile.

La Sighişoara Film Festival, seara zilei de 24 iunie a fost dedicată unuia dintre titanii cinematografiei şi teatrului românesc, Gheorghe Dinică, odată cu proiecţia în aer liber (în cazul în care condiţiile meteorlogice vor fi favorabile, pentru că altfel ele se vor muta în interior) a filmelor Filantropica şi Prin cenuşa imperiului de Andrei Blaier, care au demarat de la ora 21:00, respectiv 23:00. Au fost prezenţi pentru discuţii şi sesiuni de Q&A doamna Gabriela Dinică, soţia regretatului actor, Nae Caranfil, regizorul Filantropicii, şi operatorul Vivi Dragan Vasile.

Proiecţiile au avut loc în timpul zilei în Club Arisocrat iar seara, în Piaţa Cetăţii. Intrarea este liberă în măsura spaţiului disponibil.

Descarcă programul festivalului Sighişoara 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus