iulie 2010
Festivalul de film de animaţie anim'est 2010
Înscrierile pentru cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, care va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Bucureşti, au intrat în linie dreaptă: realizatorii de animaţie sunt invitaţi să îşi trimită filmele şi formularele pe adresa festivalului până pe data de 11 iulie 2010, inclusiv (data poştei). Pentru 2010, Anim'est pregăteşte o ediţie plină de surprize, care promite să spargă din nou tiparele peisajului festivalier autohton, în spiritul deja consacrat de cel mai mare festival de film din Bucureşti.

Termenul de înscriere se prelungeşte, aşadar, cu 10 zile, pentru a oferi şansa cât mai multor animatori să îşi înscrie scurt şi lung metrajele în selecţia celui mai important festival de animaţie din România. Pe lângă secţiunile speciale dedicate celor mai recente filme de animaţie premiate la cele mai importante festivaluri de film de peste hotare, realizatorilor consacraţi, cinematografiilor naţionale, studiourilor şi şcolilor de animaţie de prestigiu, programul Anim'est cuprinde, în acest an, cele şase secţiuni competitive de tradiţie: lung metraj internaţional, scurt metraj internaţional, videoclip & advertising, film studenţesc, film românesc, precum şi Balkanimation - competiţia dedicată filmelor produse în ţări din zona Balcanilor (Grecia, Bulgaria, Turcia, Albania, Slovenia, Croaţia, Serbia, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina, Macedonia şi România). Eligibile pentru selecţia Anim'est sunt toate filmele de animaţie, indiferent de tehnica de realizare, de tematică sau de ţara de provenienţă, produse după 1 ianuarie 2008, nu mai lungi de 50 de minute (în cazul scurt metrajelor) sau cu o durată mai mare de 50 de minute, pentru lung metraje. Peliculele înscrise în preselecţia competiţiei de film românesc trebuie să nu mai fi fost prezentate în nicio proiecţie pe teritoriul României.

Trofeul Anim'est va fi înmânat unui film din competiţia de scurt metraj internaţional. În afara trofeului, palmaresul festivalului mai cuprinde premii pentru cele mai bune filme din fiecare secţiune competitivă, oferite de juriile respectivelor secţiuni, precum şi menţiuni, premii speciale, acordate unor realizatori de către juriile festivalului, precum şi premii onorifice, acordate de Asociaţia ESTENEST.

În 2009, la Anim'est au fost proiectate 369 de filme de animaţie din toate colţurile lumii. Peste 15.000 de bucureşteni şi 1.500 de clujeni au luat parte la proiecţiile, workshop-urile şi masterclass-urile Anim'est 2009. Câştigătorul Menţiunii Speciale în 2009, la cea de-a patra ediţie a competiţiei dedicate filmelor româneşti, scurt metrajul Zgomot alb, regizat de Marius Pandele, a fost primul film de animaţie nominalizat la Premiile Gopo - Premiile industriei de film din România - unde a concurat la categoria Cel mai bun scurt metraj - şi a fost apoi prezentat şi premiat la numeroase festivaluri de film internaţionale.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, organizat de Asociaţia ESTENEST, va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Bucureşti. Pentru al patrulea an consecutiv, după ediţia bucureşteană, festivalul ajunge şi la Cluj-Napoca, în cadrul unui follow-up la Cinema Victoria, în perioada 22-24 octombrie 2010.

Anim'est este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi susţinut de Ogilvy. Partener: Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti - ArCuB.

Anim'est 2010


Descarcă programul Anim'est 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus