iulie 2010
"Stufstock se confundă cu România ultimilor ani. Doar că este exact opusul." (ZOB)

Rock românesc care de peste 10 ani de zile ridică publicul în picioare în concerte: OCS, ZOB, Altar, Kumm şi Implant pentru Refuz vor cânta pe scena Rock la Stufstock 2010, în week-endul 19-21 august 2010.

Omul cu Şobolani aka OCS revine la Stufstock după o pauză de câţiva ani şi va cânta sâmbătă, 21 august 2010, pe scena Rock, "după ce în primele patru ediţii nu a lipsit de la «salvatul Vămii»", spune Dan Amariei, solistul trupei. "Sperăm să fie o întoarcere de bun augur şi Vama să fie în cele din urmă, daca nu salvată, măcar «îmbunată»", adaugă el. De-a lungul a 13 ani, OCS a editat şase albume, un single, o colecţie de single-uri şi un dvd, fiind printre cele mai prolifice trupe de rock alternativ din muzica românească. Albume ca Razna (1999), Ne punem în cap (2001), Mâinile Sus! (2002), OCS TV (2004), Best Before 2005 (2005), Nu încerca aşa ceva acasă (single, 2006), Superparanoia (2006), 10 ani lumină (DVD aniversar, 2007), Dansăm legaţi la ochi cu spatele la zid (2009) au fost promovate prin sute de concerte în toată ţara şi prin 22 de videoclipuri neconvenţionale (Ajutor, Oda în Piaţa Romană, Dezorientat, Razna, Cine e de vină, Depresia toamnă-iarnă, Iaurt etc.). Piesele Cine e de vină, Nu încerca aşa ceva acasă şi Depresia toamna-iarna 06/07 au fost no.1 la Radio Guerrilla, cea din urmă înregistrând creşteri spectaculoase şi în Rock Chart, la MTV România. În 2007 OCS a lansat DVD-ul aniversar 10 ani de activitate. Componenţa OCS înseamnă Dan Amariei (voce), Cezar Panait / Kaiser (bas / chitară), Mihnea Dobrotă (tobe) şi Nicolae Aramă / Nucu (chitară / bas). (omulcusobolani.ro)
 
Tot sâmbătă vor urca pe scena de pe plajă punk rock-erii de la ZOB. "Stufstock se confundă cu România ultimilor ani. Doar că este exact opusul. Adică e din ce în ce mai mişto!!!" spune Moşu de la ZOB.  
 
ZOB cântă de 16 ani. Primul EP a fost un split, cu Ura de după uşă, în '95, urmat de Parodisiac ('96), "un disc cu parodii, lansat cu câteva zile înaintea apariţiei legii dreptului de autor, ca să nu fie probleme...", povestesc cei de la ZOB. A urmat clasicul  deja album Telenovelas (1998), ale cărui hituri Telenovele şi Radio Punk au intrat, paradoxal pentru vremurile actuale, în heavy-rotation la majoritatea posturilor de radio.

În 2000 au scos III, "cel mai punk album al formaţiei, după părerea apropiaţilor şi a fanilor". Cântec de dragoste, de pe albumul Printre nori (2004), devine una dintre cele mai ascultate piese ale trupei. Cea mai recentă apariţie discografică este Zulu Oscar Bravo (2009), "disc de pe care nici un radio major din România nu a difuzat vreo piesă, motivând că nu cadrează cu formatul sau cu targetul lor", spun cei de la ZOB. "Şi suntem mândri de asta!", adaugă ei. Trupa a avut peste 500 de concerte şi a cântat "atât în faţa a 33 de spectatori, într-un bar minuscul din Ploieşti, cât şi în faţa a 20.000 de olteni, în Piaţa Sfatului din Craiova, cu Iris în închidere." (zob.ro)
 
O altă trupă grea care va urca pe scena Rock de pe plaja din Vama Veche, joi, 19 august, este Altar. Formaţia a participat trei ani consecutiv la Stufstock, "festivalul în sine devenind, atât pentru trupă, cât şi pentru public, un eveniment must be al fiecărui an", spun cei de la Altar. "Atmosfera creată acolo de fiecare dată nu a făcut decât să întărească dorinţa formaţiei de a reveni cât de des cu putinţă pe scena de la Vama Veche - un loc în care viaţa în sine se poate trăi mereu "altfel" decât oriunde altundeva", adaugă ei.
 
Format la începutul lui 1991, Altar a fost de la primele apariţii live unul dintre cele mai spectaculoase şi prodigioase grupuri thrash/metal/hardcore din România. Ascensiunea trupei a fost fulgerătoare: în primul an presa de specialitate a desemnat în unanimitate Altar ca cel mai Bun Newcomer şi i-a acordat Premiul de popularitate. Last Warning, debutul discografic, devine cel mai bine vândut album Rock de după 1989, iar trupa este desemnată de PopRock & Show Best Rock Grup. Trei ani mai târziu, odată cu cel de-al doilea album, Respect, fiecare membru al trupei primeşte cel putin un premiu la secţiunea pe care o reprezintă. Urmează Born Again (1998) şi Atitudine (2006), primul album exclusiv în limba română, care aduce nominalizarea Best Rock la MTV Music Awards.

Altar doboară recorduri la numărul de participări consecutive în cadrul tuturor festivalurilor open-air din ţară si nu numai şi împarte deseori scena cu nume ca Iron Maiden, Sepultura, Testament, Prodigy, Napalm Death, Kreator, Iggy Pop, Uriah Heep, Ian Gillan, Clowfinger, Him, Anathema, Cradle of Filth, Amorphis şi alţii. 2009 aduce E.P.-ul Under Control. În 2010, Altar câştigă detaşat competiţia W:O:A METAL BATTLE din cadrul Festivalului Rockin'Transilvania, urmând să reprezinte România la finala internaţională Wacken Open Air. După 18 ani de activitate în prima linie a scenei Metal, Altar rămâne o trupă cu un show live exploziv, energic si spectaculos, dovadă fiind reacţia sutelor de fani de pretutindeni. (altar.ro)
 
După o vară cu foarte multe concerte, trupa Kumm, a confirmat participarea la a opta ediţie a festivalului Stufstock. Kumm va urca pe scena Rock vineri, 20 august 2010, în penultima seară de Stufstock.
 
Kumm (care înseamnă "nisip", în limba tătară) s-a format în anul 1997, la Cluj Napoca, când Andras Kovacs a pus bazele unui nou proiect muzical, o fuziune între jazz, rock şi etno, formând prima trupa de rock alternativ cu elemente de saxofon. De atunci, grupul a lansat cinci albume de studio: Moonsweat March (2000), Confuzz (2002), Angels & Clowns (2005), Different Parties (2006) şi Far From Telescopes (2009), şi a susţinut numeroase concerte nu numai în România, ci şi în Germania, Elveţia, Turcia, Cehia, Ungaria, Bulgaria sau Italia unde, în 2004, a cântat îndeschiderea show-ului James Brown din Milano. Componenţa trupei s-a modificat pe parcursul timpului, grupul fiind format în prezent din Cătălin Mocan (voce), Eugen Nuţescu (chitară, voce, muzicuţă), Iordache (saxofon), Kovacs Andras (keyboards), Alex Miu (chitară bas) şi Paul Ballo (tobe). Albumul Far From Telescopes, lansat la sfârşitul anului trecut, marchează tranziţia spre indie-rock a formaţiei. (kumm.ro)
 
Implant pentru Refuz (IPR) vor veni în Vamă joi, 19 august. 2010 "Aşteptăm cu nerăbdare întâlnirea cu publicul de la Stufstock, un public care refuză prostituţia mediatică, un public care ştie de ce lucrurile bune trebuiesc păstrate", spun băieţii de la IPR. "Stufstock e printre puţinele festivaluri din ţară care reuşesc să se menţină, pentru asta ştim că e nevoie de multă pasiune. IPR a cântat şi cântă cu plăcere la orice ediţie Stufstock. Fără festivalul acesta, Vama Veche ar fi fost probabil de nerecunoscut astăzi."
 
Implant pentru Refuz cântă de 15 ani şi a scos până acum şase albume: Implant pentru Refuz (1996), Permis Port-Sinucidere (1997), Culori (1999), Oameni Fara Fetze (2001), Monolith (2007), Otheroot (2010), expresii ale unei evoluţii de la hardcore la crossover. "Implant pentru Refuz pune suflet în intreaga sa creaţie şi împarte puternice sentimente cu fanii săi". (implantpentrurefuz.com)
 
Stufstock 2010, aflat la a opta ediţie, va avea loc între 16 şi 22 august 2010, pe plaja din Vama Veche. Organizatorii vor aduce şi anul acesta, pe trei scene, de această dată - scena Rock, scena Fusion World şi scena Newcomers - trupe rock care deja au făcut nopţi albe cu mii de fani în Vamă, în anii trecuţi, cât şi muzică nouă, pe care Stufstock o lanseazăşi o susţine, ca în fiecare an. Alături de Omul cu şobolani, ZOB, Kumm, Altar şi Implant pentru Refuz, primele nume de pe afişcare au confirmat sunt Zdob şi Zdub, E.M.I.L., Luna Amară, Byron, Trupa Veche şi Trooper. Alături de concertele extraordinare cu care Stufstock-ul şi-a obişnuit de şapte ani publicul, vara aceasta evenimentul va deveni mult mai complex şi va susţine şi alte forme de exprimare artistică: teatrul, filmul, fotografia, literatura, totul sub umbrela eco. Festivalul este produs de compania Capricorn & Capricorn Productions.
 



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus