august 2010
După o săptămână de rockarte pe plajă - muzică, film, teatru, fotografie şi carte - Stufstock a încheiat a opta ediţie în Vama Veche. Cu o atmosferă extraordinară în public, foarte participativ în relaţia cu artiştii, dar şi cu entuziasm în backstage, festivalul a adus în 2010 aproape 11.500 de oameni la workshopurile, concertele, proiecţiile, piesele de teatru şi vernisajele organizate.
 
Cele două zile de concerte i-au adus pe scena Rock pe cei de la Zdob şi Zdub, Byron, Urma şi Trupa Veche (vineri) şi Nicu Alifantis & ZAN, E.M.I.L., OCS, Kumm, Trooper, ZOB, Luna Amară, Altar, Implant pentru refuz şi Phenomenon (sâmbătă). Gândită ca un maraton, ziua de sâmbătă a început la ora 15 şi s-a încheiat la 4, în zori.
 
Trupele care au câştigat primele trei locuri la concursul Stufstock Newcomers au avut ocazia să cânte în deschiderea celei de-a două zile, pe scena Rock. Trupa câştigătoare Stufstock Newcomers 2010 este White Walls (Constanţa, metal core), premiul constând în producţia unui album, cu tot ce presupune o realizare profesionistă, de la înregistrare, până la lansare şi promovare ulterioară. The Da Da's (Bucureşti, alternative pop-punk) au primit premiul al doilea, în valoare de 5.000 de euro, care se va concretiza în producţia unui videoclip. Premiul al treilea,în valoare de 1.500 de euro, a adus formaţiei East Roots (Bucureşti, reggae) un kit muzical pentru sala de repetiţii (o staţie de chitară, una de bas şi un set de cinele). Robin and the Backstabbers (Bucureşti, alternative rock) a câştigat premiul publicului (premiul de popularitate), care înseamnă un turneu în cinci oraşe, organizat de Capricorn & Capricorn Productions, producătorii Stufstock 2010. Fundaţia pentru Tineret, Buzău, a oferit trupei de punk rock Schlitz din Cluj Napoca un microrecital în cadrul festivalului Top T, ediţia a 27-a, iar celor de de la Tiptil, un microrecital în cadrul celei de-a cincisprezecea ediţii a festivalului de jazz Buzău.

Proiectele Filmstock şi Teatru la Stufstock au adus împreună peste 3.000 de spectatori la terasele The Hand şi Corsarul din Vama Veche. Proiecţiile speciale Kapitalism - reţeta noastră secretă (regia: Alexandru Solomon), care a rulat de două ori, la cererea publicului, The Boat that Rocked (regia: Richard Curtis), care a deschis concertele primei zile, la scena Rock,  Pirates of the Sea (regia: Richard Colby), proiecţia horror de la miezul nopţii, Drag Me To Hell (regia: Sam Raimi), comedia Nuntă în Basarabia (regia: Nap Toader), selecţia de scurtmetraje româneşti Romanian Short Waves, prezentată la Cannes, 2010, precum şi retrospectiva NexT, 2010, filmele campaniei SPER, 2009, proiectate pe plajă în cadrul proiectului inedit Cinema Solar, retrospectiva Iaşi International Film Festival, 2010 şi workshopurile informale susţinute de producătoarea Ada Solomon şi regizorii Adrian Sitaru şi Cătălin Saizescu au fost evenimentele primei ediţii de Filmstock.
 
Spectatorii veniţi la piesele de teatru G.O.D. (regia: Marcel Ţop), (Cu)cuie în frunte (regia Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor), produse de Teatrul LUNI de la Green Hours şi la spectacolul Cum am mâncat un câine (regia: Adi Iclanzan), o producţie Teatru 74, au depăşit numărul de locuri ale terasei Corsarul şi au ales să stea şi în picioare pe marginea spaţiului neconcvenţional de acolo. Cele trei piese au fost un prim pas pentru Teatru la Stufstock.

Radio Stufstock a fost on-air la terasele din Vamă, iar Teo a difuzat online muzica vamaioţilor, creînd acea atmosferă rock-boemă a Vămii. Un radio fără playlist impus, fără reguli absurde, cu oameni de-ai casei, lume cunoscută şi muzică bună de azi, aceeaşi Vama Veche dintotdeauna, dar contemporană, păstrând totodată şi muzica Woodstock-ului.

Workshopul de fotografie Shoot the Rockstar a adus împreună în fiecare zi, la Baza Sportivă, zeci de  pasionaţi, profesionişti, fotojurnalişti sau amatori, cu vernisaje şi practică hands on pe aparatură profesională. Cei înscrişi la atelierul Vama sub lumini de Oscar, organizat de 4K, au folosit echipamente profesionale şi cele mai bune sisteme de lumină continuă de la Dedolight  şi KinoFlo, companii care au în palmares numeroase premii Oscar, CINEC şi Emmy pentru inovaţie şi tehnologie.
 
Prin workshopul de muzică de la Goblin'n Gulag, cei care au vrut să înveţe să cânte la chitară, bass şi tobe au urmat cursurile Rockschool, de la 11:00, unde au asistat şi la demonstraţii tehnice. În fiecare seară au avut loc concerte ale elevilor şcolii Rockschool, urmate de jam-sessions susţinute de profesori şi elevi.
 
Închiderea oficială a festivalului a avut loc odată cu petrecerea voluntarilor,  la Baza Sportivă, unde cei 53 de tineri veniţi special pentru eveniment din toată ţara au primit diplome şi premii inedite. Voluntarii nu numai că au ecologizat zona festivalului în timpul proiectelor rockarte şi la final, dar au ajutat foarte mult la realizarea evenimentelor Stufstock, de la suport în activităţile de producţie, până la organizarea info-pointului sau activităţi de relaţii publice. La petrecere au susţinut concerte East Roots, câştigătorii premiului II la Stufstock Newcomers şi Phenomenon.
 
Despre Stufstock
 
Aflat la a opta ediţie, Stufstock (stufstock.com) a avut loc între 16-22 august 2010, pe plaja din Vama Veche. Organizatorii au adus şi acum trupe rock care au făcut deja nopţi albe cu mii de fani în Vamă, în anii trecuţi, cât şi muzică nouă, pe care Stufstock o lansează şi o susţine, ca în fiecare an. Zdob şi Zdub, Nicu Alifantis & Zan, E.M.I.L., OCS, Trooper, Luna Amară, Kumm, ZOB, Urma, Byron, Altar, Implant pentru Refuz, Trupa Veche şi Phenomenon au cântat pe scena Rock în 2010. Alături de concertele extraordinare cu care Stufstock-ul şi-a obişnuit de şapte ani publicul, vara aceasta evenimentul a susţinut şi alte forme de exprimare artistică: filmul, fotografia, literatura şi teatrul. Festivalul este produs de compania Capricorn & Capricorn Productions şi organizat de Asociaţia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural.
 
Primul festival STUFSTOCK a strâns pe plaja din Vama Veche, în anul 2003, peste 15.000 de vamaioţi şi, cu sprijinul mass media, a devenit unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzică rock din sud-estul Europei. STUFSTOCK 2 a câştigat amploare, astfel, la eveniment aveau să participe 30 de artişti şi formaţii de muzică rock, 150 de muzicieni la 100.000 de waţi de sunet şi lumină. Un total de 18 ore de transmisie live şi 20.000 de oameni prezenţi.
 
STUFSTOCK 3 bate recordul înscris cu un an în urmă, trei zile de concert live, 41 de trupe participante, şapte trupe internaţionale şi 30.000 de oameni. La STUFSTOCK 4 au fost amenajate 3 scene, pe care au concertat peste 40 de trupe atât din România cât şi din ţările vecine. STUFSTOCK 5 Greenfest a adus în Vama Veche 50 de trupe în patru zile de festival, iar  în 2008, la STUFSTOCK 6, au cântat 50 de trupe, pe două scene. Printre artiştii ultimelor se numără: Cradle of Filth, Toy Dolls, The Dandy Warhols, Defunkt, Kultur Shock, Air Traffic, Farfarello, dEUS, Apocalyptica. La ediţia 2009 oamenii au venit pentru rock-ul românesc, reprezentat, printre alţii, pe plaja din Vamă, de Zdob şi Zdub, Timpuri Noi, Celelalte Cuvinte, Baniciu & Kappl, Ovidiu Lipan Ţăndărică, E.M.I.L., Urma, Z.O.B., Luna Amară, Mike Godoroja & Blue Spirit, Trooper, Kumm, The Amsterdams.
 
anca romanescu | pr | 0751 224 222 | 0727 731 552 |[email protected] | stufstock.com


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus