august 2010
Cea de a doua zi a Festivalului Stufstock 2010 a fost o zi a premierelor. Peste 200 de spectatori de teatru au urmărit aseară pe terasa Corsarul prima piesă din cadrul festivalului: G.O.D., în regia lui Marcel Ţop, cu Toma Dănilă şi participarea video a lui Marius Bodochi, o producţie a Teatrului LUNI de la Green Hours. La finalul piesei, spectatorii s-au îndreptat către terasa The Hand pentru prima seară de Filmstock. Într-o atmosferă relaxată, cu picioarele în nisip, peste 700 de persoane au vizionat proiecţia specială a documentarului de lungmetraj Kapitalism - reţeta noastră secretă, în regia lui Alexandru Solomon şi filmele premiate în cadrul Next Film Festival. Regizorul documentarului de lungmetraj a fost invitatul special al serii. La finalul proiecţiei, el a stat de vorbă cu spectatorii despre Kapitalism, despre capitalism şi despre farmecul unui festival informal, la malul mării, cum este Filmstock.

Proiecţia a avut loc după primul workshop de cinema din cadrul proiectului Filmstock, susţinut de producătoarea Ada Solomon (Hi Film Productions), care a discutat cu tinerii despre ce înseamnă să produci un film, de la dezvoltarea scenariului, pentru a fi gata de filmare, până la promovarea şi distribuţia internaţională a filmului, fie el scurt, mediu sau lungmetraj. Dincolo de partea de teorie şi de imagine de ansamblu a realităţii industriei de film de la noi şi a celei internaţionale, Ada Solomon a stat de vorbă şi despre un scenariu concret al unuia dintre tinerii veniţi în The Hand.

Tot marţi, 17 august 2010, Radio Stufstock a început să difuzeze online muzica vamaioţilor, creînd acea atmosferă rock-boemă a Vămii. Un radio fără playlist impus, fără reguli absurde, cu oameni de-ai casei, lume cunoscută şi muzică bună de azi, aceeaşi Vama Veche dintotdeauna, dar contemporană, păstrând totodată şi muzica Woodstock-ului.
 
Workshopul de fotografie de noapte a reunit zeci de pasionaţi la Baza Sportivă, pentru cursul teoretic şi cel practic de fotografie de noapte. Cei înscrişi la atelierul "Vama sub lumini de Oscar", organizat de 4K, au folosit echipamente profesionale şi cele mai bune sisteme de lumină continuă de la Dedolight  şi KinoFlo, companii care au în palmares numeroase premii Oscar, CINEC şi Emmy pentru inovaţie şi tehnologie.

În cea de a treia zi de festival, FilmStock prezintă filmele campaniei SPER, 2009, cu ajutorul Cinema Solar. Proiecţiile speciale ale filmelor realizate de copiii din comunităţile rrome vor avea loc în dreptul terasei The Hand, de la ora 20:30. Cinema Solar este singurul cinematograf care nu prejudiciază în niciun fel mediul înconjurător şi a fost creat la iniţiativa producătoarei Maureen Prins, care l-a dezvoltat după un model britanic. Din 2006, Maureen a călătorit cu cinematograful mobil, prezentând filme inedite şi dezvoltând proiecte în acord cu filmele pe care le proiecta. Acest cinematograf mobil se deplasează cu ajutorul unei dubiţe înzestrate cu panouri solare, care alimentează un aparat de proiecţie. Cinematograful proiectează filme nemaivăzute, în locuri neobişnuite, şi organizează proiecte în cooperare cu festivaluri şi producători de film şi ONG-uri, cu scopul de a crea o reţea de proiecte cinematografice sustenabile în întreaga lume.  În 2010, Cinema Solar face turul Europei.  A plecat din Olanda şi s-a oprit pentru câteva seri şi în România. Proiecţia din cadrul Stufstock face parte din acest proiect amplu.

Asociaţia S.P.E.R. a organizat la Timişu de Jos, în 2009, o tabără pentru copiii din comunităţile rome din România. Cei mici au învăţat despre istoria şi tradiţiile ţigăneşti, realizând la final, sub îndrumarea unei echipe de cineaşti profesionişti, câteva filmuleţe.

Este impresionant modul în care copiii s-au jucat, luînd totuşi în serios scopul de a face un film, cu tot ce înseamnă acesta: joc actoricesc, scenografie, costume etc.

Joi, a patra zi de festival, va începe la ora 9.00 cu un curs teoretic despre arta de a realiza fotografii nud. La prânz, începând cu ora 14.00, la Baza Sportivă au loc vernisajele  Mai aproape de stele, semnat de Cristina Ţintă şi Călători, realizat de Andrei Zincenco. De la ora 16.00, Vlad Eftenie va susţine o prezentare specială despre Street photography:  fotografia de conflict şi de război.
 
Aşteptata finală a concursului Stufstock Newcomers va avea loc în intervalul 17.00-23.00, la Goblin & Gulag, cu şase dintre finalistele alese în urma celor două etape ale concursului de la Bucureşti.
 
Cei care vor să îşi înceapă seara cu teatru pot merge la Corsarul, la ora 21.00, pentru piesa Cum am mâncat un câine, în regia lui Adi Iclanzan, cu Theo Marton, o poveste care s-ar traduce astfel: "uite! ăsta era omul... care acum nu mai e; o poveste despre lucruri care, după copilărie, nu ar mai trebui să fie; dar, au fost... şi sunt", spun producătorii de la Teatru 74, din Târgu Mureş.
 
Seara de joi se încheie pe Terasa the Hand cu proiecţia Nuntă în Basarabia, în regia lui Nap Toader, o comedie excelentă, despre un cuplu nevoit să facă două nunţi. O comedie populară, potrivită pentru o proiecţie pe malul mării, Nuntă în Basarabia a avut 1200 de spectatori la proiecţia specială de la Timişoara. De la 22.30, la Baza Sportivă, are loc  şi desemnarea celor mai bune fotografii din cadrul workshopului Vama sub lumini de Oscar şi premierea câştigătorilor.
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus