august 2010
"De la Nistru pân'la mare, Stufstock este cel mai tare" - Zdob şi Zdub urcă diseară pe scena de pe plaja din Vama Veche, alături de Urma, Byron şi Trupa Veche, pentru ca sâmbătă să cânte Nicu Alifantis & ZAN, E.M.I.L., Trooper, OCS, Zob, Luna Amară, Altar, Kumm, Implant Pentru Refuz. Prima seară de concerte Stufstock Rockarte vine după o săptămână de evenimente culturale la care sute de oameni au dat soarele şi plaja sau serile de cuba libre pe spectacolele şi workshopuri în locaţiile Stufstock, cu şi despre muzică, film, teatru, fotografie şi carte.  
 
În deschiderea concertelor, pe scena Rock va avea loc o proiecţie absolut specială a unuia dintre filmele care surprind cel mai bine spiritul rock şi ce înseamnă, de fapt, Stufstock: The Boat That Rocked, în regia lui Richard Curtis, de la ora 21:00.

La ora 23.10 urcă pe scena Rock Trupa Veche, care deschide concertele Stufstock 2010. La miezul nopţii, ân paralel, proiecţia Drag Me To Hell, în regia lui Sam Raimi, îi va îngrozi în mod plăcut pe spectatorii din Vamă, pe Terasa the Hand. Byron vor cânta de la 00:10, iar Urma de la ora 01.10.  Viva Constanţa de Ambrus Emese, un film rock'n rrom,  este filmul care va închide FilmStock 2010.

Timp de o oră, între 02.10-03.10, cei din Vamă vor avea parte de "un show extraordinar, cum numai formaţia Zdob şi Zdub ştie să facă. De la Nistru pân' la mare, Stufstock este cel mai tare", spun Zdubii.
 
Concertele de astăzi vin să încheie săptămâna de rockarte pe care Stufstock a pregătit-o pentru publicul din Vamă. Spectacolele de teatru independent de miercuri şi de joi seara, de la Stufstock, au fost urmărite chiar şi de pe stradă, pentru că locurile s-au dovedit insuficiente în comparaţie cu numărul foarte mare de iubitori de teatru, care şi-au dorit foarte mult să le vadă. Lungmetrajul Nuntă în Basarabia şi scurtmetrajele Romanian Short Corner, acestea din urmă prezentate anul acesta la Cannes, au fost urmărite de peste 1.000 de oameni la terasa Hand din Vamă, iar workshopurile de fotografie s-au bucurat de succes în fiecare zi.

Pe plaja din faţa Bazei Sportive, peste 100 de vamaioţi au urmărit miercuri proiecţiile campaniei S.P.E.R. 2009, proiectate cu ajutorul Cinema Solar, singurul cinematograf care nu prejudiciază în niciun fel mediul înconjurător.  Asociaţia S.P.E.R. a organizat la Timişu de Jos, în 2009, o tabără pentru copiii din comunităţile rome din România. Cei mici au învăţat despre istoria şi tradiţiile ţigăneşti, realizând la final, sub îndrumarea unei echipe de cineaşti profesionişti, câteva filmuleţe.

Miercuri şi joi seara a fost rândul pieselor de teatru (CU)CUIEINFRUNTE, în regia lui Adi Iclanzan, şi Cum am mâncat un câine, în regia lui Adi Iclanzan şi a lui Tudor Aaron Istodor, pe un text de Eric Bogosian, să se bucure de atenţia a peste 200 sute de spectatori, mulţi dintre ei urmărind piesele în picioare, de pe stradă sau de pe marginea terasei, pentru că toate locurile erau ocupate.

În cea de a treia zi de Filmstock, proiecţiile din cadrul Iasi International Film Festival au ţinut spectatorii treji până la ora 4 şi jumătate dimineaţa pe terasa The Hand. Joi seara, peste 1000 de spectatori au urmărit, în aceeaşi atmosferă  relaxată, cu picioarele în nisip, Nuntă în Basarabia, în regia lui Nap Toader. "Când ziceam că Vama Veche poate fi salvată, ne gândeam că este doar o poveste frumoasă. De luni, în schimb, ne-am dat seama toţi deodată, organizatori şi spectatori, că se întîmplă un lucru mare. Au fost cele mai frumoase seri de proiecţii şi nu au mai fost doar spectatori, ci prieteni care se uitau la filme şi aplaudau împreună", povesteşte Vlad Gliga, managerul proiectelor Filmstock şi Teatru la Stufstock.

La Rockschool elevii înscrişi au luat lecţii de bass de la Jakk, la Goblin&Gulag, urmate de concertul câtorva dintre ei şi de jam sessions susţinute, ca în fiecare seară, de profesori şi elevi. "Atât lecţiile deschise, cât şi masterclass-urile propriu-zise şi concertele susţinute, în fiecare seară, de trupele formate din elevii RockSchool, s-au bucurat de un real succes. Publicul, mai numeros decât ne aşteptam,  a reacţionat cu entuziasm la prestaţiile elevilor între 11-31 de ani", spune Minel Stoica, stage manager Stufstock 2010.

Florin Ghioca, fotojurnalist şi fotograf de război, a vorbit pasionaţilor de fotografie despre ce înseamnă şi ce riscuri implică fotografia de război. El le-a împărtăşit celor prezenţi din experienţa lui ca fotograf de război în Afganistan. Începând cu ora 12:00, au avut loc vernisajele lui Florin Ghioca şi Cristi Calen. Cu o seară înainte, realizatorii celor mai bune fotografii de noapte şi portret din cadrul workshopurilor "Vama sub lumini de Oscar" au primit câte un aparat foto profesional. Sâmbătă, de la ora 9.00, începe cursul de editare de imagini la Baza sportivă.

A doua serie de trupe de artişti Stufstock Newcomers, calificaţi pentru finală, vor cânta la Goblin n Gulag, de la ora 16:00. Realizator a numeroase filme (Lord, Colivia sau lung-metrajul Pescuit sportiv), regizorul Adrian Sitaru le va vorbi celor prezenţi pe terasa The Hand, de la ora 17.00, despre ce presupune producţia unui film low-budget, fără a face rabat de la calitate. Cei care vor să participe şi la workshopul despre videoclip sunt aşteptaţi de la ora 18:30, tot la The Hand, la workshopul lui Cătălin Saizescu. Vor afla ce înseamnă producţia unui videoclip, vis-a-vis de producţia unui lung sau scurtmetraj, sau lucruri de bază despre care legătura dintre imagine şi sunet şi cum se pot completa reciproc.

Sâmbătă, de la ora 15.00, trupele câştigătoare ale concursului Newcomers vor cânta pentru prima oară pe scena unui eveniment de amploarea Stufstock. De la ora 18.15, pe aceeaşi scenă, încep concertele trupelor consacrate: Implant Pentru Refuz, Zob de la 19.15,  Altar - 20.15, Kumm- 21.15, OCS - 22.15, Nicu Alifantis & ZAN - 23.15,  E.M.I.L. - 00.30, Trooper - 01.30. Formaţia Luna Amară va susţine ultimul concert din cadrul Stufstock 2010, de la ora 02.30.
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus